Charles Leclerc keskeytti dramaattisesti kärjestä, Valtteri Bottaksella vaikea iltapäivä – näin Ranskan GP eteni

F1-kauden 12. osakilpailu ajettiin sunnuntaina Ranskan Paul Ricardin radalla. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Ranskan GP:

Lopputulokset:
1. Verstappen
2. Hamilton +10,5
3. Russell +16,4
4. Perez +17,3
5. Sainz +28,8
-------------------
14. Bottas +76,6

Maali: MM-sarjan johtaja Verstappen voittaa Ranskan GP:n. Hamilton tulee maaliin toisena ja Russell varmistaa Mersulle loistopäivän. Nuori britti on kolmas. Perez taipuu neljänneksi ja joukon hänniltä lähtenyt Sainz on viides. Bottas on lopulta 14:s. Vaikea kisa suomalaiselle.

Kierros 53/53: Viimeinen kierros käynnissä. Verstappen ajamassa tyylillä voittoon. Hollantilainen on hallinnut tilannetta Leclercin keskeytyksen jälkeen. Hamilton toisena ja Russell käy kovaa palkintopallitaistelua Pereziä vastaan.

Kierros 52/53: Taaempana Bottas parin kymmenyksen päässä Mick Schumacherin Haasista. Ja ohitus onnistuu. Bottas nyt 14:s.

Kierros 51/53: Ohhoh! Perez nukkuu virtuaalisen turva-autoikkunan lopussa ja Russell ohittaa meksikolaisen. Kaksi Mersua nyt palkintopallipaikoilla.

Kierros 49/53: Zhoun auto on hyytynyt takasuoran alkuun. Virtuaalinen turva-auto radalle.

Kierros 48/53: Sainz poimii helposti Alonson ja nousee viidenneksi.

Kierros 47/53: Ferrari selittää Sainzille sitä, miksi hänet otettiin sisään: renkaiden kesto. Ferrari pelkäsi, että Sainzin keskikovan seoksen renkaat olisivat sulaneet alle.

Kierros 46/53: Tuomaristo ei anna rangaistusta Russellin ja Perezin tilanteesta. Samalla Sainz poimii Norrisin ja nousee kuudenneksi.

Kierros 45/53: Russell näkee, että hän oli edellä ja vaatii rangaistusta Perezille. Toto Wolffilta jo parikin radioviestiä nuorelle britille.

Kierros 44/53:Sainz poimii nopeasti keskikovan seoksen renkailla Oconin ja Ricciardon. Sainz nyt seitsemäs.

Kierros 43/53: Sainz joutuu kärsimään viiden sekunnin aikarangaistuksen ja espanjalainen tipahtaa vasta sijalle yhdeksän.

Kierros 42/53: Sitten Russell hakee ohitusta Perezistä ja pieni osuma tulee! Draamaa. Sainz varikolle.

Kierros 42/53: Sainzilla ja Perezillä loistava taisto käynnissä. Sainz pääsee kuin pääsee Perezistä ohi ja on nyt kolmas.

Kierros 41/53: Sainz käy kovasti keskustelua tallinsa kanssa siitä, että pysähtyykö hän vielä kerran. Sainz parin kymmenyksen päässä Perezistä.

Kierros 39/53: Magnussen seuraavalta kierrokselta sisään. Samoin Latifi. Bottas nousee samalla sijalle 15. Magnussen keskeyttämään osuman jäljiltä.

Kierros 38/53: Keltaiset liput Latifin pyrähdyksen myötä. Kanadalainen tipahtaa sijalle 16. Bottas nyt muutaman sekunnin päässä. Pyörähdystä edelsi osuma Magnussenin kanssa.

Kierros 37/53: Bottas sisään sijalta 13. Suomalaiselle keskikovan seoksen pyörät alle. Bottas tipahtaa sijalle 17.

kierros 36/53: Alpinen Ocon hakee ohitusta edellä ajavasta Ricciardosta. Ricciardo tällä hetkellä kahdeksas ja Ocon yhdeksäs. Sainz puolestaan päässyt alle sekunnin päähän Perezistä.

Kierros 34/53: Hamilton teki pienen virheen ja ero kasvoi äkkiä yli kuuteen sekuntiin. Muuten tasaisia eroja. Sainz saavuttaa hiljalleen Pereziä. Sijalla 14. olevan Magnussenin takana pieni possujuna, jossa mukana Gasly ja Latifi.

Kierros 32/53: Kärjessä Verstappen repinyt kuuden sekunnin eron Hamiltoniin. Perez sekunnin päässä britistä. Sainz yrittää nousta mukaan kyseiseen taistoon.

Kierros 31/53: Nyt pääsee Sainz ohi Russellista. Espanjalainen pääsi aivan tuntumaan takasuoralla ja sen loppupäässä komea ohitus. Sainz nyt neljäs.

Kierros 28/53: Bottas nyt 13:s, Gasly tipahtaa sijalle 15. Välissä Magnussen, joka on alle sekunnin päässä suomalaisesta. Gasly haki ohitusta Albonista ja teki samalla virheen.

Kierros 28/53: Sainz hieman jumissa Russellin takana. Espanjalainen ei meinaa päästä ohi. Ero alle puoli sekuntia.

Kierros 27/53: Zhoulle viiden sekunnin aikarangaistus Schumacher-tilanteesta.

Kierros 26/53: Sainz loistovauhdissa Ferrarillaan. On tällä hetkellä koko joukon nopein kuski. Edessä Russell, joka on enää alle sekunnin päässä.

Kierros 26/53: Bottas nyt paremmassa vauhdissa uusilla kovan seoksen renkailla. Edessä Aston Martinin Vettel, joka on alle puolen sekunnin päässä.

Kierros 24/53: Sainzille viiden sekunnin aikarangaistus varikkomöhläyksestä. Ferrarilla oli ongelmia varikkopysähdyksen kanssa ja Sainz palasi radalle vaarallisella tavalla. Sainz meinasi teloa Williamsin Alexander Albonin.

Kierros 23/53: Schumacher haki ohitusta ulkopuolelta, Zhou teki pienen virheen ja osui saksalaiseen. Samalla etusiipi rikki.

Kierros 23/53: Haasin Mick Schumacher pyörähtää ja putoaa koko nipun viimeiseksi. Samalla Alfa Romeon Zhou sisään. Etusiipi vaihtoon.

Kierros 22/53: Seuraavalla kierroksella Alonso jää Sainzin jalkoihin. Ferrarin espanjalaiskuljettaja tekee hurjaa nousua.

Kierros 21/53: Sainz poimii helposti Norrisin ja nousee kuudenneksi. Sainz AlphaTaurin Gaslyn lisäksi ainut kuski, joka on liikkeellä keskikovan seoksen renkailla.

Kierros 21/53: Bottas haki toisen kovan seoksen setin alleen. Eli suomalainen pysähtyy vielä kerran tässä kisassa.

Kierros 20/53: Leclercillä oli jo Itävallassa kaasupolkimen kanssa ongelmia. Kova takaisku Ferrarille. Turva-auto sisään ja kisa jatkuu.

Kierros 20/53: AlphaTaurin Tsunoda joutuu myös keskeyttämään. Bottas varikkopysähdysten jäljiltä sijalla 14.

Kierros 19/53: Leclercillä perä lähtee irti pitkässä, oikealle kaartuvassa mutkassa. Siitä keula edellä seinään. Leclercin mukaan kaasu jää pohjaan, monacolainen raivoissaan.

Kierros 19/53: Turva-auton myötä käytännössä koko joukko varikolle. Ferrari möhlii pysähdyksen yhteydessä ja päästää Sainzin vaarallisesti takaisin radalle. Sanomista tulee. Verstappen onnistui nousemaan kisan kärkeen, Hamilton toisena.

Kierros 18/53: Draamaa! Kisan kärkimies Charles Leclerc seinässä! Turva-auto radalle.

Kierros 18/53: Verstappen lentämällä Norrisin ohi ja nousee kuudenneksi. Leclerc jatkaa radalla.

Kierros 18/53: Sainz poimii Ricciardon ja on nyt yhdeksäs.

Kierros 17/53: Verstappen kierroksen 16. lopussa sisään. Ferrari todennäköisesti reagoi heti perään. Verstappen tipahtaa sijalle seitsemän.

Kierros 16/53: Bottakselta surkeita kierrosaikoja. Heikko vauhti Alfa Romeossa.

Kierros 14/53: Bottaksen asetelmat sen kuin heikkenevät. Williamsin Latifi pääsi edelle. Bottas nyt kuudestoista.

Kierros 14/53: Sainzin nousutalkoot jatkuvat. Espanjalainen poimii nyt Aston Martinin Strollin ja on kymmenes. Kärjessä Leclercillä ja Verstappenilla varsin verkkainen tahti.

Kierros 12/53: Bottas on varikkopysähdysten myötä sijalla 15. Suomalainen on sämpylässä, sillä ero edellä ajavaan Gaslyyn on alle sekunti. Takana Williamsin Latifi on hiipinyt alle sekunnin päähän.

Kierros 11/53: Alpinen Fernando Alonso ohitti ajettujen kilometrien määrässä Kimi Räikkösen ja siirtyy kaikkien aikojen tilaston kärkeen.

Kierros 10/53: Myös toinen Haas-kuski Schumacher sisään. Ei kestä keskikovan seoksen renkaat oikein yhtään nyt. Myös Alfa Romeon Zhou sisään.

Kierros 9/53: Kisan alussa hienoa nousua tehnyt Haasin Magnussen varikolle. Tanskalainen tipahtaa joukon hännille.

Kierros 8/53: Perezille jo toinen varoitus mutkan kolme oikaisusta. Ja mennään vasta kahdeksatta kierrosta.

Kierros 7/53: Bottas jumissa Gaslyn takana sijalla 17. Ferrarin Sainz sijalla 13.

Kierros 6/53: Russell ohittaa Alonson ja nousee viidenneksi. Verstappen hakee jo ohitusta Leclercistä. Ei kuitenkaan onnistu.

Kierros 5/53: Hamilton joutuu ajamaan puolustuslinjaa Red Bullin Pereziä vastaan. Sainz aivan Hamiltonin takasiivessä kiinni.

Kierros 5/53: Verstappen sekunnin päässä Leclercistä. Hamilton jää kärkikaksikon tahdista. Sainz tekee nousua takana ja on nyt 14:s.

Kierros 4/53: Alpinen ranskalaiskuljettajalle Esteban Oconille viiden sekunnin aikarangaistus. Ocon pyöräytti AlphaTaurin Tsunodan avauskierroksella.

Kierros 3/53: Bottas jäi pahasti paikoilleen lähdössä. Tämän myötä suomalainen tipahti kauas taakse. Sainz ohitti Bottaksen, joka on nyt 17:s.

Kierros 2/53: Mercedeksen brittikuski Hamilton poimi Perezin lähdössä ja on nyt kolmas. Bottaksen takana Sainz on poiminut pari sijaa ja on nyt 17:s. Molemmat kovan seoksen renkailla liikkeellä.

Lähtö: Leclerc lähtee hyvin paalupaikalta ja monacolainen pitää ykkössijan hallussaan. Bottaksen lähtö epäonnistuu jälleen kerran. Suomalainen tipahtaa vasta sijalle 16. AlphaTaurin Tsunoda pyörähtää takasuoran keskellä ja tipahtaa joukon hännille.

-----------------------------------------------------------------------------------

Kello 16.00: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 15.59: Red Bullin Max Verstappen oli viime vuonna ykkönen Ranskassa. Sitä ennen Lewis Hamilton voitti kahdesti Paul Ricardin radalla.

Kello 15.58: Kuten Bottas enteili, suomalainen lähtee kisaan eriävällä taktiikalla kuin moni muu. Bottas valitsee kisan alkuun kovan seoksen pyörät. Samainen valinta AlphaTaurin Pierre Gaslyllä ja Ferrarin Carlos Sainzilla. Muilla keskikovan seoksen pyörät alla.

Kello 15.56: Mercedeksen Lewis Hamilton saavuttaa merkkipaalun tänään Ranskassa. Iltapäivän kisa on Hamiltonille F1-uran 300:s.

Kello 15.54: Ranskassa lämpötilat nousevat. Ilman lämpötila nyt +30 ja radan peräti +53.

Kello 15.50: Alla tämän päivän lähtöjärjestys. Leclerc paalulla, Verstappen kakkosruudussa, Bottas pistesijojen tuntumassa.

Ranskan GP:n lähtöjärjestys:

1. Charles Leclerc, Ferrari

2. Max Verstappen, Red Bull

3. Sergio Perez, Red Bull

4. Lewis Hamilton, Mercedes

5. Lando Norris, McLaren

6. George Russell, Mercedes

7. Fernando Alonso, Alpine

8. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

9. Daniel Ricciardo, McLaren

10. Esteban Ocon, Alpine

11. Valtteri Bottas, Alfa Romeo

12. Sebastian Vettel, Aston Martin

13. Alexander Albon, Williams

14. Pierre Gasly, AlphaTauri

15. Lance Stroll, Aston Martin

16. Guanyu Zhou, Alfa Romeo

17. Mick Schumacher, Haas

18. Nicholas Latifi, Williams

19. *Carlos Sainz, Ferrari

20. *Kevin Magnussen, Haas

*) Määrätty ruudukon perälle moottoriosien vaihtamisesta tulleiden rangaistusten seurauksena.

Kello 15.45: Alpine ajaa tänä viikonloppuna kotikisaa. Ranskalaistalli on tällä hetkellä kovien kuskikysymysten äärellä.

Kello 15.40: Red Bullin hollantilaistähti Max Verstappen johtaa tällä hetkellä kuljettajien MM-sarjaa. Verstappenin takana Ferrarin Charles Leclerc yrittää nyt viritellä kiriä käyntiin.

Kuljettajien MM-sarjan TOP 5:

Sija

Kuski

Talli

Pisteet

1.

Max Verstappen

Red Bull

208

2.

Charles Leclerc

Ferrari

170

3.

Sergio Perez

Red Bull

151

4.

Carlos Sainz

Ferrari

133

5.

George Russell

Mercedes

128

Valmistajien TOP 5:

Sija

Talli

Pisteet

1.

Red Bull

359

2.

Ferrari

303

3.

Mercedes

237

4.

McLaren

81

5.

Alpine

81

Kello 15.35: Mercedeksen brittikuski Lewis Hamilton sanoi suorat sanat lauantaina: Red Bull ja Ferrari ovat pahasti karussa muilta.

Kello 15.30: Ranskassa keli on kohdillaan, mutta se aiheuttaa myös mietintää talleille. Ilman lämpötila +29 ja radan lämpötila, tässä vaiheessa, +45. Renkaat ovat tänään kovilla. Kuten myös autot ja kuskit.

Kello 15.27: Bottaksen mukaan uusi kytkin on ollut "tasaisempi", eikä suomalainen ole huolissaan lähdöstä.

Kello 15.26: "Hyökkäämään lähdetään. Uskon, että itselleni paras sauma on se, että lähdetään vähän eri taktiikalla liikkeelle kuin muut", Bottas huikkasi Viaplayllä.

Kello 15.25: Ratkaisiko imuapu paalun kohtalon? Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner esitti aiheeseen oman kantansa.

Kello 15.20: Kehuja saanut Sainz on tänään melkoisen talkoon äärellä. Sainz lähtee kisaan ruudusta 19, mikä tietää sitä, että espanjalaiselle lähdetään rakentamaan kunnon ohituspotpuria.

Kello 15.15: Ferrarin Charles Leclerc tykitti paalulle, upean avustuksen kera. Leclerc jakoi vuolaasti kiitoksia tallikaverinsa Sainzin suuntaan.

Kello 15.10: Alfa Romeon suomalaiskuski Valtteri Bottas täräytti faktat pöytään aika-ajon jälkeen. Alfalta ei vain löytynyt tarpeeksi yhden kierroksen vauhtia.

Kello 15.05: Vielä paluu lauantain aika-ajon tapahtumiin. Ferrari pelasi ovelaa peliä, Bottaksen vahva aloitus suli toisessa osiossa.

Kello 15.00: Tervetuloa F1:n Ranskan GP:n liveseurannan pariin. Kisa starttaa kello 16. Sitä ennen perkauksessa lähtökohdat ja ennakkoasetelmat iltapäivän näytökseen.

Lue myös:

    Uusimmat