Valtteri Bottakselta väkevä nousu, Kimi Räikköselle pettymys – näin Meksikon GP eteni

F1-kauden 18. osakilpailu ajettiin sunnuntaina Meksikossa. MTV Urheilu seurasi kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Meksikon GP, seuranta:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Vettel +1,7
3. Bottas +3,5
4. Leclerc +6,3
5. Albon +21,3
------------------------
DNF: Räikkönen

Maali: Hamilton voittaa Meksikon GP:n. Vettel on toinen ja Bottas kolmas. Hieno kisa suomalaiselta. Leclerc tipahtaa kahden pysähdyksen taktiikalla paalupaikalta neljänneksi. Räikköselle keskeytys.

Kierros 7171: Viimeisellä kierroksella vielä draamaa. Kvjat ohittaa Hülkenbergin pyöräyttämällä. Saksalaiskuski seinään ja lopulta hänen takasiipi irtoaa. Hülkenberg kinkkaa maaliin ja on lopulta 11:s. Tapaus on tuomariston tutkinnassa.

Kierros 71/71: Viimeinen kierros käynnissä. Mercedes tekemässä väkevän tempun. Ferrarin piti olla ennakkosuosikki, mutta nyt Mersu on ottamassa sijat yksi ja kolme.

Kierros 70/71: Bottaksen viikonlopulle tulossa hyvä päätös. Kuudennelta sijalta kolmanneksi. Leclerc ei enää haasta takaa.

Kierros 69/71: Verstappen noussut alun katastrofin jälkeen kuudenneksi. Huomioarvo siihen, että hollantilainen teki ainoan pysähdyksensä jo kierroksella viisi. Verstappenille tulossa siis hurja 66 kierroksen veto!

Kierros 67/71: Vettelin ja Bottaksen ero kasvanut lähes kahteen sekuntiin. Leclerc myös jäänyt kolmen sekunnin päähän Bottaksesta.

Kierros 64/71: Näillä sijoituksilla mestaruus ei ratkea vielä Meksikossa. Hamilton kontrolloi tilannetta kärjessä. Ero Vetteliin koko ajan yli kaksi sekuntia. Bottas sekunnin päässä Vettelistä.

Kierros 63/71: Bottaksen ja Leclercin välinen ero on nyt vakiintnunut 2,5 sekuntiin. Bottakselta samalla oma paras: 1.19,660.

Kierros 61/71: Ricciardo tekee uhkarohkean ohitusliikkeen. Ajautuu kuitenkin ruohikolle ja Perez säilyttää seitsemännen sijansa.

Kierros 59/71: Räikkönen keskeyttää. Voi, voi.

Kierros 59/71: Leclerc tekee virheen. Ero kasvaa lähes kolmeen sekuntiin Bottakseen nähden.

Kierros 58/71: Taaempana Räikkönen hakenut allensa uudet renkaat. Keskikovat alla. Räikkönen nyt sijalla 15.

Kierros 58/71: Leclerc lähestyy uhkaavasti. Alle kahden sekunnin päässä Bottaksesta.

Kierros 56/71: Bottas parhaimmillaan puolen sekunnin päässä Vettelistä. Samalla Leclerc hivuttautuu lähemmäs suomalaista. Eroa enää kolmisen sekuntia.

Kierros 54/71: Vettelin ja Bottaksen ero pysyy nyt hieman yli sekunnissa. Hamiltonin kaula Vetteliin 2,4 sekuntia.

Kierros 52/71: Bottas tykittää oman parhaimpansa: 1.19,972. Bottas nyt DRS-ikkunan sisällä tai ainakin sen tuntumassa.

Kierros 51/71: Vain 50 kierrosta kesti Ricciardon ensimmäinen veto! Keskikovat renkaat alle. Ricciardo tipahtaa kahdeksanneksi. Samalla McLarenin Norris keskeyttää.

Kierros 50/71: Bottas alle puolentoista sekunnin päässä Vettelistä.

Kierros 49/71: Ricciardo jatkaa yhä radalla. 49 kierrosta jo menty kovilla pyörillä.

Kierros 48/71: Bottas kuroo hiljakseltaan Vettelin eroa umpeen. Mercedeksen kisavauhti on hyvällä tasolla. 

Kierros 46/71: Hamilton nyt kärjessä. Vettel hieman yli kolmen sekunnin päässä. Bottaksen ero Vetteliin kaksi sekuntia.

Kierros 44/71: Albon seuraavalta kierrokselta sisään. Red Bullin varikkopysähdys onnistuu. Kovan seoksen renkaat alle. Albon nyt viides.

Kierros 43/71: Leclerc varikolle ja Ferrarilta huono pysähdys. Takarengas ei meinaa kiinnittyä. Kovat renkaat alle. Leclerc tipahtaa viidenneksi.

Kierros 42/71: Kuudentena oleva Renaultin Daniel Ricciardo kuitenkin näyttää, että kovan seoksen renkailla voi vetää pitkän vedon. Ricciardo ei ole käynyt vieläkään varikolla. Samalla hän kellottaa oman parhaansa: 1.21,522.

Kierros 41/71: Kärjessä ajavan Leclercin on pakko pysähtyä vielä kertaalleen. Sama juttu siis Albonilla. Miten Hamiltonin renkaat kestävät? Monta jännityselementtiä.

Kierros 39/71: Kisan loppuun saadaan melkoinen jännitysnäytelmä. Hamilton joutuu vetämään todella pitkän vedon. Bottas aivan Vettelin kannssa.

Kierros 37/71: Vettel varikolle. Palaa radalle vasta neljänneksi. Eli Hamilton ohittaa saksalaisen. Myös Albon ehtii edelle.

Kierros 36/71: Ja Bottas varikolle. Upea ensimmäinen veto. Yhden pysähdyksen taktiikka tänään. Bottas tipahtaa viidenneksi. Edellä olevista Albon ja Leclerc pysähtyvät ainakin kerran vielä.

Kierros 36/71: Gasly ja Sainz pahasti edessä. Vettel joutuu jarruttelemaan. Bottas nousee alle kolmen sekunnin päähän Vettelistä.

Kello 35/71: Bottas noussut neljän sekunnin päähän Vettelistä.

Kello 33/71: Bottas ottaa neljä kymmenystä Vetteliä kiinni. Bottaksen ei tarvitse paljoa murehtia yhden pysähdyksen taktiikasta.

Kello 32/71: Verstappen noussut jo kymmenneksi. Räikkönen taaempana yhä 14:s.

Kierros 30/71: Hamiltonin pitäisi ajaa 48 kierroksen veto kovilla renkailla. Eli aikamoinen sysäys.

Kierros 29/71: "Tuntuu siltä, että pysähdyimme aivan liian aikaisin", Hamilton valittelee.

Kierros 28/71: Kohta ajettu 30 kierrosta ja Bottaksen vauhti on... hyvää, oikein hyvää. Edellä oleva Vettel ei tee yhtään eroa.

Kierros 26/71: Bottas ajaa parempia kierroksia kuin Leclerc, jolla on uudet medium-renkaat alla.

Kierros 25/71: Bottas takoo hyviä kierroksia. Suomalainen jatkaa yhä radalla.

Kierros 24/71: Vettel päättää jatkaa vielä radalla. Hamiltonin toinen etupyörä oli jo sen verran kovilla, että Mercedes joutui tekemään liikkeitä.

Kierros 23/71: Hamilton sisään. Kova seos alle. Britti nyt neljäntenä.

Kierros 23/71: Verstappen osuu Magnusseniin ja ohittaa tämän rataviivojen ulkopuolelta. Hetkeä myöhemmin Räikkönen tekee ohituksen.


Kierros 22/71: Alfa Romeon Giovinazzin varikkopysähdys aivan totaalisesti piloille. Italialaiskuski meinasi lähteä liikkeelle liian aikaisin ja rengas lähtee irti. Lopulta rengas saadaan paikoilleen ja Giovinazzi takaisin radalle.


Kierros 19/71: Räikkönen tekee nousua taaempana. Ohittaa samalla kierroksella Williams-kuskit Russellin ja Kubican. Räikkönen nyt 16:s.

Kierros 18/71: Bottas oikein hyvässä vauhdissa. Ajoi oman parhaansa: 1.21,080. Näyttää siltä, että ensimmäinen veto pietenee selvästi. Eli tämä viittaa siihen, että Mercedes hakisi yhden pysähdyksen taktiikkaa.

Kierros 17/71: Kyttääkö Mercedes yhden pysähdyksen taktiikkaa? Samaa kysellään myös Vetteliltä.

Kierros 16/71: Räikkönen varikolle. Suomalaiskuskille kovat renkaat alle.

Kierros 15/71: Leclerc varikolle. Hänelle myös uudet keskikovat renkaat alle. Leclerc tipahtaa neljänneksi.

Kierros 15/71: Albon varikolle. Ensimmäinen keskikovalla renkailla kisaan lähtenyt kuski, joka vaihtaa uudet renkaat alle. Albonille uudet mediumit alle.

Kierros 14/71: McLarenille katastrofi. Norris lähtee liikkeelle niin, ettei toinen eturengas ollut vielä paikoillaan.


Kierros 12/71: Red Bull -kuski Albon yhä varsin mukavasti mukana kärkitaistossa. Kolmantena oleva Albon on vain 2,5 sekunnin päässä Leclercistä. Edellä oleva Vettel on puolestaan sekunnin sisällä.

Kierros 11/71: Kvjat varikolle. Räikkönen nyt taaempana 12:s.

Kierros 10/71: Kärjessä Leclercin ja Vettelin ero pysynyt samana. Ferrari-kaksikko puolentoista sekunnin sisällä. Samalla ensimmäinen soft-mies eli pehmeimmällä seoksella kisaan lähtenyt kuski varikolle. Se on Gasly, joka tipahtaa sijalle 19.

Kierros 8/71: Bottas ohittaa Sainzin ja on nyt viides. Suomalaiskuski on jäänyt 10 sekunnin päähän kärjestä.

Kierros 7/71: Verstappenille melkoinen katastrofi. Hollantilainen on nyt koko joukon viimeisenä.

Kierros 6/71: Bottaksen auton etusiipi osui hieman Verstappenin renkaaseen. Tästä seurasi puhkeaminen. Samalla Bottas ohittaa Norrisin ja on nyt kuudes.

Kierros 5/71: Verstappen ohittaa Bottaksen. Mutta Bottas kuittaa sijoituksen takaisin pääsuoran päätteeksi! Syy on selvä: Verstappenin auton toinen takarengas on puhjennut.


Kierros 4/71: Hamilton ohittaa Sainzin ja nousee neljänneksi. Bottas painostaa kuudentena olevaa Norrisia.

Kierros 3/71: Virtuaalinen turva-auto päättyy. Verstappenin ja Hamiltonin tilanne tuomariston tutkinnassa.

Kierros 2/71: Eilen paalulle ajanut Verstappen on nyt vasta kahdeksantena. Verstappenin autoon tuli myös kolhua Hamilton-osuman yhteydessä.

Kierros 1/71: Mercedes-kuskeilta vaikea lähtö. Bottas jäi pahasti pussiin ja tipahti sijan alaspäin. Verstappenilta röyhkeä lähtö ja lopulta hän ja Hamilton osuvat yhteen. Radalla virtuaalinen turva-auto. Räikköenn tipahtanut kaksi sijaa, suomalainen nyt 16:s.

Lähtö: Verstappen osuu Hamiltoniin! Bottas tipahtaa seitsemänneksi. McLarenin Sainz upeasti neljäntenä.


------------------------------------------------------------

Kello 21.10: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 21.07: Kärjessä Ferrarit, Mercedekset ja Red Bullit lähtevät kisaan mediumeilla eli keskikovilla renkailla. McLarenit ja Toro Rossot joutuvat aloittamaan pehmeimmillä, soft-renkailla.

Taaempana lähes kaikilla kuskeilla keskikovat renkaat alla. Poikkeuksena Renaultin Daniel Ricciardo, joka lähtee kisaan kovimmalla, hard-seoksella.

Kello 21.03: Tämän päivän kisassa ajetaan yhteensä 71 kierrosta. Lähdön alla ilman lämpötila Meksikossa on +22, radan lämpötila +38.

Kello 21.00: Meksikon GP on se, jossa Mercedeksen brittikuski Lewis Hamilton voi varmistaa jo kuljettajien maailmanmestaruuden. Hamilton pitää kerätä 14 pistettä enemmän kuin Bottas, jotta hän varmistaa mestaruuden. 

Kello 20.57: Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff uskoo, että Bottaksen auto kestää tulevan kisan.

– Hän saa imuavun alussa. Mutta meillä on vauhdin suhteen hieman haasteita, joten tavoitteena on vain saada mahdollisimman paljon pisteitä, Wolff sanoi lähtökohdista C Morelle.

Kello 20.52: Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko antoi hieman erikoisia kommentteja Verstappenin tilanteesta aika-ajojen jälkeen. Marko muun muassa väitti, ettei Verstappenilla ollut aikaa reagoida Bottaksen kolariin.

Nyt Marko käänsi tapaukseen uuden kulman:

– Ehkä Maxin pitää olla hieman diplomaattisempi kommenttiensa suhteen, Marko möläytti C Morelle.

Kello 20.48: Mercedeksen suomalaiskuski Valtteri Bottas vieraili pikaisen haastattelun toimesta suorassa lähetyksessä.

– Autossa on kaikki kunnossa, Bottas sanoi lämmittelykierrosten jälkeen.

Kello 20.45: Meksikon GP:ssä rengastaktiikka on nousemassa erittäin merkittävään asemaan. Kaikki kuskit ovat turvautumassa vähintään kahden pysähdyksen taktiikkaan. Pirelli on tuonut radalle kaikista pehmeimmät seokset, minkä myötä esimerkiksi soft eli kaikista pehmein rengas hajoaa lähes välittömästi alle. 

C Moren asiantuntijan Ossi Oikarisen mukaan kolmen pysähdyksen taktiikka on mahdollinen, joskin hyvin haastava. Ongelmaksi muodostuu liikenne.

Kello 20.36: Rangaistuksen myötä Verstappenin niin sanottu "hattutemppu"-jahti vaikeutui huomattavasti. Red Bullin hollantilaiskuski on voittanut kaksi edellistä Meksikon GP:tä (2017 ja -18).

Kello 20.30: Mikäli lauantain aika-ajot menivät ohi, tässä kooste tapahtumista:


Kello 20.25: Valtteri Bottas ei saa rangaistuksia. Kansainvälinen autoliitto FIA vahvisti sunnuntain kisan lähtöjärjestyksen, jossa Bottas on omalla paikallaan kuudentena.

Tässä graafisesti lähtöjärjestys:

1. Charles Leclerc, Ferrari

2. Sebastian Vettel, Ferrari
3. Lewis Hamilton, Mercedes

4. Max Verstappen, Red Bull*
5. Alexander Albon, Red Bull

6. Valtteri Bottas, Mercedes
7. Carlos Sainz, McLaren

8. Lando Norris, McLaren
9. Daniil Kvjat, Toro Rosso

10. Pierre Gasly, Toro Rosso
11. Sergio Perez, Racing Point

12. Nico Hülkenberg, Renault
13. Daniel Ricciardo, Renault

14. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
15. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

16. Lance Stroll, Racing Point
17. Kevin Magnussen, Haas

18. Romain Grosjean, Haas
19. George Russell, Williams

20. Robert Kubica, Williams

*kolmen lähtöruudun rangaistus keltaisten lippujen sivuuttamisesta

Kello 20.21: Autosportin mukaan paalulta lähtevä Ferrarin Charles Leclerc oli omanlaisen jännityksen kohteena. Leclercin vaihdelaatikosta havaittiin vika, minkä myötä tovin ajan oli epävarmaa, että joudutaanko vaihdelaatikko vaihtamaan uuteen.

Näin ei kuitenkaan käynyt ja Leclerc lähtee kisaan paalupaikalta.

Kello 20.18: Bottaksen autoon vaihdettiin melkoinen määrä uusia osia.

Koko lista (lähde FIA):

Kello 20.15: Tapauksen tausta oli kuitenkin erikoinen. Verstappenilta nähtiin hyvin ylimielistä käytöstä aika-ajojen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Sebastian Vettel osaltaan käräytti Verstappenin, sillä hän alleviivasi sitä, miten tilanteessa oli pakko hidastaa.

Koko tapauksen läpikäynti:

Kello 20.07: Mistä Verstappen sitten sai kolmen lähtöruudun rangaistuksen?

Verstappen paransi aikaansa viimeisellä aika-ajokierroksella. Hollantilaiskuski ei kuitenkaan nostanut jalkaansa kaasulta, kun hän ohitti seinään ajaneen Bottaksen.

Kello 20.00: Ennakkotunnelmat käynnissä C More Max -kanavalla sekä C Moren suoratoistopalvelussa. Linkki lähetykseen löytyy tästä.

Kello 19.55: Bottas on kunnossa, mutta miten hänen autonsa? Suomalaiskuski sai heti kolarin jälkeen lupaavia viestejä siitä, että romuttunut Mersu saataisiin korjattua niin, ettei hänelle määrättäisi lähtöruuturangaistuksia.

Sunnuntaina tilanteeseen ei ole tullut muutoksia. Mercedeksen mukaan talli yrittää korjata auton niin, ettei se joutuisi vaihtamaan esimerkiksi kokonaan uutta runkoa tai uutta vaihdelaatikkoa Bottakselle.

C Moren F1-varikkotoimittajan Mervi Kallion päivitys Bottaksen tilanteesta Meksikosta:


Kello 19.47: Bottas kävi tilanteen jälkeen lääkärintarkistuksessa, jossa hänellä ei todettu vammoja.


Kello 19.44: Lauantain dramaattisin hetki näkyy alta, eli Bottaksen ulosajo. Aika-ajojen kolmas osio sai melkoisen käänteen suomalaiskuskin ulosajon myötä.


Kello 19.37: Tervetuloa Meksikon GP:n liveseurannan pariin. Ennakkotunnelmat käynnistyvät C More Max -kanavalla sekä cmore.fi-suoratoistopalvelussa kello 20.00. Itse kisalähetys käynnistyy kello 21.05. 

Lue myös:

    Uusimmat