MTV:n vaali-illassa ennennäkemätön elementti – lähes 5 000 ihmisen kysely ennustaa tuloksen kello 20.25

Viimeiset eduskuntapaikat ja kärkipaikka voivat ratketa vain kourallisella ääniä 2:05
Uutisjuttu: Vain kourallinen ääniä voi ratkaista vaalien kärkipaikan

Eduskuntavaalit ratkeavat sunnuntai-iltana ja MTV seuraa vaali-iltaa kaikissa kanavissaan. Tällä kertaa vaaliuutisointiin tuodaan uutuutena tulosennuste, joka lasketaan ennakkoäänien ja lähes 5 000 ihmisen kyselyn perusteella.

Tulosennuste on Åbo Akademin laatima ja ensimmäinen laatuaan Suomessa. Ennuste perustuu ovensuukyselyyn, jota Åbo Akademi on kehittänyt useita vuosia osana laajempaa yleisen mielipiteen mittaamisen tutkimusta.

Nyt ovensuukyselyn tuloksia hyödynnetään ensi kertaa vaali-illan tulosuutisoinnissa.

Ovensuukyselyn tulos yhdistetään ennakkoäänestyksen tulokseen. Niiden perusteella lasketaan ennuste eduskuntavaalien tuloksesta.

Ennuste tulee julki noin kello 20.25 MTV:n Tulosilta-lähetyksessä.

– Ennusteella saadaan toivottavasti nopeutta siihen, miten nopeasti saadaan ulos hyvin valistunut arvio lopullisesta äänestystuloksesta, sanoo Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund.

Grönlund on mukana MTV:n Tulosillassa kommentoimassa eduskuntavaalien tulosta.

Lähes 5 000 ihmisen otanta

Tutkimuksen otanta on paljon laajempi kuin tavallisissa mielipidemittauksissa, 4 845 henkilöä. Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos Samforsk toteuttaa ovensuukyselyn sähköisesti.

– Ovensuukyselyn kautta saadaan tulosennusteen lisäksi myös muuta tietoa nopeasti. Esimerkiksi siitä, miten miehet ja naiset ovat äänestäneet ja miten eri-ikäiset suomalaiset ovat äänestäneet, Grönlund kertoo.

Åbo Akademin kanssa tehtävällä yhteistyöllä MTV haluaa olla mukana eurooppalaistamassa Suomen vaalipäivän uutisointia. Ovensuukyselyt ovat jo vuosikymmeniä olleet keskeinen osa useiden Euroopan maiden vaalijournalismia.

Eduskuntavaalien tulosilta MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa sunnuntaina 2.4. kello 19.30.


Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!

Lue myös:

    Uusimmat