MTV:n olympiaseuranta: Kanada löi jääkiekossa tylyt lukemat – 15-vuotias Kamila Valijevalta upea suoritus kovassa paineessa

MTV raportoi Pekingistä: Taitoluistelijan dopingkäryssä ratkaisu 4:20
MTV raportoi Pekingin olympialaisista maanantaina: Taitoluistelija Kamila Valijevan dopingkäryssä ratkaisu.

Pekingin olympialaisissa oli tiistaina neljästoista kilpailupäivä. MTV Urheilu seurasi tapahtumia tässä artikkelissa. 

Olympiaseuranta tiistai 15. helmikuuta:

Klo 16.45 Kamila Valijeva johtaa naisten yksilöluistelua lyhytohjelman jälkeen. Venäjän olympiajoukkueen urheilijoilla on kaksoisjohto, kun Anna Shtsherbakova on maannaisestaan vajaan kahden pisteen päässä. Jenni Saarisen sijoitus oli 25:s. Hän oli viimeinen luistelija, joka selvitti tiensä vapaaohjelmaan. 

Klo 16.02: Kamila Valijeva tekee kovan paineen alla upean sarjan ja menee pistein 82,16 ylivoimaiseen johtoon, kun lyhytohjelmassa on jäljellä vain neljä luistelijaa. Nuori venäläinen puhkeaa ohjelmansa päätteeksi kyyneliin. Viime päivät ovat olleet äärimmäisen raskaita.

Klo 15.05: Dopingskandaalin keskiössä ollut 15-vuotias venäläinen Kamila Valijeva on pian vuorossa naisten taitoluistelun lyhytohjelmassa. Ennen häntä on vielä kuusi luistelijaa.

Klo 14.40 Jenni Saarinen luisteli naisten taitolusitelun lyhytohjelmassa pisteet 56,97. Lyhytohjelma on vielä kesken, mutta Saarinen on vähintään 25:s ja etenee mukaan vapaaohjelmaan. Jos Kamila Valijeva luistelee itsensä jatkoon, pääsee vapaaohjelmaan mukaan 25 urheilijaa. Sääntöjä on muokattu, koska Valijeva saa kilpailla olympialaissa, vaikka onkin jäänyt kiinni dopingista. 

Klo 13.34: Yhdistetyn suurmäen kisasta tulossa tuota pikaa juttua Ilkka Herolan kommenttien kera Zhangjiakousta. Sitä ennen kisan tapahtumia voi kerrata seuraavassa jutussa:

Klo 13.05: Jääkiekossa Sveitsi kukistaa Tshekin 4–2 ja tulee Suomen vastustajaksi puolivälierään. Lisää seuraavassa:

Klo 12.57: Yhdistetyn suurmäen hiihdosta muodostuu hurja trilleri! Jörgen Graabak nousee lopussa takaa-ajajien ryhmästä kärkikolmikon ohi ja kultamitalistiksi. Norjalle Riiberin hyytymisestä huolimatta kaksoisvoitto, koska hopealle yltää Jens Oftebro ennen Japanin Akito Watabea.

Keksk-Euroopan edustajat Manuel Faisst, Lukas Greiderer, Johannes Lamparter ja Vinzenz Geiger joutuvat tyytymään sijoihin 4–7.

Riiber on lopulta vasta kahdeksas. Ilkka Herola ottaa rennosti ja on 16:s. Eero Hirvonen 20:s, Arttu Mäkiaho 24:s ja Otto Niittykoski olympiadebyytissään 37:s.

Klo 12.53: Jarl Magnus Riiber hyytyy kärjestä! Norjalainen ei pysty taistelemaan mitaleista tänään. Pitkään poissa ollut kultamitalisuosikki romahtaa ja muut painelevat ohi. Johannes Lamparter, Akito Watabe, Manuel Faisst nyt kärjessä.

Klo 12.42: Yhdistetyssä ylivoimaisen johdon ladulle saanut Jarl Magnus Riiber mokaa karmaisevalla tavalla stadionalueella! Norjalainen hiihtää risteyksessä väärään suuntaan ja menettää yli 33 sekuntia johdostaan, kun joutuu palaamaan takaisin oikealle ladulle. Kilpailu ei olekaan enää täysin selvä, sillä Riiber hiihdetään nopeasti kiinni.

Riiber on nyt osa isompaa kärkiryhmää, mutta lienee edelleen suosikki voittamaan kultaa hyvien kiriominaisuuksien ansiosta. 

Klo 12.20: Jenni Saariselta epäonnistuminen taitoluistelun lyhytohjelmassa. Kaksi ensimmäistä hyppyelementtiä menevät pieleen, eikä pisteet ole sen vuoksi niin korkeat kuin 22-vuotiaalla parhaimmillaan voisivat olla. 56,97 pistettä jää kauas Saarisen ennätyksestä 68,71.

Klo 12.01: Suomen maastohiihdon parisprinttiosallistujat varmistuivat hetki sitten. Potentiaalinen mitalilaji kisataan keskiviikkoaamuna ja aamupäivällä. Odotetusti Iivo Niskanen saa parikseen Joni Mäen, kun taas Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski olivat itsestään selviä valintoja Suomen valmennukselle. Lisää aiheesta ja Norjan sekä Ruotsin pareista seuraavassa:

Klo 11.54: Sveitsi on vahvasti tyrkyllä Leijonien vastustajaksi olympiakiekon puolivälieräotteluun! Joukkue johtaa Tshekkiä vastaan toisen erän loppupuolella lukemin 3–1.

Klo 11.12: Tshekin ja Sveitsin ottelussa panoksena on paikka puolivälierässä Suomea vastaan. Tällä hetkellä Sveitsi johtaa ottelua 2–1 ensimmäisen erän loppupuolella.

Klo 11.03: Ilkka Herolan pettymys oli ymmärrettävästi pinnassa mäkikisan jälkeen. Lisää aiheesta seuraavassa jutussa:

Klo 10.56: – Käydään suoriutumassa läpi ja that's it, pettynyt Ilkka Herola ennakoi hiihtokisaa Ylelle. 

Klo 10.47: Jarl Magnus Riiberiltä aivan ylivoimainen hyppy! 142-metrinen yhtä lähtölavaa alempaa kuin muut kärkihyppääjät. Norjalainen pääsee ladulle 44 sekuntia ennen toisena starttaavia Viron Kristjan Ilvestä ja Japanin Ryota Yamamotoa.

Olympiakulta on jo käytännössä ratkennut, sillä kukaan ei pysty hiihtämään Riiberiä kiinni kymmenellä kilometrillä.

Ilkka Herolalla on luvassa tuskainen hiihtokisa, sillä mitalisijaankin on matkaa yli kaksi minuuttia ja pahimmat haastajat lähtevät yli minuuttia ennen suomalaista.

Klo 10.42: Japanin Ryota Yamamoto hyppää 140 metriä ja nousee kärkeen. Akito Watabe hyppää hänkin 135 metriä.

On sanottava, että Herolalla kävi myös olosuhteiden puolesta erittäin huono tuuri, vaikka ei miehen suoritus yksin siitä ollutkaan kiinni. 

Klo 10.36: Tuuli alkaa pyöriä Ilkka Herolan hyppyvuorolla, ja suomalainen joutuu odottamaan pitkään ennen kuin pääsee laskemaan mäestä.

Vaikeisiin oloihin todella heikko hyppy! 117,5 metriä. 14:s sija ja nykyiseen kärkeen matkaa ladulla yli kaksi minuuttia. Mahdollisuudet mitaliin menivät siinä. Harmin paikka.

Klo 10.35: Franz-Josef Rehrl hyppää ylivoimaisesti johtoon. Itävaltalainen leiskauttaa 135,5 metriä ja repii ladulle yli minuutin etumatkan edellisiin hyppääjiin.

Maajoukkuetoveri Lukas Greider puolestaan hyppää 129 metriä ja heti perään Manuel Faisst painaa kärkeen 133-metrisellään!

Nyt jäävät kaikki edelliset suoritukset kalpeaksi vertailussa.

Klo 10.31: Hirvonen hyppää 123 metriä ja on tässä kohtaa kymmenentenä. Vielä on paljon miehiä tornissa. Nyt 32 hyppääjää tullut alas.

Klo 10.24: Ranskan Antoine Gerard hyppää toistaiseksi pisimmän hypyn, 129,5 metriä. Tuulikompensaation vuoksi hän on kuitenkin vasta toinen tässä kohtaa. Suomella Ilkka Herola ja Eero Hirvonen yhä mäkitornissa.

Klo 10.21: Otto Niittykoski avaa suomalaisten pelin yhdistetyn suurmäessä: 118 metriä ja tässä vaiheessa 13:s sija.

Arttu Mäkiaho puolestaan hyppää 121 metriä ja on tässä vaiheessa viides.

Klo 10.07: Ilkka Herola ja muut yhdistetyn suomalaismiehet ovat kivunneet jo suurmäen mäkitorniin ja odottavat vuorojaan hyppypuvut päällään. Herola ponkaisi koekierroksella mukavasti 125,5 metriä.

Kisassa mukana on vihdoin myös yhdistetyn suurin tähti Jarl Magnus Riiber, joka joutui jättämään olympialaisten ensimmäiset kilpailut väliin koronaviruksen vuoksi. Norjalainen on heti suurin kultamitalisuosikki.

Klo 10.02: Tapahtumarikkaasta ampumahiihtoviestistä lisää seuraavassa jutussa:

Klo 9.55: Norja ottaa kultaa ja Ranska hopeaa miesten ampumahiihdon viestissä, joten ennakkosuosikit pitävät pintansa! Kisaa pitkään ylivoimaisesti johtanut Venäjä joutuu tyytymään pronssiin viimeisen ampumapaikan sulamisen vuoksi. Karvas kohtalo etenkin Latipovilla, joka joutuu tuottamaan pettymyksen joukkueelleen.

Suomen Tuomas Harjula saapuu maaliin 7.07 kärkeä jäljessä. Sija 17.

Klo 9.46: Miesten ampumahiihdon viestikilpailussa dramaattinen ratkaisu kärkitaistossa! Norja nousee kärkeen, kun Venäjän Eduard Latipov paukuttaa viisi ohilaukausta viimeisellä ampumapaikalla. Huh, huh, mikä ratkaisu!

Norja on nyt matkalla olympiavoittoon ennen Ranskaa ja Venäjää. 

Suomen ankkuri Tuomas Harjula on sijalla 17.

Klo 9.29: Jääkiekossa miesten neljän vuoden takaisen olympiahopeajoukkueen Saksan taival kisoissa on ohi. Toni Söderholmin valmentaman ryhmän pelit päättyivät, kun se hävisi Slovakialle 0–4.

Olympiadebytantti Tanska puolestaan kaatoi Latvian 3–2 ja jatkaa Slovakian tavoin puolivälierävaiheeseen.

Myöhemmin tänään Kanada kohtaa vielä Kiinan, ja Suomen puolivälierävastus ratkeaa 10.40 alkavassa ottelussa Sveitsin ja Tshekin välillä.

Klo 9.22: Hiidensalo on saanut kivuttua yhden sijan yhden ammunnan jälkeen ja on 18,4 kilometrin väliaikapisteellä 16:ntena, ja yhdeksän sekuntia edellä olevaa kiinalaisurheilijasta.

Venäjä johtaa kisaa nyt 46 sekunnin turvin ennen toisena olevaa Ranskaa ja yli minuutin edellä Ranskaa. Saksa on neljäntenä ja Norja viidentenä.

Klo 9.12: Tero Seppälä tulee vaihtoon ja lähettää Olli Hiidensalon kolmannelle osuudelle matkaan sijalla 17. Eroa kärkeen on kertynyt 3 minuuttia ja 48 sekuntia. Edessä olevat Bulgaria ja Kiina ovat lähietäisyydellä kiinni otettavia.

Klo 9.00: Suomen toista osuutta hiihtävä Tero Seppälä on noussut yhden sijan ja on nyt 19:ntenä ja yli kolme minuuttia kärkeä perässä. Tästä tulee pitkä kilpailu Suomen pojille.

Viestin kärjessä painaa Venäjä puolen minuutin erolla Ranskaan ja Valko-Venäjää.

Klo 8.45: Pelti paukkuu ja huolella toisella ampumapaikalla! Valitettavasti myös Suomen Heikki Laitisella on suuria vaikeuksia ja hän joutuu turvautumaan varapatruunoihin.

Laitinen ampuu peräti viisi ohilaukausta toisella ampumapaikalla. Suomi on nyt sijalla 20 eli viimeistä edellisenä.

Klo 8.38: Heikki Laitinen käyttää kaksi varapatruunaa ensimmäisellä ampumapaikalla. 3,4 kilometrin kohdalla Laitinen on sijalla 18 ja 27 sekuntia kärjessä paahtavaa Norjaa perässä.

Klo 8.28: Ampumahiihtostadionilla Zhangjiakoussa on alkamassa miesten viesti. Suomen joukkue kisassa on Heikki Laitinen, Tero Seppälä, Olli HiidensaloTuomas Harjula.

Ennakkosuosikkeja kisassa ovat Norja ja Ranska. 

Suomella ei ennakolta ajatellen ole menestysmahdollisuuksia, mutta toivotaan mahdollisimman ehjää suoritusta edellä mainitulta nelikolta.

Klo 8.09: Simo Peltolan olympiaurakka päättyy karsintoihin. Suomalainen epäonnistuu heti ensimmäisessä reilissä ja laskettelee toisessa laskussaan 29 pisteeseen.  

Klo 6.55: Ja hieman muutoksia sekä tämän päivän että huomisen suomalaisohjelmaan.

Yhdistetyn urheilija Perttu Reponen ei kilpaile tänään, ja hänen tilalleen suurmäen kisaan nousee Otto Niittykoski.

Maastohiihdon parisprintin aikatauluihin on puolestaan tehty iso muutos, kun välierät ja finaali alkavat lähes kaksi tuntia odotettua aiemmin.

Lisää tietoa parisprintin aikatauluista seuraavasta linkistä:

Klo 6.52: Suomen Simo Peltola epäonnistuu ensimmäisen karsintalaskunsa toisella reilillä freestylen slopestylessa. Showmies tarjoilee sen jälkeen yleisöön meneviä hyppyjä pilke silmäkulmassa. 35 pistettä ja uutta yritystä. Seuraavilla laskuilla.

Klo 6.31: Sveitsin Corinne Sutervoittaa naisten syöksylaskun olympiakultaa. Hän kukisti hopealle yltäneen italialaisen Sofia Goggian 0,016 sekunnilla. Pronssille ylsi toinen italialainen Nadia Delago.

Olympiamitali maistuu ainakin Goggialle, jonka kilpaileminen Pekingissä oli hyvin epävarmaa kolmisen viikkoa sitten Cortina d'Ampezzon supersuurpujottelussa sattuneen loukkaantumisen takia. Goggia laski loukkaantumisen jälkeen ensimmäiset laskunsa olympialaisten syöksylaskun harjoituksissa.

Klo 5.55: Kamila Valijeva kommentoi dopingkohua ensi kertaa

Pekingin olympialaisten suurimman kohun keskiöön joutunut 15-vuotias venäläistaitoluistelija Kamila Valijeva on ensi kertaa kommentoinut dopingtapaustaan. 

Valijeva puhui aiheesta venäläiselle Channel One -kanavalle tiistaina. 

Klo 5.52: Naisten syöksykisa on saatu vauhtiin. Kymmenen laskijan jälkeen kärjessä on Italian Elena Curtoni.

Klo 5.15: Alppihiihdon naisten syöksykisan alkua on lykätty 30 minuutilla kovan tuulen takia. Uusi alkamisaika on tämänhetkisen tiedon mukaan klo 5.30. 

Klo 5.04: Myös naisten freestylehiihdon slopestyle-finaali on saatu päätökseen. Kultaa laski Sveitsin Mathilde Gremaud, hopeaa Kiinan Eileen Gu ja pronssia Kelly Sildaru. 

Gu on yksi kisojen kohutuimmista urheilijoista, sillä hän on siirtynyt Yhdysvaltojen väreistä äitinsä kotimaan Kiinan edustusurheilijaksi. "Loikkaus" on aiheuttanut paljon mielipahaa varsinkin Yhdysvalloissa. 

Gu voitti jo aiemmin big airin kultaa, joten hänellä on mahdollisuus kolmen mitalin kokonaissaaliiseen half pipessa. 

Klo 4.45: Päivän ensimmäinen olympiakultakin on ratkennut. Itävallan Anna Gasser juhli voittoa naisten lumilautailun big air -finaalissa. Hän sysäsi aiemmin jo slopestylen voittaneen Uuden-Seelannin Zoi Sadowski Synnottin hopealle viimeisellä suorituksellaan. Pronssin sai Japanin Kokomo Murase. Finaalissa ei ollut mukana suomalaisia. 

Klo 4.45: Tervetuloa MTV Urheilun olympiaseurannan pariin! 

Kisapäivässä nähdään suomalaisia neljässä eri lajissa. Päivän avaa Simo Peltola freestylehiihdon slopestyle-karsinnassa klo 6.30. Peltola laskee 31 urheilijan karsinnassa kahdeksantena. Jokaisella on kaksi suoritusta, joista parempi otetaan lopputuloksiin. Finaaliin etenee 12 parasta. 

Lisäksi suomalaisia on mukana ampumahiihdon miesten viestissä (klo 8.30), yhdistetyn suurmäen kilpailussa (mäkiosuus klo 10.00, hiihto-osuus klo 12.30) sekä naisten taistoluistelun lyhytohjelmassa (klo 12.00). Yhdistetyssä kovin menestystoivo on Ilkka Herola, taitoluistelussa suomalaisia edeustaa Jenni Saarinen.  

Lue myös:

    Uusimmat