MTV:n olympiaseuranta: Suomalaislaskijoille katkera pettymys kumparefinaalissa – Ruotsi avasi mitalitilinsä komeasti

MTV Urheilu Pekingissä - näin olympialaisten koronakupla on pitänyt 6:11
MTV Urheilu raportoi Pekingin olympialaisista: Näin kisojen koronakupla on pitänyt.

Pekingin olympialaisissa oli lauantaina neljäs kisapäivä, ja jakoon menivät myös ensimmäiset mitalit. MTV Urheilu seurasi olympiapäivän tapahtumia tässä artikkelissa.

Olympiaseuranta, lauantai 5. helmikuuta:

Kello 18:30: Lauantaipäivä on saatu tapahtumien osalta taputeltua jo hyvän aikaa sitten, joten on syytä kääntää jo katseita tulevaan. Sunnuntaina tulessa on seitsemän suomalaisurheilijaa. Päivän suomalaisohjelman löydät tästä linkistä.

Kello 16.34: Suomalaislaskijoiden tunnelmat kumparefinealin jälkeen olivat apeat. Aiheesta lisää tästä jutusta: Suomalaislaskijoiden olympiafinaali päättyi kyyneliin – "Katsotaan tämä kausi loppuun ja mietitään, mitä tehdään"

Kello 15.33: Ruotsi avasi mitalitilinsä komeasti, kun Walter Wallberg voitti freestylen kumparelaskun olympiakultaa. Wallberg jätti olympiavoittoa puolustaneen Kanadan Mikael Kingsburyn 1,05 pisteen päähän ratkaisevassa kolmannessa finaalilaskussa. Pronssia sai Japanin Ikuma Horishima.

Olympiafinaalin avauskierrokselle jääneet Olli Penttala ja Jimi Salonen saivat Pekingin kumpareista sijat 19 ja 20. Finaalista karsiutunut Severi Vierelä oli 28:s.

Kello 14.39: Naisten mäkihyppykisa on paketissa. Kultaa ottaa Slovenian Ursa Bogataj, hopeaa Saksan Katharina Althaus ja pronssia Slovenian Nika Kriznar. Suomalaisista Julia Kykkänen oli 27:s ja Jenny Rautionaho 32:s.

Kello 14.13: Julia Kykkäsen toinen hyppy kantaa 75 metriä. Avauskierroksella suomalainen liiti 82,5 metrin lukemiin. Sijoitus tällä hetkellä viides.

Kello 14.05: Lauantain kisapäivä jatkuu vielä suomalaisten osalta naisten mäkihypyllä, kun Julia Kykkänen on mukana normaalimäen kisan toisella kierroksella.

Kello 14.01: Jimi Salonen ajautuu ulos radalta ja joutuu keskeyttämään. Kisa on paketissa suomalaisten osalta. Penttalan sijoitus on 19:s. 

Kello 13:52: Olli Penttala jää pisteissä tällä hetkellä sijalle 12 eli viimeiseksi. Toinen kierros jää haaveeksi. Suomalaisen pisteet 74,68.

Kello 13.46: Julia Kykkänen etenee mäkihypyn normaalimäen kisan toiselle kierrokselle. Sijoitus avauskierroksen jälkeen 25:s. Jenny Rautionaho jäi niukasti ulos kakkoskierrokselta ja oli 32:s.

Kello 13.40: Miesten kumparefinaali on parhaillaan käynnissä! Olli Penttala laskee 12:ntena ja Jimi Salonen neljänneksi viimeisenä eli 17:ntenä. Finaalissa on mukana 20 urheilijaa. 12 parasta pääsee mukaan toiselle kierrokselle. 

Kello 13.15: Miesten kumparelaskun finaali käynnistyy 15 minuutin kuluttua. Suomalaisväriä edustavat Jimi Salonen ja Olli Penttala.

Kello 13.09: Julia Kykkänen venyttää hyppynsä 82,5 metriin, mikä siivittää suomalaisen viidenneksi. Kykkönen varmistaa samalla paikkansa toisella kierroksella.

Rautionaho on tällä hetkellä 13:ntena ja joutuu vielä jännittämään paikkaa toiselle kierrokselle.

Kello 12.59: Jenny Rautionahon ensimmäinen hyppy naisten normaalimäen kilpailussa ei kanna pitkälle. 66,5 metriä, 48,5 pistettä ja sijalle kuusi. Rautionaho on järjestyksessään 11:s hyppääjä 40 osallistujan joukossa.

Kello 12.42: Miesten kumparelaskufinaali käynnistyy tänään Suomen aikaa kello 13.30.

Kello 12.38: Severi Vierelän toinen karsintasuoritus kumparelaskussa on pulkassa. Siinä tuli harmittava virhe loppuun, kun toinen alastulo meni sivuun. Suomalainen saa 69,16 pistettä eli hiukan vähemmän kuin ensimmäisessä karsinnassa. Vierelää ei nähdä finaalissa, jossa suomalaisista siis laskevat Jimi Salonen ja Olli Penttala.

Vierelä oli toisen karsinnan jälkeisissä tuloksissa 18:s. Viimeisen finaalipaikan nappasi toisen karsinnan jälkeisellä 10. sijalla Sveitsin Marco Tade. Hänellä voimaan jäivät ensimmäisestä karsinnasta saadut 74,48 pinnaa, kun toinen lasku oli heikompi.

Kello 12.31: Pian freestylen kumparelaskun toisessa karsinnassa laskee Severi Vierelä. Ensimmäisestä karsinnasta finaalipaikan lunastivat jo suomalaiset Jimi Salonen ja Oli Penttala.

Vierelä sai ensimmäisessä karsinnassa 69,66 pistettä, mutta nyt pitäisi pystyä parempaan.

Finaali käydään myöhemmin tänään kolmiosaisena. Sen ensimmäisellä kierroksella 20 laskijan joukosta putoaa pois kahdeksan heikointa ja toisella kierroksella putoaa kuusi. Kuusi laskijaa kisaa lopulta mitaleista superfinaalissa.

Kello 12.16: Tänään on jaettu olympiamitalit myös pikaluistelussa naisten 3 000 metrin matkalla. Alankomaiden Irene Schouten juhli kultaa uudella olympiaennätyksellä 3.56,93. Italian Francesca Lollobrigida otti hopeaa ja Kanadan Isabelle Weidemann pronssia. Olympiakulta oli nelinkertaisen maailmanmestarin Schoutenin uran ensimmäinen.

Kello 12.10: Olli Hiidensalo tuo Suomen maaliin 11:ntenä (+3.21,1). Takapakkia ankkuriosuudella tuli kaksi sijaa. Suomi käytti kilpailussa 12 varapatruunaa ja joutui kerran, Hiidensalon osuudella, sakkokierrokselle.

Kello 12.07: Johannes Thingnes Bö liu'uttaa Norjan värit loppusuoralla ykköseksi! Norjaan ampumahiihdon sekaviestin olympiakultaa, Ranska on tiukan taistelun jälkeen toinen ja Venäjä kolmas.

Kello 12.06: Suomi lähtee viimeiselle kilometrille 11:ntenä. Hiidensalo selviää tällä kertaa varapatruunoilla.

Kello 12.05: Norjakin nousee Venäjän ja Ranskan kantaan. Ampumahiihdon sekaviestin kullasta kamppailee kolme joukkuetta!

Kello 12.03: Latipov joutuu käyttämään yhden varapatruunan. Se osuu, mutta Ranskan Quentin Fillon Maillet lähtee viimeiselle kilometrille aivan Venäjän kannassa! Norja on kolmantena, muutaman sekunnin edellä Ruotsia. Mitaleista käydään kovaa kamppailua.

Kello 12.00: Suomi on 10:ntenä, 2.11,6 minuuttia kärjestä. Itävalta on muutaman sekunnin päässä, kun taas 12:ntena olevaan Tshekkiin on kaulaa lähes minuutti.

Kello 11.59: Hiidensalo joutuu valitettavasti yhdelle sakkokierrokselle. Kierros on Suomelle kilpailun ensimmäinen. Takapakkia tulee.

Kello 11.57: Kärjessä on tiukkaa, kun ankkuriosuuden ensimmäinen ammunta on tulilla. Eduard Latipov pitää Venäjän kuitenkin keulilla. Varapatruunataistelussa seuraavana matkaa jatkaa Ranska ennen Norjaa. Ruotsi on Norjasta vain viiden sekunnin päässä nelossijalla.

Kello 11.56: Kilometrin hiihdettyään Hiidensalo on jäänyt hiukan Sveitsistä. Eroa on nyt seitsemisen sekuntia.

Kello 11.54: Seppälä tuo Suomen viimeiseen vaihtoon yhdeksännellä sijalla. Eroa kärkeen on 1.10 minuuttia. Sveitsi on edellä kolmen sekunnin päässä. Suomen kilpailun päättää Olli Hiidensalo.

Kello 11.53: Venäjä lähtee ankkuriosuudelle kärjessä, reilut 17 sekuntia ennen Ruotsia. Aivan Ruotsin perässä ovat Ranska ja Yhdysvallat ja Norjakin vain muutaman sekunnin päässä.

Kello 11.51: Tero Seppälä kuroo kiinni Sveitsiä, joka oli ammunna n jälkeen reilut viisi sekuntia edellä kahdeksantena. Keulaan on eroa reilu minuutti.

Kello 11.50: Seppälä täräyttää 28 sekuntiin lippaalta nollat, kaikkein parhaiten. Suomi on noussut hurjasti lähemmäs kärkeä. Sija on edelleen yhdeksäs, mutta eroa keulille on enää 52,3 sekuntia.

Kello 11.48: Kärjessä ollut Ranska joutuu sakoille, ja kolmannen osuuden toinen ammunta tasoittaa pakkaa. Venäjä iskee johtoon niukasti ennen Yhdysvaltoja, Ruotsia ja Ranskaa.

Kello 11.45: Seppälä on nostanut Suomen yhdeksänneksi. Kärkeen on eroa 1.53,2 minuuttia. Kahdeksanteen sijaan, jolla on kiinni Sveitsi, on eroa 20 sekuntia.

Kello 11.44: Seppälä selvittää ensimmäisen ammuntansa yhdellä varapatruunalla. Saksa jää, kun Dollilla kestää ja useammille varapatruunoille menee.

Kello 11.42: Ranskan Emilien Jacqulin tulee makuuammuntaan keulilla ja lähtee siitä keulilla, kun hän pyssyttää viisi osumaa lippaalta. Seuraavina Italia ja Ruotsi reilut 20 sekuntia perässä.

Kello 11.39: Mari Eder päästää Tero Seppälän viemään Suomen kolmatta osuutta 11:ntenä, 1.36,9 minuuttia kärjestä. Seppälä lähtee osuudelle aivan Saksan Benedikt Dollin kannassa, joten vahvaa peesiäkin voisi olla tarjolla.

Kello 11.37: Julia Simon nostaa Ranskan kärkeen. Ranska aloittaa kolmannen osuuden 4,1 sekuntia ennen Italiaa. Ruotsi on kolmantena, 15 sekuntia Ranskaa perässä.

Kello 11.33: Eder joutuu käyttämään nyt kolme varapaukkua, mutta välttää juuri sakkokierrokselle joutumisen. Suomi yhä 11:s, 1.47,7 kärjestä.

Kello 11.32: Toisen osuuden toinen ammunta käynnissä. Norjalle tulee Eckhoffin ammunnalla kaksi sakkoa! Wierer vie Italiaa jälleen kärkipaikalla ammunnan jälkeen.

Kello 11.26: Eder joutuu käyttämään makuulla kaksi varapatruunaa, mutta saa taulut alas. Suomi on 11:ntenä, ja ero kärkeen on samaa luokkaa kuin osuuden alussa, nyt 2.06,5 minuuttia.

Kello 11.24: Toisen osuuden ensimmäinen ammunta hoidettu, ja Dorothea Wierer kampeaa Italian kärkeen. Norja joutui nyt sakkokierrokselle, kun Tiril Eckhoffilla oli vaikeuksia.

Kello 11.21: Suomi tulee vaihtoon 13:ntena, 2.05,5 kärjestä. Minkkinen ampui osuudellaan parhaiten, mutta hiihto oli tänään liian raskasta. Suomen toista osuutta vie Mari Eder, joka tunnetaan hyvänä hiihtäjänä.

Kello 11.19: Norja vaihtaa ykkösenä, 16,7 sekuntia ennen Italiaa.

Kello 11.16: Minkkisellä on tehnyt jälleen tuskaa. Suomi on 11:ntenä, 1.37 minuuttia kärjestä. Kilometrin matkalla on tullut takapakkia liki minuutin verran.

Kello 11.15: Marte Olsbu Röiseland nostaa Norjan värit keulaan. Italia on nelisen sekuntia perässä viiden kilometrin kohdalla. Viestin avausosuutta vielä kilometri edessä.

Kello 11.13: Ammunta on jälleen Minkkiseltä terästä. Viisi osumaa ilman varapateja, ja Suomi on sijalla viisi. Vielä olisi kaksi kilometriä jaksettavana, kunnes Mari Eder pääsee toisena viestinviejänä matkaan.

Kello 11.13: Italia jälleen kärjessä ammunnan jälkeen. Nyt Vittozzi ampui yhden sakon. 

Kello 11.12: Minkkisellä on vaikeaa ladulla. Suomi on nyt kahdeksantena, kun lähestytään pystyammuntaa.

Kello 11.07: Suvi Minkkinen selvittää ammunnan nopeasti puhtaasti ilman varapatruunoita! Minkkinen on toisena, kärjessä on Italia (Lisa Vittozzi). Monet huippumaatkin olivat ongelmissa ja joutuivat käyttämään varapatruunoita. Saksalle tuli yksi sakkokin!

Kello 11.06: Nyt tullaan ensimmäiseen ammuntaan makuulla. Tuuli on kovaa. Suvi Minkkinen on hyvin ryhmässä mukana.

Kello 11.03: Suvi Minkkinen tulee kilometrin väliaikapisteeseen seitsemäntenä. Keulilla on Valko-Venäjä.

Kello 11.00: Ampumahiihdon sekaviesti on nyt käynnissä! Suvi Minkkinen toimii Suomen viestiavaajana. Joukkueessa ovat myös Mari Eder, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo.

Kello 10.36: Suomalaisten panos joukkueena oli varsin vahva, mikä kielii hyvää viestiäkin ajatellen.

Kello 10.34: Myös neljäs suomalainen on maalissa. Heti alussa kaatunut Kyllönen sijoittuu 22:nneksi.

Kello 10.32: Perinteisen osuudella kaatunut Matintalo on 12:s.

Kello 10.30: Neprjajeva puristaa hopealle ja lyö Stadloberin niukasti. Niskanen jää hiukan ja tulee neljänneksi. Karlsson on viides. Yhdysvaltain Jessie Diggins nousi viime kilometreillä kuudenneksi ja Pärmäkoski on seitsemäs.

Kello 10.30: Johaug tuulettaa ja hymyilee. Hän ylittää maaliviivan ja voittaa ensimmäisen henkilökohtaisen olympiakultansa. 

Kello 10.29: Niskanen jäi jo aavistuksen muusta hopeasta kamppailevasta kolmikosta, mutta sai sen kiinni. Neprjajeva ja Stadlober ovat hiukan karussa Karlssonia ja Niskasta.

Kello 10.27: Stadlober iskee kakkossijalla nousuun, mutta Niskanen ja Neprjajeva seuraavat vaivatta. Karlsson hiukan perässä.

Kello 10.24: 12,6 kilometrin väliaikapiste. Johaugin voitto on ilman suurta haaveria selviö, hän on reilut 44 sekuntia edellä Niskasta, joka otti jälleen paikan kakkossijasta taistelevan joukon keulassa.

Kello 10.23: Nerpjajeva siirtyy kakkoseksi. Niskanen heti kannassa, Stadlober ja Karlsson hänen perässään. Pärmäkoski tekee taaempana kuutossijalla yksin töitä.

Kello 10.20: Kerttu Niskanen ottaa työjuhdan roolin kakkossijalla. Neprjajeva, Stadlober ja Karlsson seuraavat. Enää kolmisen kilometriä hiihtämättä.

Kello 10.19: Pärmäkoski on pudonnut joukosta, mutta nyt neljä kilpailijaa taistelee olympiahopasta. Karlsson on tavoitettu! Niskanen tässä porukassa Neprjajevan ja Stadloberin kanssa.

Kello 10.18: Stadlober ja Neprjajeva ohittavat nyt Niskasen. Suomalainen kuitenkin tiukasti tämän kaksikon perässä, Pärmäkoski yrittää sinnitellä.

Kello 10.16: Tilanne 10 kilometrin väliaikapisteessa: Johaug kärjessä, Karlsson toisena 26 sekuntia perässä ja Niskanen on kolmantena, 10,6 sekuntia Karlssonista. Stadlober ja Neprjajeva seuraavina, Pärmäkoskella tämän porukan perässä näyttää hiukan vaikealta.

Kello 10.16: Kolmossijassa kiinni oleva Kerttu Niskanen tekee hienoista hajurakoa seuraaviin hiihtäjiin, eikä Karlssonkaan ole nyt kovin kaukana!

Kello 10.14: Niskanen vetää nyt kolmossijasta kilvoittelevaa porukkaa. Pärmäkoski on seuraavana. Samaan aikaan hidastuskuvissa näkyy, että Johaugilla on siteen kanssa ongelmaa ja hän painaa sitä alamäessä.

Kello 10.13: Karlsson ohittaa suomalaiset ja ottaa kakkospaikan. Aivan Pärmäkosken ja Niskasen perässä ovat Itävallan Teresa Stadlober ja Venäjän Natalia Neprjajeva. Nyt vaikuttaa siltä, että Karlssonkin karkaa suomalaisilta, jotka kamppailevat tällä haavaa kolmossijasta.

Kello 10.11: Johaug polkee vapaan osuuden alussa karkuun, ja häntä tuskin enää kiinni saadaan. Pärmäkoski hiihtää toisena, takanaan Niskanen ja Karlsson. Suomalaiset taistelevat täysiä olympiamitaleista!

Kello 10.10: Johaugin ja suomalaisten tuntumassa on vain Frida Karlsson, joka on parin sekunnin päässä suomalaisista. Ebba Andersson on viidentenä, mutta suomalaisia noin 10 sekuntia jäljessä.

Kello 10.09: Johaug nykäisee hienoisen hajuraon stadionille suksenvaihtoon tultaessa. Niskanen ja Pärmäkoski iskevät vapaan osuudelle kuitenkin heti seuraavina, 1,0 ja 2,2 sekuntia norjalaisesta.

Kello 10.05: 6,3 kilometrin väliaikapaikka kärjen osalta ohitettu. Johaug ykkösenä, Niskanen toisena ja Pärmäkoski neljäntenä. Matintalo on yhdeksäntenä, mutta jäänyt kärjestä jo reilut puoli minuuttia.

Kello 10.04: Vauhti kärjessä on kiristynyt. Kuusi naista on hiukan karussa, Johaug on tahdin pitäjänä, ja suomalaiset Niskanen sekä Pärmäkoski ovat tiukasti porukassa mukana.

Kello 10.01: Kerttu Niskanen pitää vahvaa vauhtia ja hiihtää 5,1 kilometrin väliaikapisteeseen ykkösenä ennen Ruotsin Ebba Anderssonia. Pärmäkoski on neljäntenä Johaugin perässä.

Kello 10.00: Kerttu Niskanen ottaa keulapaikan. Krista Pärmäkoski seuraa tiiviissä porukassa.

Kello 9.59: Pärmäkosken perinteisen hiihtäminen näyttää terävältä ja niin sanotusti helpolta. Suomalaisella on kulku päällä. Hän laskee ykköspaikalle.

Kello 9.57: 3,8 kilometrin väliaikapaikkaan keulilla painaa jälleen vuorostaan Johaug. Pärmäkoski on toisena, Niskanen viidentenä. Matintalo on 13:ntena ja Kyllönen 30:ntenä.

Kello 9.57: Matintalon vieressä hiihtänyt Niskanen vältti onneksi kaatumisen, kun Matintalo meni nurin.

Kello 9.56: Aijai, nyt kaatuu laskussa Johanna Matintalo! Jo toinen suomalaiskaatuminen alkukilometreille.

Kello 9.54: Krista Pärmäkoski on ykkösenä 2,5 kilometrin väliaikapisteessä. Niskanen ja Matintalo jakavat seitsemännen sijan, Kyllönen on 29:ntenä.

Kello 9.51: Norjan Therese Johaug iskee 1,3 kilometrin väliaikapisteeseen keulilla. Pärmäkoski ja Niskanen peräkanaa sijoilla 7 ja 8. Matintalo on 12:ntena, kaatunut Kyllönen 44:ntenä.

Kello 9.47: Kisa saa Anne Kyllösen osalta karmean alun, kun Ranskan Coralie Bentz rämpii hänen edessään ja suomalainen kaatuu samaan syssyyn. Kyllönen jää porukan hännille.

Kello 9.46: Naisten yhdistelmäkilpailu on vauhdissa!

Kello 9.39: Kotvan kuluttua käynnistyy Pekingin ensimmäinen maastohiihtokilpailu, naisten 7,5 + 7,5 kilometrin yhdistelmäkisa. Krista Pärmäkoski saavutti matkalla neljä vuotta sitten olympiapronssia, ja hänen lisäkseen Kerttu Niskasella on huippupäivänä mahdollisuuksia kärkisijoille. Kisassa hiihtävät suomalaisista myös Anne Kyllönen ja Johanna Matintalo.

Kello 9.35: Mäen karsinta on takana. Antti Aalto ylitti ennakko-odotukset ja oli peräti karsinnan kahdeksas. 50 kilpailijan normaalimäen kilpailu on ohjelmassa huomenna.

Normaalimäen karsinnan kärki:

1.  Marius Lindvik     Norja    116,7 pistettä
2.  Robert Johansson   Norja    116,6
3.  Piotr Zyla         Puola    112,1
4.  Ryoyu Kobayashi    Japani   111,4
5.  Stefan Kraft       Itävalta 108,5
6.  Manuel Fettner     Itävalta 107,5
7.  Gregor Deschwanden Sveitsi  106,4
8.  Antti Aalto        Suomi    105,0
9.  Karl Geiger        Saksa    103,9
10. Yukiya Sato        Japani   103,6

Kello 9.28: Karsinta lähenee loppuaan. Kolme hyppääjää enää tornissa, ja Aalto on mainiosti seitsemäntenä. Norjan Marius Lindvik kiilaa keulille, 110,5 metrin hyppy vie hänet 0,1 pisteellä Johanssonin edelle.

Kello 9.18: Kärkeen liitelee vuorostaan Norjan Robert Johansson 103 metrin ja 116,6 pinnan hypyllään. Antti Aalto on viidentenä.

Kello 9.10: Myös Itävallan Manuel Fettner ylittää 100 metriä 102,5 metrin mittaisella siivullaan. 107,5 pisteellä karsinnan kakkospaikalle, ja Aallon sijoituksena on nyt nelospaikka.

Kello 9.07: Normaalimäen viime vuoden maailmanmestari, Puolan Piotr Zyla, painaa karsinnan kärkipaikalle. 100 metriä ensimmäistä kertaa tässä karsinnassa rikki 102,5 metrin hypyllä. Zyla kerää 112,1 pistettä. Aalto on nyt kolmantena.

Kello 9.04: Vasta karsinnan 32:s hyppääjä, Sveitsin Gregor Deschwanden ohittaa Aallon. Hän liitää kaksi metriä vähemmän, 96,5 metriä, mutta lyö Aallon 1,4 pisteellä pinnoin 106,4. Suomalainen on nyt karsinnan kakkossijalla.

Kello 8.58: Sveitsin konkari Simon Ammann on edelleen kelpo iskussa. 96 metriä ja 100,4 pinnaa vievät legendan tässä kohtaa kakkoseksi, 4,6 pistettä Aaltoa perässä.

Kello 8.54: Aalto pitää normaalimäen karsinnan kärkipaikkaa suorastaan komeasti. Ero kakkosena olevaan Kanadan Mackenzie Boyd-Clowesiin on 7,9 pistettä. Nyt 25 miestä on hypännyt.

Kello 8.52: Antti Aalto ponnistaa oivan hypyn. 98,5 metriä, 105 pistettä ja ykkössijalle, kun 21 hyppääjää on suorituksensa tehnyt. Varmasti kisaan.

Kello 8.40: Huomiseen normaalimäen varsinaiseen kilpailuun on erinomaiset mahdollisuudet selviytyä. Karsinnassa on 53 hyppääjää, ja 50 parasta heistä lunastaa paikan huomiseen kisaan.

Kello 8.35: Miesten normaalimäen karsinta on vauhdissa. 11 hyppääjää on toistaiseksi tullut mäestä alas. Antti Aallon hyppyvuoro tulee numerolla 21. Aalto on Niko Kytösahon koronavirustartunnan myötä ainoana suomalaisena miesten normaalimäessä mukana.

Kello 8.28: Kanada-ottelu oli ensimmäinen, jossa aiemmin apuvalmentajana toiminut Juuso Toivola otti Naisleijonat komentoonsa. Pasi Mustonen lähti perheensä tueksi Suomeen.

Kello 8.25: Taisto on päättynyt. Kanada 11, Suomi 1. Kanada ja USA ovat vuoron perään osoittaneet, että ero näihin kahteen kärkimaahan on raju. Maanantaina Sveitsiä vastaan Suomella on ennakkoon ajatellen jo realistinen sauma voittaa.

Kello 8.20: Pari rangaistusta Kanadalle peräjälkeen, ja Suomi pääsee loppuminuuteilla pelaamaan ylivoimaa viidellä kolmea vastaan.

Kello 8.19: Katsetta jo hiukan eteenpäin kääntäen: Naisleijonien seuraava ottelu on maanantaina, jolloin vastaan asettuu Sveitsi.  

Kello 8.17: Naisleijonilla on tätä kärsimysnäytelmää vielä nelisen minuuttia jäljellä.

Kello 8.14: Lisää tulee! 11–1. Tasoero on hirvittävä. Jenner kihauttaa yläkulmavedolla itselleen hatullisen kasaan.

Kello 8.13: Saa. Tämä on karmea turpasauna. Laura Stacey lämää limpun suoraan syötöstä yläkulmaan. 10–1. 

Kello 8.12: Saako Kanada tässä vielä kympin rikki? Sarah Nurse iskee hattutemppuosumansa Erin Ambrosen tarjoilusta maalin kulmalle. 9–1, ja peliä on vielä vajaat seitsemän minuuttia jäljellä.

Kello 8.02: Juuri kun pääsin mainitsemasta, Kanada läväyttää. Jamie Rattray nostaa limpun rystyllä maalin kulmalta aivan rysän kattoon, ja Kanada siirtyy 8–1-johtoon. Peliä tahkottu 47.06 minuuttia.

Kello 7.59: Kolmas erä on ollut Naisleijonilta tähän saakka varsin ehjä, joskin Kanadalla on ollut varaa myös nostaa jalkaa kaasulta. Kolmannen periodin ensimmäiset kuusi minuuttia ovat menneet maalittomasti.

Kello 7.51: Naisleijonilta maalivahdinvaihdos viimeiseen erään. Anni Keisala hyppää uuniin Meeri Räisäsen tilalle. Ykkösvahtina kisoihin lähtenyt Keisala pelasi Pekigissä Suomen avausottelun Yhdysvaltoja vastaan, josta tuli 2–5-tappio.

Kello 7.45: Tänään on käyty toistaiseksi kaksi ottelua curlingin parikilpailussa, ja kummassakin lukemat olivat selvät. Norja nuiji Australian 10–4 ja Ruotsi löi Sveitsin 6–1.

Kello 7.36: Toinen erä oli Naisleijonille synkkä. Kliinisesti ja ajoittain onnekkaastikin maalannut Kanada latoi viisi osumaa ja karkasi 7–1-johtoon.

Kello 7.31: Seuraavaa. Kanada 7–1-johtoon. Laura Staceyn siirto maalille kimpoaa suomalaisluistimista rysään. Toista erää kolmisen minuuttia jäljellä.

Kello 7.26: Kanadan 6–1-osuman vuoro, ja onneakin on mukana. Brianne Jennerin rystychippaus kimmahtaa Sanni Vanhasen jaloista häkkiin. Nyt Jennerilläkin on kaksi maalia tähän peliin.

Kello 7.22: Edellisestä Kanadan osumasta ei kauaa mene, kun Brianne Jennerin matalahko laukaus lipsahtaa helpohkosti Meeri Räisäsen selän taakse. 31.20 takana, Kanada johtaa 5–1.

Kello 7.18: Lisää kylmää vettä Naisleijonien niskaan. Kanada rankoo vahvasta suorahyökkäyksestä viileästi: Sarah Nurse laukoo pelin toisen osumansa. Kanada 4, Suomi 1. Taistoa takana 30.01 minuuttia.

Kello 7.08: Kanada meni äsken Naisleijonia vastaan 3–1-johtoon. Sarah Fillierin toinen maali tähän otteluun syntyi ajassa 23.22.

Kello 7.06: Slopestylen karsinta on takana, ja Enni Rukajärvi laski komeasti kolmossijalla loppukilpailuun. Carola Niemelä sijoittui 21:nneksi ja jäi karsintaan. 12 laskijan loppukilpailu käydään varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Slopestylen karsinnan tulokset:


1.  Zoi Sadowski-Synnott Uusi-Seelanti 86,75
2.  Kokomo Murase        Japani        81,45
3.  Enni Rukajärvi       Suomi         78,83
4.  Anna Gasser          Itävalta      75,00
5.  Jamie Anderson       Yhdysvallat   74,35
6.  Julia Marino         Yhdysvallat   71,78
7.  Laurie Blouin        Kanada        71,55
8.  Tess Coady           Australia     71,13
9.  Hailey Langland      Yhdysvallat   68,71
10. Annika Morgan        Saksa         67,63
11. Reira Iwabuchi       Japani        67,00
12. Ariane Burri         Sveitsi       65,55
.....
21. Carola Niemelä       Suomi         38,43


Kello 6.48: Se on jo sinetissä. Enni Rukajärvi on varmistanut tälläkin kertaa slopestylen finaalipaikan 12 laskijan joukossa. Suomalainen on edelleen karsinnan kolmossijalla. Rukajärvellä on edellisistä olympialaisista hopea ja pronssi, ja karsinnan perusteella hän on jälleen kamppailemassa kirkkaimmista kärkisijoista.

Kello 6.44: Suomi pääsee erän loppuun ylivoimalle, mutta Kanada iskee vaarallisesti vastaan. Meeri Räisänen Suomen maalilla selvittää kuitenkin Kanadan kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksen, ja irtokiekko kimpoaa ohi. Erätauolle siirrytään Kanadan 2–1-johdossa.

Kello 6.41: Minnamari Tuomisen rannelaukaus hyökkäyssiniviivan kupeesta painuu aivan yläpeltiin, ja Naisleijonat kaventaa ajassa 18.27! Kanada johtaa 2–1.

Kello 6.39: Enni Rukajärvi on yhä kolmantena, ja finaalipaikka on tuota pikaa varmistumassa. Toinen suoritus on tekemättä vielä yhdellätoista laskijalla.

Kello 6.31: Naisleijonien puolustaja Sanni Rantala mokaa karmaisevalla tavalla. Rystyavaus omalla alueella suoraan Kanadan Sarah Nursen lapaan, ja Nurse vie kanukit halvasti 2–0-johtoon, kun peliä on tahkottu 12.45 minuuttia.

Kello 6.28: Carola Niemelän runit eivät valitettavasti slopestylen loppukilpailuun riittäneet, mutta suomalainen oli median edessä iloisella ilmeellä:

– Hyvä fiilis. Ensimmäinen lasku kyllä jännitti, ja meni kyllä kaatumiset jännityksen piikkiin. Oli aika hektistä menoa ja liikaa vauhtia, mutta kyllä minä ihan tyytyväinen tuohon toiseen, Niemelä sanoi.

– Kyllä minä voin hymyillä, että saan täällä laskea ja olla.

Kello 6.24: Enni Rukajärvi nyt kolmantena, kun Japanin Kokomo Murase nousee toiseksi. Murase saa toisesta, mainiosta laskustaan 81,45 pistettä. Rukajärven toinen suoritus toi pinnoja 78,83.

Kello 6.21: Yhdeksän laskijaa saanut slopestylessa toisen suorituksensa tehtyä. Enni Rukajärvi on yhä komeasti toisena.

Kello 6.18: Samaan aikaan on käynnissä myös Kanadan ja Suomen välinen naisten lohkovaiheen jääkiekko-ottelu. Taisto käynnistyi Naisleijonien kannalta harmillisesti, kun Kanadan Sarah Fillier tälläsi kiekon sankan maskin takaa häkkiin jo 1.01 minuutin pelin jälkeen.

Kello 6.17: MTV Urheilun Ossi Karvonen välittää paikan päältä Rukajärven kommentteja:

– Hyvät fiilikset laskuista. Oli jännä paikka dropata ensimmäisenä, niin ensimmäisen laskun pisteet jäivät vähän alhaisiksi. Onneksi sain toisella paremman runin päälle, Rukajärvi sanoi.

Kello 6.15: Carola Niemelän toisessa laskussa kaidelaskeminen onnistui, mutta hypyissä otteiden kiinni saamisessa oli takeltelua. Viimeinen alastulo epäonnistui. 38,43 pistettä ja 16. sijalle. Niemelä jää varmasti loppukilpailun ulkopuolelle, kun paikan saa 12 parasta laskijaa.

Kello 6.12: Rukajärvi on yhä kakkossijalla, kun kuusi laskijaa on saanut toisen suorituksensa tehtyä.

Kello 6.02: Rukajärvi joutuu kuitenkin heti luopumaan kärkipaikastaan, kun toisen kierroksen toinen laskija, Uuden-Seelannin Zoi Sadowski-Synnott naulaa loistorunin ja saa 86,75 pistettä. 

Kello 6.00: Enni Rukajärvi vetää puhtaan ja teknisesti hivelevän toisen laskun ja parantaa vielä suoritustaan. Pisteet 78,83 ja kärkipaikalle!

Kello 5.58: Avauskierros takana, ja Enni Rukajärvi on viitossijansa myötä oivissa asemissa, kun muistetaan, että 12 parasta lunastaa paikan finaaliin. 26:ntena oleva Carola Niemelä tarvitsee toisella kierroksella ehjän laskun. 

Kello 5.49: Taso ei ole huimannut myöskään kierroksen loppupuolella, vaan rikkonaisuus on jatkunut. Avauskierroksen lasku on tekemättä vielä kolmella urheilijalla. Enni Rukajärvi on yhä viidentenä. Carola Niemelän sijoitus on 23:s.

Kello 5.32: Avauskierroksella vielä 10 laskijaa jäljellä. Enni Rukajärvi on sijalla 5, Carola Niemelä 17:tenä. 12 parasta pääsee finaaliin, ja paras suoritus kunkin laskijan kahdesta suorituksesta jää voimaan.

Kello 5.26: Slopestylen tuomarointi on herättänyt ihmetystä: rikkonaisista laskuista vajaiksi jääneillä tempuilla on jaettu ajoittain yllättävästi pisteitä. Kanadan Laurie Blouin, joka putoaa laskussaan kaiteen ohi, saa nyt suuremmat pinnat kuin huomattavasti puhtaammin laskenut Enni Rukajärvi! Blouin tässä kohtaa neloseksi 66,85 pisteellä, 0,10 pinnaa Rukajärveä enemmän saaneena.

Kello 5.21: Slopestylen karsintaa on leimannut useiden laskijoiden hapuilu: epäonnistumisia ja rikkonaisia laskuja on tullut ensimmäisellä kierroksella toistaiseksi tiuhaan.

Kello 5.13: Enni Rukajärvi on tällä hetkellä neljännellä sijalla, Carola Niemelä kymmenentenä. Kärkeen kiilaa Japanin Kokomo Murase pinnoin 74,95.

Kello 5.02: Olympiadebytantti Niemelä kaatuu ensimmäisessä hypyssään, ja lasku menee pilalle. Pisteet 22,36. Toinen karsintalasku on hänen mahdollisuutensa. Rukajärvi on seitsemän laskijan jälkeen kolmantena. 

Kello 4.50: Rukajärvi tuulettaa ensimmäisen karsintalaskunsa maalissa! Reiliosuudet sujuivat puhtaasti, ensimmäisessä kolmesta hypystä alastulo jäi hieman takapainoiseksi. Puhdas lasku. Pisteet 66,75. Karsinnan toinen suomalainen Carola Niemelä rinteeseen seitsemäntenä.  

Kello 4.30: Tervetuloa mukaan olympiaseurantaan! Päivä starttaa suomalaisittain naisten lumilautailun slopestylen karsinnalla, jossa ovat mukana mitalitoivo Enni Rukajärvi ja Carola Niemelä. Rukajärvi laskee karsinnassa ensimmäisenä, Niemelä seitsemäntenä. Rukajärvi on olympiahopea ja -pronssimitalisti slopestylesta kaksista edellisistä kisoista. 

Karsinta alkaa klo 4.45. Karsinnassa on mukana 30 urheilijaa, jotka kaikki laskevat kaksi suoritusta. Niistä paremman pisteet jäävät voimaan, ja 12 parasta etenee finaaliin, joka lasketaan Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna. 

Lue myös:

    Uusimmat