MTV:n olympiaseuranta: Naisleijonille taas tappio, Leijonien päivälle dramaattinen päätös – näin eteni maanantai Pekingin olympialaisissa

Tällainen on suomalaisten alkava olympiaviikko 5:37
MTV Urheilun toimittajat raportoivat paikan päällä Zhangjiakoussa: Tällainen on suomalaisten alkava olympiaviikko.

Pekingin olympialaisissa oli kuudes kilpailupäivä maanantaina. MTV Urheilu seurasi kisapäivän tapahtumia tässä artikkelissa. 

Olympiaseuranta kisapäivän ohjelman alla. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.   

Olympiaseuranta, maanantai 7. helmikuuta:

Klo 18.31: Leijonien ensimmäinen ottelu Pekingin olympiaturnauksessa on kolmen päivän päästä torstaina Slovakiaa vastaan.

Klo 18.26: Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue eli Leijonat on jakanut Instagramin tarinaosiossa videon maalivahti Jussi Olkinuorasta ambulanssissa makuulla.

– Taas lähti terve pelaaja ambulanssilla eristykseen! Tsemppiä, Jussi Olkinuora, videon yhteydessä lukee.

– Toivottavasti visiitti on mahdollisimman lyhyt.

Ennestään Leijonista on eristyshotellissa hyökkääjä Marko Anttila. Hän poti hiljattain koronavirusta, mutta Anttilan PCR-testin CT-arvo on edelleen ollut ajoittain alle 35:n. Anttilan pitäisi eristyksestä päästääkseen antaa kaksi kokonaan negatiivista testiä tai kolme testiä, joissa CT-arvo on yli 35.

Suomen olympiajoukkueen lääkäri Maarit Valtonen kertoi sunnuntaina, että Anttilan karanteenille ei ole lääketieteellistä perustetta, koska Leijonat-hyökkääjää voi pitää täysin terveenä eikä hän ole enää tartuttavassa tilassa.

Klo 17.19: Ottelu on päättynyt: Sveitsi voittaa Suomen naisten jääkiekko-ottelussa 3–2. Sveitsille voitto on turnauksen ensimmäinen, kun taas Suomella on nyt kolme tappiota.

Suomi pelaa huomenna A-lohkon viimeisen ottelunsa Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan. Suomi on lohkon jumbona, mutta kaikki A-lohkon viisi joukkuetta pääsevät puolivälieriin.

Klo 17.17: Pelikellossa on enää 6,5 sekuntia. Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola ottaa aikalisän. Aloitus tulee Sveitsin päähän.

Klo 17.16: Tuomaristo ei mahdollisesti ehtinyt reagoida siihen, että Suomi veti viidennen kenttäpelaajan jäälle maalivahdin pois ottamisen myötä. Ei uutta jäähyä, mutta aloitus Suomen päätyyn ja Keisala takaisin maalille.

Klo 17.15: Ilmassa on hämminkiä. Tuomaristo keskustelee mahdollisesta Suomen uudesta väärästä vaihdosta. Tuleeko vielä uusi rangaistus?

Klo 17.14: Anni Keisala lähtee pois Suomen maalin suulta. Molemmilla on nyt jäällä viisi kenttäpelaajaa, mutta Sveitsillä myös maalivahti. Varsinaista peliaikaa reilu minuutti jäljellä.

Klo 17.12: Suomen kirin kannalta ei näytä hyvältä. Naisleijonat saa kahden minuutin joukkuerangaistuksen, kun kentällä käy liikaa pelaajia. Vaihtovirhe on räikeä, kyse on metreistä. Varsinaista peliaikaa on enää 2.39 jäljellä.

Klo 17.10: Kolmatta erää on nyt neljä minuuttia jäljellä. Naisleijonat on yhä maalin takamatkalla ja Sveitsi on kiinni ensimmäisessä voitossaan.

Klo 17.02: Elisa Holopainen nostaa Naisleijonat maalin päähän, kun kolmatta erää on kymmenisen minuuttia pelaamatta. Holopainen tyrkkää laatan aivan maalin vierustalta kattoon. Sveitsi 3, Suomi 2.

Klo 16.59: Sveitsi on lähellä lisätä johtoaan, mutta maalivahti Anni Keisala pelastaa Suomen uudelta takaiskulta.

Klo 16.48: Ryhtiliikettä ei tule ainakaan erän alkuun. Sveitsi painelee kahden maalin karkumatkalle 3–1-johtoon jo kolmannen erän toisella peliminuutilla. Lara Stalderin rystylaukaus tuo tulosta.

Klo 16.46: Sveitsin ja Suomen välisen ottelun kolmas erä on käynnissä. Naisleijonilta kysytään ryhtiliikettä turnauksen avausvoiton kampeamiseksi: pelaaminen on ollut kauttaaltaan tukkoista ja monin paikoin flegmaattista.

Klo 16.32: Sveitsi luo vaarallisen mylläkän vielä toisen erän loppuun. Erätauolle lähdetään tilanteessa Sveitsi 2, Suomi 1.

Klo 16.13: Kauaa ei Naisleijonat ehdi tasalukemista iloita, kun Sveitsi on uudestaan johdossa. Dominique Rigguen lyöntilaukaus puhuu ylivoimalla, ja Sveitsi johtaa 2–1, kun taistoa on takana tasan 30 minuuttia.

Klo 16.09: Naisleijonat tasoittaa viimein Sveitsiä vastaan 1–1:een. Nelli Laitinen luutii ylivoimalla irtokiekon maalin kulmaukselta verkkoon. Ottelua on pelattu 27.49 minuuttia.

Klo 15.57: Petra Niemisen matala laukaus kilahtaa toisen erän ensimmäisellä minuutilla sveitsiläiskimmokkeen kautta tolppaan. Tolppakuti on Suomelle ottelun toinen, mutta Naisleijonat ei saa maalitiliä auki. 

Klo 15.49: Naisten Sveitsi–Suomi-jääkiekko-ottelussa erätauolle siirrytään Sveitsin 1–0-johdossa. Sveitsillä on siis ennen tätä kolme tappiota alla, Naisleijonilla kaksi.

Klo 15.43: Sekajoukkuemäen kultaa on voittanut lopulta Slovenia. Venäjän olympiakomitea saavutti hopeaa ja pronssille ylsi todellinen yllättäjä, Kanada. Tätä ei oltaisi ilman puvuista johtuneita hylkyjä nähty.

Japani oli Takanashin avauskierroksen hylkäämisestä huolimatta neljäs. Itävalta jäi viidenneksi ja Norja kahdeksanneksi. Saksa karsiutui toiselta kierrokselta oltuaan avauskierroksen päätteeksi yhdeksäs.

Klo 15.42: Norjalainen mäkihyppylegenda NRK:n asiantuntija Anders Jacobsen kommentoi, että "on skandaali", kun hylkyyn menee hyppääjiä neljästä suurimmasta mäkimaasta välineiden takia. Tällaista ei ole totuttu näkemään.

Klo 15.37: Nyt sekajoukkuemäessä on hylätty peräti viiden urheilijan suoritus! Norjalta hylättiin toisella kierroksella nimittäin myös Silje Opseth. Kovaa.

Klo 15.30: Sveitsi rankoo Naisleijonia kahden pelaajan ylivoimalla. Lara Christen nostaa limpun yläkulmaan, ja käkikellomaa menee 1–0-johtoon ajassa 11.52.

Klo 15.27: Sveitsin ja Naisleijonien peli on edelleen 0–0. Ensimmäistä erää on tahkottu 11 minuuttia.

Klo 15.25: Nyt voidaan puhua jo mäkiskandaalista! Neljän eri kilpailijan suoritus parhaillaan käynnissä olevassa sekajoukkuemäessä on nimittäin hylätty. Hylkyyn menivät ensimmäisellä kierroksella hyppypukujen takia Itävallan Daniela Iraschko-Stolzin, Japanin Sara Takanashin ja Saksan Katharina Althausin suoritukset. Toisella kierroksella on hylätty puolestaan Norjan Anna Odine Ström.

Suomi ei ole sekajoukkuemäessä mukana, kun koronavirustartuntaa potenut Niko Kytösaho on joutunut jäämään toistaiseksi Suomeen.

Klo 15.13: Sveitsillä on kolmesta ottelusta toistaiseksi kolme tappiota, kun se on hävinnyt Kanadalle, Venäjälle ja Yhdysvalloille. Suomellakin on toistaiseksi vain tappiota, kun se kärsi tappiot mahtimaille Yhdysvalloille ja Kanadalle. Aukeaisiko tänään Naisleijonien voittotili?

Klo 15.11: Sveitsin ja Naisleijonien välinen ottelu on käynnissä!

Klo 12.40: Ampumahiihdon naisten normaalimatkan tulokset: 1. Denise Herrmann, Saksa (1 ohilaukaus), 2. Anais Chevalier-Bouchet, Ranska (1), 3. Marte Olsbu Röiseland, Norja (2)... 32. Mari Eder (3)... 51. Nastassia Kinnunen (4).

Klo 12.35: Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue metsästää olympiaturnauksen avausvoittoaan iltapäivällä Suomen aikaa, kun se kohtaa Sveitsin lohkovaiheen kolmannessa ottelussa. Suomen maalilla aloittaa Anni Keisala. 

Suomen kentälliset:

1. kenttä: 33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen

                                    6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen

2. kenttä: 24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen

                                   8 Ella Viitasuo – 15 Minnamari Tuominen

3. kenttä: 23 Sanni Hakala – 61 Tanja Niskanen – 34 Sofianna Sundelin

                                    9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala

4. kenttä: 28 Jenniina Nylund – 12 Sanni Vanhanen – 27 Julia Liikala

                                                                   2 Sini Karjalainen

13. hyökkääjä: 32 Emilia Vesa

Maalilla: 36 Anni Keisala Varalla: 18 Meeri Räisänen

Klo 12.18: Denise Herrmann on varmistumassa naisten normaalimatkan olympiavoittajaksi. Ranskan Anais Chevalier-Bouchet on kakkosena ja Norjan Marte Olsbu Röiseland kolmantena. Mari Ederin sijoitus on nyt 31:s, Nastassia Kinnusen 48:s. Eder ampui kolme ohi, Kinnunen neljä.

Klo 11.54: Ykkösenä viimeiselle ampumapaikalle tullut Valko-Venäjän Dzinara Alimbekava putosi viimeisen ammunnan yhdellä hudilla voittotaistelusta. Samoin kävi mitalitaistelun osalta Tshekin Marketa Davidovalle. Mari Eder on neljännen ammunnan jälkeen 25:s.

Klo 11.48: Mari Eder ampuu päivän kolmannen sakkominuuttinsa ja putoaa kauas kärkitaistelusta. Saksan Denise Herrmann pitää nyt kärkipaikkaa maaliin tulleista ampumahiihdon naisten normaalimatkalla.

Klo: 10.31: Finaalista karsiutunut Simo Peltola päättää freestylen big airin karsintakisansa kolmanteen hyppyyn, jonka hän laskeutuu näytöstyyliin yhden suksen varaan - käsiote toisessa suksessa pitää alastulomäen loppuun asti. Tuomaristo antaa Peltolalle oikein kelvolliset 72 pistettä, kilpakumppanit puolestaan antavat suomalaiselle suosionosoituksensa. Asteita Peltola pyöri ilmeisesti 1440.

Klo 9.55: Juuri tullut tieto: Suvi Minkkinen jää pois tämän päivän naisten ampumahiihdon 15 km:n kilpailusta terveyssyistä. Minkkisellä ei kuitenkaan ole koronatartuntaa. Suomen edustajina kisassa ovat Mari Eder ja Nastassija Kinnunen. Kilpailu alkaa klo 17.

Klo 9.37: Naisten suurpujottelun toisella kierroksella on nähty pahoja kaatumisia. Ensin mätkähti Tessa Worley ja nyt loukkaantui Nina O'Brien todella pahannäköisesti aivan viimeisellä portilla. Yhdysvaltalaislaskijaa hoidetaan maalialueella. Hänen kisansa ovat hyvin todennäköisesti ohi. Hänet viedään pitkän tauon jälkeen paaripulkalla pois.

Klo 9.18: Kanadan ja Venäjän välinen jääkiekko-ottelu on ollut erikoinen. Myöhässä puutteellisen koronatestiraportoinnin jälkeen alkaneessa ottelussa pelataan maskit kasvoilla. Nyt kolmannessa erässä Venäjän pelaajat ovat jostain syystä kuitenkin riisuneet omansa, kun taas Kanada jatkaa pelaamista hengityssuojat kasvoillaan.

Itse ottelussa Kanada on ollut murskaavan ylivoimainen. Peli on nyt 6–1.

Klo 9.01: Simo Peltola sai toisesta hypystä pisteet 41,75, mikä tarkoittaa karsiutumista freestylehiihdon big airin finaalista. Suomalaislaskija ei voi enää saada kolmannesta hypystään riittäviä pisteitä, kun 12 parhaan joukkoon valikoidutaan kahden parhaan hypyn yhteispisteillä.

Klo 8.24: Miesten lumilautailun slopestylen finaalissa voittoon ylsi Kanadan Max Parrot, joka ylitti ainoana 90 pistettä parhaalla laskullaan 90,96. Hopeaa pokkasi Kiinan Su Yiming (88,70) ennen Parrotin maanmiestä Mark McMorrisia (88,53). Suomen Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto karsiutuivat finaalista sunnuntaina.

Klo 7.56: Kanadan ja Venäjän välinen naisten jääkiekko-ottelu on päässyt alkamaan. Hieman erikoista on, että viivästyksen jälkeen kaikilla ottelun pelaajilla on maskit kasvoillaan: Mitä ihmettä? Kuva: Kaikilla pelaajilla maskit kasvoillaan jääkiekon huippuottelussa Pekingissä – ottelun alku viivästyi erikoisella tavalla

Klo 7.55: Simo Peltola aloitti olympiaurakkansa tailgrabilla ryyditetyllä 1620 asteen hypyllä. 49,75 pistettä. Vielä pitää parantaa seuraavilla kahdella kierroksella, jos suomalainen mielii jatkoon freestylehiihdon big airin karsinnasta.

Klo 7.35: Sveitsin Beat Feuz voitti miesten syöksylaskun olympiakultaa. Toinen oli 41-vuotias Ranskan Johan Clarey. Pronssi otti Itävallan Matthias Mayer.

Klo 7.25: Norjan maastohiihtomaajoukkue sai iloisia uutisia, kun kaksinkertainen olympiavoittaja Simen Hegstad Kruger antoi negatiivisen koronatestituloksen Italian Seiser Almissa.  

Klo 7.02: Aamun olympiauutisista yllättävimpiä on Kanadan ja Venäjän välisen naisten jääkiekko-ottelun viivästyminen. Tilanne on yhä auki, eikä kukaan tunnu tietävän, missä vaiheessa ottelua pystytään saamaan käyntiin.

Klo 5.39: Anni Kärävä yltää finaaliin freestylehiihdon big air -kisassa! Upea suoritus ensikertalaiselta olympiadebyytissä. Kärävä on 12:s. Loppukilpailu hypätään varhain tiistaina Suomen aikaa kello 4 alkaen.

Klo 5.34: Kärävän finaalipaikka on nyt erittäin lähellä. Suomalainen on sijalla 11, kun ylhäällä on vielä kaksi laskijaa, jotka voivat kiilata itsensä loppukilpailuun. 12 parasta pääsee siis jatkoon karsinnoista.

Klo 5.18: Anni Kärävä hyppää kolmannen hyppynsä. 62 pistettä! Yhteispisteet 144,5 riittävät kymmenenteen sijaan. Viimeinen hyppy parantaa Kähärän sarjaa 9,5 pisteellä entisestä, kun mukaan lasketaan kaksi parasta hyppyä. Vielä riittää jännitettävää finaalipaikan suhteen.

Klo 5.05: Naisten suurpujottelun avauskierros on ohi. Suomalaiset Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen laskivat ulos, kuten myös puolustava olympiavoittaja Mikaela Shiffrin. Kolmen kärjen muodostavat Ruotsin Sara Hector, Itävallan Katharina Truppe (+0,30) ja Italian Federica Brignone (+0,42). Toinen ja mitalit ratkaiseva kierros käynnistyy klo 8.30. 

Klo 5.02: Anni Kärävä on kokonaistilanteessa yhdeksäntenä (pisteet 135,00) ja kiinni finaalipaikassa (12 jatkoon), kun big air -karsinnasta on jäljellä yksi kierros. Siinä urheilijat voivat vielä parantaa kokonaispisteitään (kaksi parasta hyppyä).  

Klo 4.39: Honkanen ja Pykäläinen laskevat ulos

Naisten suurpujottelussa suomalaistulos on apea, sillä sekä Riikka Honkanen että Erika Pykäläinen keskeyttävät avauslaskunsa. He kokevat siis saman kohtalon kuin puolustava olympiavoittaja Mikaela Shiffrin hieman aiemmin.

Ruotsin Sara Hector on kärjessä kuuman ryhmän jo laskettua avaussuorituksensa.   

Klo 4.36: Anni Kärävä saa toisesta hypystään pisteet 52,50 ja tämänhetkinen yhteistulos 135.00 riittää neljänteen sijaan. Big air -karsinnan toinen kierros on puolivälissä. 

Klo 4.29: Big air -karsinnan pistesysteemissä lopputuloksiin lasketaan jokaiselta urheilijalta kahden parhaan hypyn yhteispisteet. Kaikkiaan karsinnassa on kolme kierrosta. 

Klo 4.26: Vielä kymmenkunta laskijaa ennen kuin Riikka Honkanen pääsee ensimmäisenä suomalaisena vauhtiin naisten suurpujottelun 1. kierroksella. 

Klo 4.17: Big air -karsinnassa ensimmäinen kierros takana. Suomen Anni Kärävä on tällä hetkellä kahdeksantena ja kiinni finaalipaikassa (12 jatkoon), mutta jäljellä on vielä kaksi kierrosta. Lopputuloksiin lasketaan kahden parhaan hypyn yhteispisteet. 

Klo 3.48: Anni Kärävä onnistuu ensimmäisessä suorituksessaan freestylehiihdon big air -karsinnassa. Hymyilevä suomalainen saa hypystään pisteet 82,50 ja on 12 suorituksen jälkeen viidentenä. Tuosta on hyvä edetä kahteen muuhun karsintahyppyyn!

Klo 3.42: Naisten suurpujottelussa heti iso paukku!

Puolustava olympiavoittaja ja yksi kisan ennakkosuosikeista, Yhdysvaltojen Mikaela Shiffrin (numero 7) keskeyttää avauslaskunsa. Suomen Riikka Honkanen laskee numerolla 40, Erika Pykäläinen 45.  

Klo 3.00: Yksi viime päivien suurista puheenaihesta on ollut Norjan ponnettomuus maastohiihtokisoissa. Therese Johaug voitti naisten avauskilpailun, mutta muuten saldo on ollut synkkä. Alla muutama kiinnostava artikkeli Johaugiin ja Norjan hiihtomiehiin liittyen. 

Klo 3.00: Tervetuloa olympiaseurannan pariin ja hyvää alkanutta viikkoa! Suomalaisittain päivä starttaa kahdella tapahtumalla samanaikaisesti klo 3.30, kun Anni Kärävä tekee temppujaan freestylehiihdon big air -karsinnassa ja Riikka Honkanen sekä Erika Pykäläinen ottavat osaa naisten suurpujotteluun. 

Kärävä on 26 naisen big air -karsinnassa vuorossa 12:ntena. Jokaisella on kolme hyppyä, mutta lopputuloksiin lasketaan urheilijan kahden parhaan hypyn yhteispisteet. Finaaliin pääsee 12 parasta. 

Alppihiihtorinteessä Honkasen kilpailunumero on 40, Pykäläisen 45. Kisassa lasketaan kaksi kierrosta ja niiden yhteisaika määrittää tulokset.  

Myöhemmin maanantaina ohjelmassa ovat muun muassa naisten ampumahiihdon normaalimatka (klo 11.00) ja jääkiekkoturnauksessa kaksi ottelua hävinneen Naisleijonien Sveitsi-kohtaaminen (klo 15.10). 

Lue myös:

    Uusimmat