MTV kysyi, Suojelupoliisi vastasi: Massiivisen Vastaamo-tietomurron potilastiedot voivat kiinnostaa myös ulkovaltojen tiedustelua – "Emme tiedä vielä kaikkea"

8:06
Video: Miten poliisin tutkinta etenee? Rikostoimittaja kertoo uusimmat käänteet Vastaamon tietomurrosta

Psykoterapiakeskus Vastaamon kymmenien tuhansien suomalaisten arkaluontoisten potilastietojen vuoto voi kiinnostaa myös ulkovaltoja. Suurennuslasin alla ovat etenkin ne henkilöt, jotka ovat yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa. 

MTV Uutiset kysyi Suojelupoliisista sen roolista Vastaamo-tutkinnassa, ja ulkomaisten tahojen kiinnostuksesta vuodettuihin tietoihin.

Millaisia kytköksiä tapauksella on Suojelupoliisin toimintakenttään ja miten se voi vaikuttaa kansalliseen turvallisuuteen?

– Suojelupoliisin tehtävänä on torjua vieraiden valtioiden vakoilua verkossa, kun taas kyberrikollisuuteen liittyvät kysymykset ovat Keskusrikospoliisin vastuulla.

– Vastaamon tapauksessa tutkintavastuu on KRP:llä. Supo antaa tarvittaessa KRP:lle virka-apua tutkinnassa.

Voiko Suomen vastaisilla valtiollisilla toimijoilla olla kiinnostusta tällaiseen tietoaineistoon ja mahdollisuuksia saada sellainen haltuunsa?

– Se ei ole poissuljettua. Niin yksityiset kuin valtiollisetkin toimijat voivat kerätä ja hyödyntää tietoa, jota ihmisistä internetiin päätyy.

Mihin tällainen toimija tietoja voisi käyttää? Voidaanko tällaisia tietoja käyttää osana tiedustelua tai henkilöihin vaikuttamista osana tiedustelua?

– Tapauksen tutkinta on vasta alkutekijöissään. Emme tiedä vielä kaikkea tekijän tai tekijöiden haltuun päätyneistä tiedoista.

– Yleisellä tasolla voimme todeta, että merkittävissä tehtävissä tai merkittävää tietoa käsittelevät henkilöt voivat olla vieraan valtioiden tiedustelun tai vaikuttamisen kohteena. Heihin liittyvä yksityinen tieto voi kiinnostaa myös valtiollisia toimijoita.

Miten tähän pitäisi Suojelupoliisin näkökulmasta reagoida? Miten henkilön, jonka tiedot ovat vuotaneet ja joka uskoo, että voi jossain elämänsä vaiheessa työskennellä tehtävässä, joka liittyy ulkovaltojen mielenkiintoa, pitää toimia riskien minimoimiseksi?

– Suojelupoliisi kehottaa tässä vaiheessa noudattamaan viranomaisten antamia ohjeita. Tietovuodon uhreiksi joutuneiden toivotaan tekevän rikosilmoituksen poliisille.

Miten Suojelupoliisi voi itse proaktiivisesti vaikuttaa asiaan? Voitteko olla yhteyksissä henkilöihin, joiden tietoja on vuotanut ja auttaa heitä uhan vähentämisessä?

– Suojelupoliisi pyrkii ennaltaehkäisemään kansallisen turvallisuuden uhkia. Emme voi eritellä tarkemmin operatiivisen työmme yksityiskohtia.

Lue lisää: 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja