MTV Kiuruvedellä: Vanhainkodin tragedia iski koko pikkukaupunkiin – kauppareissulla oleva Leena kiteyttää paikallisten toiveen: "Sais mennä poes tämä"

MTV Kiuruvedellä: Vanhainkodin tragedia iski koko pieneen kaupunkiin –"Sais mennä pois tämä" 4:06
MTV Uutiset Live vieraili Kiuruvedellä ja kysyi kunnan asukkaiden tuntemuksia vallitsevasta tilanteesta.

Koko Kiuruveden kunta suree vanhainkodin traagista kohtaloa. Paikallisessa Kallionsydämen hoivakodissa on kuollut jo lähes puolet asukkaista koronavirukseen. Ennen viruksen iskua hoivakodissa vietettiin iloista ehtoopuolen elämää. 

Kiuruveden kylänraitti on hiljainen. Vaikka on keskipäivä, kaduilla ei ole paljon liikettä. Kaupan kupeelta nainen kävelee nopeasti kasvomaski naamallaan ruokakassi kädessään.

8000 asukkaan kunnassa ihmiset ilmiselvästi tuntevat toisensa hyvin ja kiuruvetisten yhteishenki huokuu hiljaisesta kylänraitista huolimatta.

Ne muutamat, jotka sattumalta kohtaavat toisensa, toivottavat hyvät vaput leveä hymy huulillaan. Tasavallan presidentin sanoin täällä ilmiselvästi pyritään pitämään fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä.

"He eivät voineet tietää" 

Kiuruvesi on noussut yhdeksi vanhainkodeissa tapahtuneiden koronakuolemien esimerkiksi, sillä Kiuruvedellä sijaitsevassa Kallionsydämen hoivakodissa koronavirukseen on kuollut 26 asukkaasta 12 vanhusta. Hoivakodeissa tapahtuneita kuolemia on raportoitu eri puolilla Suomea. 

Vappuostoksille Kiuruveden S-marketiin saapunut Leena Niskanen huokaa syvään ja pudistelee päätään, kun keskustelu siirtyy koronavirukseen ja Kiuruveden kokemaan tragediaan.

– Tilanteen ymmärtää. He eivät ole voineet tietää tästä. Se virus voi olla sinussa tai minussa. Se on tullut täysin yllätyksenä, Niskanen toteaa.

"Sais mennä poes tämä"

Niskasen mukaan kaupunki on hiljentynyt ja rajoitukset otetaan tosissaan. Monet pelkäävät koronavirusta. 

– Vanhuksia ei enää liiku täällä, mutta kyllä heidän pitäisi ulkoilla. Ikäihmisen terveys rapistuu nopeasti ja mielenterveys kärsii. Kunhan jokainen muistaa turvavälit ja pitää hygieniastaan huolta, Niskanen sanoo.

– Sais mennä nopiasti poes tämä. Mitä kaikkea tästä voi seurata? nainen pohtii huolestuneena savolaisella murteella.

S-marketille saapunut Leena Leskinen rohkaisee jokaista jaksamaan arjen keskellä.

– Kyllähän tästä selviää, mutta se vaatii pitkäjänteisyyttä ja epävarmuuden sietoa. Kenenkään ei tarvitse selvitä kuin päivä kerrallaan, Leskinen toteaa.

Koronavirus yllätti pienen kaupungin

Kynttilän lepattava liekki on sammunut vapunviettoon valmistautuvan Kiuruveden kulttuuritalon edustalla, jonne on tuotu kynttilöitä ja narsisseja 12 kuolleen kiuruvetiläisen muistoksi. Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka kertoo tragedian koskettaneet koko kuntaa.

– Ne ikävät uutiset, jotka ovat meiltä tulleet, ovat saaneet kaikki hyvin surulliseksi. Kyllähän me tietenkin Kiuruvedellä ajateltiin, että me ollaan aika turvassa näiltä maailman myrskyiltä, mutta näin vaan on päässyt käymään meistä riippumattomista syistä ja meidän tahtomattamme.

"Työntekijät kovan paineen alla"

Muiniekka vieraili Kallionsydämen hoivakodissa viime kesänä ja muistelee tunnelman olleen iloinen, positiivinen ja palveluhenkinen. Hänen tietojensa mukaan palveluyksikössä hoiva- ja hoito on ollut laadukasta ja hyvää.

Kiuruvesi on noussut valtakunnalliseen keskusteluun kokemansa tragedian johdosta ja noussut hoivakodeissa tapahtuneiden koronakuolemien johdosta. Kunnanjohtaja toivoo, että mediahuomio aiheen ympärillä laantuisi, jotta ihmiset saisivat rauhan

– Toivon, että me saadaan täällä Kiuruvedellä, niin asiakkaat kuin omaisetkin sekä ennen kaikkea työntekijätkin, jo työrauha. Uskon, että työntekijät työskentelevät nyt kovan paineen alla. Niin kuin myöskin muissa hoivakodeissa Suomessa.

Hoivakodin koskettava arki ennen kriisiä

Kiuruveden hoivakodin Instagram-tilillä julkaistut kuvat ennen hoivakodin kohtaamaa tragediaa puhuvat lämminhenkistä kieltä. Kuvista välittyy ilo ja huolenpito. Hoivakodissa vanhusten arkea ovat muun muassa piristäneet vierailulla käyneet wanhojen tanssijat sekä joulupukki.

Joulukuussa hoivakodin asukkaat lauloivat yhteislauluja ja leipoivat pipareita. Helmikuussa hoivakodissa vietettiin ystävänpäivää ja eräs hoivakodin asukas lukee videolle kauniin runon.

"Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on kädessä avain ja lukko. Niillä se sitoo ystävät yhteen, niin kuin maamies pellolla lyhteen."

Huhtikuun alussa tehtyjen päivitysten mukaan hoivakoti toivoo vierailujen välttämistä ja kertoo, että läheiset voivat ilahduttaa palvelukodissa asuvaa lähettämällä hänelle kirjeen.

Kalliosydämen julkaisemassa kuvassa on koskettava teksti.

“Meillä asuville voi soittaa, mutta erityisesti ikäihmiset muistavat vielä ajan, jolloin kaikki suuret tunteet käsiteltiin kirjeissä. Pyydämmekin sinua kirjoittamaan läheisellesi. Kerro rakkaudestasi ja askartele vaikka mukaan joku muisto. Lähetä kirje, jossa kerrot, että välität. Kirjeestäsi voi tulla arvokkain aarre. Jos läheisesi ei jaksa itse lukea kirjettä, me luemme sen hänelle. Kirjeesi pääsee lähelle. Sydämeen asti.”

Huhtikuun alussa hoivakoti julkaisee Instagramissa kuvan hautakynttilöistä ja pääsiäsen vietosta. Julkaisun saatetekstissä kerrotaan, että koronavirus koettelee hoivakotia. 

MTV Uutiset on aiemmin kertonut, että tartunnat saivat alkunsa, kun yksikköön saapui maaliskuun alkupuolella uusi asiakas.

Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan asukas oli koronaoireeton saapuessaan yksikköön. Neljäntoista vuorokauden jälkeen hoivakoti sai terveydenhuollosta tiedon asukkaan olevan koronapositiivinen.

Presidentiltäkin lämpimät terveiset

Kiuruveden kaupunginjohtaja Muiniekka haluaa osoittaa itsensä ja koko kaupungin puolesta syvimmät osanotot Kiuruveden Kallionsydämen omaisille ja läheisille.

– Saimme myöskin tukea tasavallan korkeimmalta johdolta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti kauttani paitsi tietysti osanottonsa kaikille läheisille ja omaisille niin myöskin toivotti voimia kaikille kiuruvetisille tässä tilanteessa, Muiniekka sanoo.

Kiuruveden kohtalo on haikea, mutta ihmisten mielissä siintää myös toivo tulevasta, koronan jälkeisestä ajasta. Tulevaisuus mietityttää monta ja huolestuneita on paljon. Ympärillä vallitsee kuitenkin yhteishenki, joka yrittää pitää ihmisten mielen positiivisena.

– Meillä on taisteluhenki, sillä olemme selvinneet nälkä- ja sotavuosista, joten selviämme myös tästä, Muiniekka päättää.

Toimittaja: Roosa Mustonen, mediapalvelu Modia

Juttu päivitetty 3.5. klo 16.05: Juttuun lisätty kuva Kiuruveden kaupunginjohtajasta ja kylänraitilta.

Lue myös:

    Uusimmat