Attendon toimitusjohtaja kertoo, kuinka hoivakotikuolemiin johtaneet koronatartunnat saivat alkunsa: "Kaikki tapahtui hyvin nopeasti"

Suuri osa Suomen koronakuolemista tapahtunut hoivakodeissa - vieraana Attendon toimitujohtaja Virpi Holmqvist 10:15

Hoivakotien koronakuolemat herättävät huolta Suomessa. Yksi eniten julkisuudessa ollut tapaus on Kiuruvedellä sijaitseva hoivakoti, jonka asukkaista yli kolmannes on menehtynyt koronaan. 

Tartunnat saivat alkunsa, kun yksikköön tuli maaliskuu alkupuolella uusi asiakas.

– Hän oli tullessaan koronaoireeton ja meillä lyhytaikaisessa hoidossa. Kului sellainen nelisentoista vuorokautta, kunnes me saatiin terveydenhuollosta viestiä, että hän on koronapositiivinen, MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo.

Holmqvistin mukaan oireita alkoi olla siinä vaiheessa jo muillakin potilailla ja työntekijöillä. Tässä vaiheessa Attendolla alettiin toimitusjohtajan mukaan nopeasti käyttämään suojavarusteita ja tekemään muista toimenpiteitä viruksen leviämisen estämiseksi.

– Tämä kaikki tapahtui hyvin nopeasti, koska siinä oli kuitenkin pitkä aika, että me ei tiedetty, että tällä asukkaalla on koronavirus. Hänellä ei ollut mitään siihen viittaavia oireita. Sen takia elimme sitä tavallista hoitokodin arkea. Siinä vaiheessa se pääsi leviämään, Holmqvist toteaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi MTV Uutisille huhtikuun puolessa välissä, että hänen mielestään Kiuruveden hoivakodissa on toimittu epäonnistuneesti.

– Kyllä se on aivan selvä, että siellä on epäonnistuttu, Kiuru totesi tuolloin. 

Ministeri painotti hengityssuojaimen käytön pakollisuutta hoitotyössä. Selitykseksi ei riitä se, ettei suojavarusteita olisi tarjolla. 

– Virkamiesohjeistuksessa on lähdetty siitä, että kankainen kertakäyttöinen tai pestävä huivi riittäisi. Sillä olisi jo monet ongelmat vältetty. 

Attendon toimitusjohtaja VirpiHolmqvist totesi tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa, että he ovat toimineet täysin annettujen ohjeiden mukaisesti.

– Muistaakseni ohje tuli 9.4. tästä maskien käytöstä ja me aloitettiin se huomattavasti aikaisemmin. Eli Kiuruvedelläkin ne olivat käytössä, hän huomauttaa.

– Me aloitettiin maskien käyttö heti, kun oireita rupesi tulemaan. Ja painotan vielä, että me aloitimme kokoaikaisen käytön. Eli ei pelkästään hoivatilanteissa, joka tällä hetkellä esimerkiksi viranomaisten ohjeistus on, vaan me käytetään ihan koko sen työpäivän ajan. Koska tämä on paras tapa suojella sekä työntekijöitä että hauraita ikäihmisiä.

Hän jatkaa, että Attendolla on ollut koko ajan kaikki viranomaistieto käytössä ja heidän omat ohjeistuksensa ovat tulleet voimaan etupainotteisesti jo ennen virallisia ohjeita.

– Osassa ohjeissa meillä on jopa tiukempi näkökulma kuin viranomaisilla.

Lue myös:

    Uusimmat