Yrittäjien kaunis joululahja sai pienen paikkakunnan lääkärin häkellyksiin: Koko terveydenhuollolle luvattiin saunailta tarjoiluineen – "No huh huh"

Lappilainen majoitusyrittäjä aloitti jouluisen hyväntekeväisyystempauksen koronapandemian keskellä venyneen terveydenhuollon henkilökunnan hyväksi. Utsjoen terveyskeskuksella lahja on otettu vastaan häkeltyneenä.

Nuorgamin kylässä Utsjoella majoituspalveluita tarjoava Tomi Vartiainen kertoi eilen paikallisessa Facebook-ryhmässä, että hänen yrityksensä Nights of Northern Lights oy haluaa antaa joululahjan Utsjoen terveydenhuollossa työskenteleville. Yrittäjä lupasi tarjota työntekijöille saunaillan omistamissaan mökeissä.

– Vuosi on ollut rankka Covid-19 -tilanteesta johtuen, mutta Utsjoella tilanne on hoidettu esimerkillisesti lääkäri Heidi Eriksenin johdolla, sydämin kuorrutetussa päivityksessä sanotaan.

– Yrityksemme haluaa omalta osaltaan antaa kiitosta ja lahjoittaa teille yhteisen saunaillan mökeissämme uusien porealtaiden kera valitsemananne ajankohtana (sitten kun koronatilanne sen sallii), niin pääsette hemmottelemaan itseänne poreissa ja viettämään yhteistä aikaa saunan löylyissä, päivitys jatkuu.

Samalla Vartiainen haastoi muita yrittäjiä mukaan tempaukseen ja lahjoittamaan joulumieltä terveydenhuollossa työskenteleville.

6:24
Hoitajat saavat koronarokotteen ensimmäisten joukossa – tässä sairaanhoitajan mietteet tilanteesta

Toinen yrittäjä lupasi tarjoilut

Utsjoella yksi yrittäjä on jo lupautunut järjestämään terveydenhuollon saunailtaan tarjoiluja useamman sadan euron edestä. Vartiainen kuitenkin toivoo, että yhä useampi innostuisi – vaikka sitten yksittäisen osaston työntekijöiden hemmottelusta.

– Harvassa paikassa pystyy koko terveydenhoitoketjulle antamaan lahjan, hän letkauttaa.

– Matkailualallakin on kärsitty koronasta pahasti, mutta erityisen kovan paineen alle on joutunut terveydenhuoltohenkilökunta. Oli ajatus, että muutkin matkailuyrittäjät, joilla on vajaakapasiteettia, voisivat antaa hyvään tarkoitukseen tilojaan ja muita palveluita.

Vartiaisella riittää kehuja oman kuntansa terveydenhuollolle.

– Utsjoella on hoidettu tosi hienosti koronatilanne. Tautia on ollut täällä vähän, mutta kaikki ketjut on saatu nopeasti kartoitettua ja laitettua ihmiset karanteeniin. Tiedän, että siellä on työntekijöiden keskuudessa ollut painetta, ja he tarvitsevat jotain tällaista pientä.

– Kyllä tästä selvitään, kun yhdessä mennään.

Lämmin ele otettiin vastaan ilolla

Utsjoen terveyskeskuksessa yrittäjän lämmin ele on otettu vastaan ilolla.

Päivystysnumeroon jouluaattoaamuna vastaava sairaanhoitaja Nina Nikula valittelee kiirettä, eikä ennätä rupatella toimittajan kanssa puhelimessa pitkään. Hän kuitenkin välittää yrittäjälle kauniit kiitokset suoraan terveyskeskuksen vuodeosastolta.

– Kyllä se sydäntä lämmittää, että noin julkisesti kiitellään. Rankka vuosi tämä on ollut kaikille hoitajille kaikkialla Suomessa.

Utsjoen kunnan vastaava lääkäri Heidi Eriksen yhtyy hoitajan kiitoksiin selvästi häkeltyneen kuuloisena.

– Se on suorastaan – jo ihan pelkkä kiitoskin lämmittäisi sydäntä – tuo tuntui aivan, että no huh huh. Todella mahtavaa, puhelimitse tavoitettu Eriksen saa sanotuksi.

Eriksenin mukaan yrittäjien lahja hyödynnetään heti, kun koronatilanne sen vain sallii. Toistaiseksi ylimääräisiä kokoontumisia on vielä vältettävä.

Kaikki ovat joustaneet

Eriksenin kertoman perusteella yrittäjien kunnianosoitus on ansaittu. Reilun tuhannen asukkaan Utsjoella terveydenhuollon toiminnassa on omat erityispiirteensä ja haasteensa jo ilman koronapandemiaakin.

– Tässä pieni työyhteisö tekee töitä isolla sydämellä. Jos meillä sairastutaan töissä, me olemme aika kaukana kaikesta ja on vaikea löytää sijaisia. Tosi paljon ovat muun muassa hoitajat ja laitoshuoltajat joustaneet, hän jatkaa. 

Koronatapauksia on ollut utsjokisten onneksi kunnassa määrällisesti suhteellisen vähän. Terveydenhuollossa yksittäisetkin tapaukset ovat kuitenkin aiheuttaneet selvästi ylimääräistä kuormitusta. 

– Jossain isommassa paikassa saattaa olla ihan omat vastaanotot ja osastot koronapotilaille. Meillä on vain se yksi, missä kaikki hoidetaan, Eriksen kertoo. 

– Muutaman kerran on ollut koronapotilaita meillä hoidossa, ja se on ollut aika kuormittava tilanne vuodeosastolle. Ei ole vältytty siltäkään, että hoitajat ovat itsekin potilaita hoitaessaan sairastuneet, hän jatkaa. 

Eriksenin mukaan Utsjoella odotetaan malttamattomana tammikuun tuloa kahdestakin syystä. 

– On kerrottu, että rokotetta saataisiin sitten, kun kaamos loppuu ja aurinko näyttäytyy taas ensimmäisen kerran. Siinä on sitten kaksi hyvää uutista, mitä odotella.

Juttua muokattu 24.12.2020 kello 16.18: Täsmennetty jutun ensimmäiseen kappaleeseen ingressin jälkeen, että lahja annetaan Vartiaisen yrityksen puolesta, ei Vartiaiselta henkilökohtaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja