Kiuruvetinen Matti, 94, selätti koronan! Lähes puolet saman hoivakodin asukkaista kuoli virukseen: "Ajateltiin, että se on kyllä menoa"

Christianin 94-vuotias ukki oli yksi ikäihmisistä, joka selätti koronaviruksen Kiuruveden hoivakodissa 0:27
Katso videolta: Soininvaaran perhe huokaisi helpotuksesta, kun kuuli ukin voivan hyvin.

Soininvaaran perhe huokaisi helpotuksesta, kun kuuli Kiuruveden surullisenkuuluisassa hoivakodissa koronaan sairastuneen ukin voivan hyvin. Viikonloppuna huojentunut tyttärenpoika pääsi viimein myös tapaamaan rakasta 94-vuotiasta.

Kiuruvedellä tapahtui keväällä suuri tragedia, kun paikallisen hoivakodin asukkaista lähes puolet kuoli koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin. Suru-uutinen kosketti kunnan lisäksi koko Suomea. Kyseessä oli ensimmäinen hoivakodissa tapahtunut tartuntarypäs.

Kiuruveden tapahtumista suurta huolta kantoi myös Soininvaaran perhe, jonka 94-vuotias Matti-ukki on asunut Kallionsydämen hoivakodissa jo vuosia. 

Matti-ukin lapsenlapsi Christian Soininvaara kertoo, että keväällä tilanne oli tukala ja pelko pahimmasta vahvasti läsnä.

– Mietittiin, että miten voikin korona iskeä siihen hoivakotiin, missä meidän ukki asuu. Ajateltiin, että se on kyllä menoa, jos korona iskee ukkiin, Soininvaara kertoo.

"Odotin, että milloin tulee soitto"

Myöhemmin Soininvaaran perhe sai kuulla, että Matti-ukki oli myös monen muun ikäihmisen ohella saanut koronavirustartunnan.

Soininvaara kuvailee, että kevätaika oli perheelle sekavaa ja raastavaa. Pahinta oli se, ettei hoivakodista saatu tarkkaa tietoa ukin voinnista pahimman korona-aallon aikana.

– Oikeastaan vain odoteltiin, että milloin tulee soitto siitä, että oma ukki on menehtynyt. 

Ukkiin oli myös vaikea saada korona-aikana yhteyttä, sillä hän on halvaantunut eikä ajatusten pukemisen sanoiksi enää onnistu esimerkiksi puhelimen välityksellä.

Perhe eli täydellisessä pimennossa siitä, miten ukki pärjäisi koronan armoilla.

– Enot ja mummini asuvat Kiuruvedellä, mutta hekään eivät saaneet alkuun hoivakodista minkäänlaista tietoa siitä, mitä ukille kuuluu samaan aikaan, kun usea muu hoivakodin asukas oli menehtynyt. Tiedottomuuden tunne oli pelottavaa, tyttärenpoika Christian kertoo.

MTV Kiuruvedellä: Vanhainkodin tragedia iski koko pieneen kaupunkiin –"Sais mennä pois tämä" 4:06

Matti selätti koronan ja perhe koki helpotuksen: "Ukkini on taistelija"

Myöhemmin keväällä perhe sai kuitenkin kuulla ukin voinnista enemmän ja lopulta huojentavia uutisia hoivakodista. 94-vuotiaan Matin tilan kerrottiin olevan vakaa ja ikämiehen kuuluneen niihin onnekkaisiin, jotka ovat onnistuneet selättämään koronaviruksen.

Viime lauantaina helpottunut Christian pääsi viimein myös tapaamaan rakasta ukkiaan.

– Ukki oli entisellään. Oli tosi helpottunut fiilis.

– Ukkini on taistelija, hän on selvittänyt koronaviruksen, joka on äärimmäisen tappava tauti ikäihmisille. Varmasti hoivakodin hyvällä hoidolla on ollut osansa siinä, että ukki selvisi tästä kaikesta, lapsenlapsi iloitsee.

Soininvaara kannustaakin perhettä ja sukulaisia muistamaan ikäihmisiä myös poikkeusaikoina.

– Aina kun mahdollista, käykää tapaamassa isovanhempia ja soitelkaa. Tämä on rankkaa. Ymmärrän niitä ihmisiä, jotka ovat menettäneet läheisensä koronavirukselle, Soininvaara sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat