MTV kiersi Helsingin yleiset vessat – yöllä lattialla lääkepurkki, vaihtoneulojen roskia ja verta

Helsingin yleiset vessat ovat puhuttaneet –vertailussa vessojen kunto yöllä sekä päivällä 0:43
Katso videolta, miltä yleiset vessat näyttivät Helsingissä.

Yleisövessojen siisteys on noussut puheenaiheeksi, kun Helsingin keskuskirjasto Oodin wc-tiloissa puukotettiin ihmistä ryöstön yhteydessä. MTV Uutiset lähti vertailemaan, miltä Helsingin yleiset WC-tilat näyttävät yöllä että päivällä.

Ulkona sijaitsevat Helsingin yleiset WC-tilat ovat ulkonäöltään tumman vihreitä, laatikon mallisia rakennelmia. Ne ovat maksuttomia ja avautuvat nappia painamalla.

Maksuttomuus ja rauhallinen sisätila voivat tuoda mukanaan myös vessojen päätarkoituksesta poikkeavia lieveilmiöitä, kuten roskaamista, yöpymistä tai huumeidenkäyttöä.

Kiersimme Helsingin kaupungin kuusi eri yleisövessaa: Sinebrychoffin puiston, Dallapénpuiston, Sturenkadun puistokulmauksen, Tokoinrannan, Kaisaniemen puiston ja Ruttopuiston vessat.

Valitsimme kaksi eri ajankohtaa vessojen kuvaukseen, jotta pystyisimme vertailemaan vessojen siisteyden eroja kellonajoista riippuen.

Päiväsaikaan kiersimme vessat puolenpäivän jälkeen maanantaina aikavälillä 12.45 – 13.30.

Yöaikaan teimme tarkistuskierroksen samoihin vessoihin torstaina kello 23.30 - 00.45 välillä. Metroasemat sulkeutuvat kello 23.30, jonka jälkeen tarjolla on vain ulkona sijaitsevia yleisiä vessoja.

Huumausaineiden käytön jälkiä

Yleisövessojen kunnossa ei näkynyt juurikaan eroja päivänajasta riippuen. Yöllä tuli vastaan hieman enemmän huumeiden käyttöön liittyviä roskia. Vessojen siististä yleisilmeestä huomasi selvästi, että tilojen siisteyteen panostetaan säännöllisellä siivoamisella. Vessoissa ei näkynyt töhryjä eikä muutenkaan isoja roskäläjiä.

Usean WC-tilan kohdalla kuitenkin huomasi, että niissä on vastikään luultavimmin käytetty huumausaineita. Dallapénpuiston vessanpöntössä muun muassa kellui valkoinen lääkepurkki, lattialla oli ruiskun vaihtoneulojen roskia ja muutama erillinen veritahra. Myös Kaisaniemen puiston yleisövessasta löytyi lattialta ruiskujen roskia.

Suonensisäisten huumeiden käyttöön tarkoitettuja ruiskuja ei löytynyt yhdestäkään vessasta. Yleisövessoissa on oma ruiskun kuvalla merkitty roskis, johon käytetyt neulat ja ruiskut voi hävittää.

Oodin puukotus herätti aiheen ilmoille

Helsingin yleisien vessojen käyttö ja siisteys nousivat puheenaiheeksi, kun Helsingin keskuskirjasto Oodin WC-tiloissa puukotettiin yhtä henkilöä ryöstötilanteen yhteydessä.

Kirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara kommentoi tapauksen jälkeen MTV Uutiset Livelle, ettei tapaus tullut täytenä yllätyksenä, sillä WC-tilojen kanssa on ollut haasteita.

– Huumeidenkäyttöä täällä on valitettavasti koko ajan enemmän ja enemmän. Neuloja löytyy koko ajan enemmän, ja se on kyllä huolestuttavaa.

Katso videolta, miltä yleiset vessat näyttivät Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat