Huumeiden pistotilat jakavat mielipiteitä – pitkän linjan päihdetyön ammattilainen tiukkana: "Mitä nopeammin, sen parempi"

5:25
Huumeiden pistotilat palasivat keskusteluun Oodin puukotuksen jälkeen.

Huumeiden käyttöhuoneiden eli pistotilojen perustaminen on noussut keskustelujen keskiöön viime päivinä. A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Aino Rukkila kannattaa pistotilojen perustamista.

Pistotilojen perustaminen nousi puheenaiheeksi, kun Helsingin keskustakirjasto Oodissa puukotettiin viime viikonloppuna yhtä henkilöä. Alalla 17 vuotta toiminut päihdetyöntekijä kannattaa pistotilojen perustamista.

– En ole kuullut keneltäkään, että käyttöhuone olisi huono asia, vaan päinvastoin, sanoo A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Aino Rukkila.

Rukkila taklaa ajatuksen siitä, että pistotilojen perustaminen kannustaisi huumeiden käyttöön. 

– Ihmiset saavat saavat asianmukaista neuvoa vähemmän haitallisesta päihteiden käytöstä. Alkavat huolehtia terveydestään paremmin ja joissakin tapauksissa hakeutuvat hoitoon ja saavat elämäänsä uutta suuntaa. 

Huumeiden käyttöhuoneiden perustamista on perusteltu muun muassa sillä, että huumeriippuvaisten huumeiden käyttö tapahtuisi puhtailla välineillä.

Tällöin huumeita ei myöskään tarvitsisi piikittää esimerkiksi julkisissa wc-tiloissa, kuten Oodissa, jossa huumeiden käyttäjistä on kirjaston johtajan mukaan tullut arkipäivää.

MTV Uutiset Liven haastattelussa A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori annattaa käyttyöhuoneiden perustamista. Rukkilalla on yli 17 vuoden kokemus päihdetyössä ja hän on keskustellut aiheesta myös päihteiden sekakäyttäjien kanssa itse.

Rukkila toivoo pikaista päätöstä huumeiden käyttöön tarkoitetusta julkisesta tilasta.

– Ilmanmuuta kannatan, että tällaista lähdettäisiin viemään eteenpäin. Mitä nopeammin, sen parempi, Rukkila toteaa Liven haastattelussa. 

Poliitikkojen mielipiteitä huumeiden käyttöhuoneet jakavat.

Esimerkiksi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki kannattaa pistotilojen perustamista, kun taas SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma vastustaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja