"Herranjumala mikä määrä" – Helsinkiläinen Hans todisti karua näkyä, kymmeniä huumeruiskuja levitelty ympäri puistoa

1:04
Katso iljettävä video paikan oäältä: huumeruiskut täyttivät näköpiirin puistossa Helsingin Malmilla.

Helsinkiläinen Hans Henriksson, 33, törmäsi koiraa ulkoiluttaessaan epätavallisen epämiellyttävään näkyyn, kun hän huomasi Malmin kaupunginosassa sijaitsevaan puistikkoon levitellyn kymmeniä ruiskuja ja neuloja.

Huumeiden käyttövälineitä on niin paljon, että on selvää, että ne eivät ole jääneet paikalle käytön seurauksena vaan ne on kerätty jossain ja kipattu paikalla maahan. Hän kuvailee itse paikkaa hurjan näköiseksi.

– Aluksi ei hahmottanut mitä siinä maassa oli. Kun meni lähemmäksi, niin kaikki olivat käytettyjä ruiskuja, hän kertoo.

Maassa oli myös punakeltainen muoviastia, joka oli revitty auki. Henriksson uskoo, että ruiskut ovat peräisin sieltä. Hän on aiemmin työelämässä käyttänyt riskijäteastioita, joihin esimerkiksi neulat laitetaan käytön jälkeen, ja laatikko muistutti sellaista.

Huumeiden käytöstä ja kaupasta tullut näkyvää

Kyseisen puistikon läpäisee kävelytie, jotka käyttävät paikalliset koululaisista koiranulkoiluttajiin. Kuluneen vuoden aikana se on kuitenkin muuttunut Henrikssonin mukaan rauhattomammaksi, kuten läheisen kauppakeskuksen aluekin.

Henriksson epäilee koronatilanteen tehneen häiriökäyttäytymisestä ja huumeiden käytöstä paljon näkyvämpää. Hän on joutunut jonkin kerran soittamaan puistikkoon poliisin ja jopa ambulanssin rauhattomuuden vuoksi.

– Rauhattomuutta, päihteidenkäyttöä, häiriökäyttäytymistä ja vaikka mitä, hän toteaa kuluneena vuotena tapahtuneista muutoksista.

Rauhattomuuden myötä puistikko on muuttunut sotkuisemmaksi, ja paikalta löytyy roskaa, huonekaluja, remonttijätettä ja varastetulta vaikuttavaa tavaraa. Ruiskujakin on löytynyt aiemmin, mutta ei koskaan näin suurta määrää. Vapaaehtoiset ovat joskus keränneet paikalta jätesäkkikaupalla roinaa.

Henrikssonin mukaan läheisen ostoskeskuksen alueella on iltaisin selvästi näkyvää huumekauppaa. Ohikulkijana huomaa, että kauppoihin liittyy valitettavasti myös paljon nuoria.

– Mietin, miten sillä ei voida tehdä mitään, hän pohtii avointa huumekauppaa alueella.

Kuvat järkyttivät paikallisryhmässä

Henriksson julkaisi kuvia tapauksesta Facebookin kaupunginosaryhmään, jossa ne herättivät järkytystä.

– Herranjumala mikä määrä, eräs ryhmän jäsen kommentoi huutomerkkien kera.

– En oo kyllä ihan tollasta koskaan onneks nähnyt, toinen toteaa.

– Apua, onko siellä levinnyt jonkun keräysastian sisältö vai mitä ihmettä, kolmas kysyy.

Paikalliset toivovat pimeään puistikkoon valvontaa

Henriksson epäilee, että valaitsemattoman puistikon läpi ei ilta-aikaan luultavasti moni kulje. Hän toivoisi, että paikalle saataisiin lisää valvontaa, jotta meno paikalla rauhoittuisi. Se lisäisi paikallisten turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä.

Hän myös pohtii, että ruiskuongelmaan voisivat auttaa niille tarkoitettu laatikko paikalla. Vastaava löytyy läheiseltä torilta, mutta Henriksson pohtii, onko tori lopulta oikea paikka käyttövälineille. Valtaosa käyttäjistä ei huumekaupasta huolimatta luultavasti torilla aineitaan käytä.

Myös Facebook-ryhmässä pohdittiin keinoja tilanteen korjaamiseksi. Moni muukin toivoi paikalle tiiviimpää poliisivalvontaa ja viranomaisten jalkautumista. Kiinteä keräyslaatikko mainittiin myös. Eräs ehdottaa lisäksi virallisia huumeiden käyttöhuoneita, joista on keskusteltu viime vuonna Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja