MTV:n tiedot: Unkarin parlamentti jätti Suomen eduskunnalle tapaamispyynnön Nato-ratifiointiin liittyen – Unkarin valtapuolueen sisällä erimielisyyksiä päätöksestä

Näin Suomen ja Ruotsin Nato-ratifiointi etenee Unkarissa: "Tänään kuultiin tuntikausia puuduttavia keskusteluja" 3:10
Näin Suomen ja Ruotsin Nato-ratifiointi etenee Unkarissa: "Tänään kuultiin tuntikausia puuduttavia keskusteluja"

MTV Uutisten tietojen mukaan Unkarin parlamentti on tänään pyytänyt tapaamista Suomen eduskunnalta liittyen Nato-hakemuksen ratifiointiin. Eduskunnan kansainvälinen osasto vahvistaa että tapaamispyyntö on esitetty. 

Unkarin parlamentti aikoo lähettää Suomeen delegaation keskustelemaan Suomen Nato-jäsenyyshakemukseen liittyen. Eduskunnan kansainvälisen osaston johtaja Katriina Kuusinen vahvistaa pyynnön MTV Uutisille. 

– Tapaamispyyntö on tullut tänään. Aikataulua valmistellaan, Kuusinen viestittää. 

Vierailusta on huhuttu jo tätä ennenkin. Vahvistamattomien tietojen mukaan vierailu saattaisi ajoittua tulevalle viikolle, mahdollisesti välille 6.–9.3.

Ratifioinnin kipukohtina on Unkarin parlamentissa mainittu ainakin Suomessa viime vuosina kuullut vaatimukset puuttua Unkarin oikeusvaltio-ongelmiin sekä viittaukset Unkarin aseman heikentämiseen EU:n sisällä.

Pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolueen sisällä onkin kuultu kriittisiä ääniä Suomen jäsenyyden hyväksymisestä.

Unkarin parlamentin puhemiestä on pyydetty organisoimaan keskustelut Suomen ja Ruotsin kanssa.

Suomen ja Ruotsin keskustelunavaukset ärsyttävät

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo valtapuolueen jakautumisen näkyneen tänään Unkarin parlamentissa käydyissä keskusteluissa.

– Oppositiopuolueet ovat pitkälti Suomen ja Ruotsin Nato-ratifiointien kannalla, mutta Fidesz-puolueen sisällä on pientä jakautumista. Tosin puheenjohtaja ja pääministeri Orbán suositteli omille kansanedustajilleen, että he hyväksyisivät Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet, Piuhola sanoo.

Katso arvio keskusteluista tästä:

Unkari aloittaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittelyn - MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi paikan päältä 7:19

Piuholan mukaan Unkarin esittämä pyyntö Suomen eduskunnalle on merkki siitä, että Unkarin oikeusvaltiokehitystä ja demokratian tilaa koskevista erimielisyyksistä ollaan pääsemässä eteenpäin.

– Nämä keskustelut tuntuvat ärsyttäneet joitakin valtapuolueen kansanedustajia. He kysyvät ääneen, voivatko Suomi ja Ruotsi olla hyviä ja luotettavia liittolaisia ja ystäviä puolustusliitossa, jos jo EU:ssa keskustelu on vihamielistä.

Näillä näkymin Unkarin parlamentin kansanedustajia on tulossa Suomeen keskustelemaan Nato-jäsenyyden edistämisestä ripeällä aikataululla.

– Asiasta tullaan mitä todennäköisimmin keskustelemaan ulkoasiainvaliokunnan kanssa. Nuo keskustelut ehkä onnistuvat jo ensi viikon aikana eli erittäin nopealla aikataululla niin, että ratifiointiprosessi voi jatkua Unkarin parlamentissa.

Jäsenyydet saatetaan hyväksyä jo keväällä

Piuhola muistuttaa, että Unkari olisi voinut hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyden jo viime vuonna.

Tähän saakka Unkarin hallitus on kuitenkin lykännyt ratifioimista vedoten siihen, että EU on vaatinut siltä niin paljon lainsäädäntöuudistuksia, että ratifiointia ei ole ehditty hoitamaan.

Onko Naton uskottavuus kärsinyt jäsenyysprosessin junnaamisen takia? Piuhola uskoo niin.

– Suomessa vierailleen Jens Stoltenbergin kasvoista ja käytöksestä näkyi, että hän alkaa tuskastua tähän vatvomiseen niin Turkin kuin Unkarin suhteen. Hänhän vakuutteli, että Vilnassa viimeistään Suomi ja Ruotsi ovat Nato-jäseniä, Piuhola sanoo viitaten Naton seuraavaan huippukokoukseen, joka järjestetään heinäkuussa Liettuassa.

Piuhola uskoo Unkarin hyväksyvän Suomen ja Ruotsin jäsenyydet kevään aikana, jos neuvottelut etenevät Unkarissa ongelmitta ja unkarilaiset kansanedustajat vakuuttuvat siitä, että Suomi ja Ruotsi ovat tahoja, jotka antavat riittävän panoksen Naton yhteiseen puolustukseen.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 15.25.

Lue myös:

    Uusimmat