Mainos

MTK povaa ruuan hintaan rajuja heilahduksia

Viljelijäjärjestö MTK povaa ruuan hintaan rajuja heilahduksia lähivuosina, kun maataloustuotanto joutuu sopeutumaan maailmantalouden epävarmuuteen.

Puheenjohtaja Michael Hornborgin mukaan Euroopan tukijärjestelmä ei enää takaa hintavakautta entiseen malliin, kun esimerkiksi maitokiintiöistä luovutaan. Siten tuotteiden hinta voi alkaa vaihdella paljonkin.

Hornborg arvioi torstaina Brysselissä, että samalla etenkin kotimaisista elintarvikkeista joutuu myös maksamaan nykyistä enemmän, koska viljelijät tarvitsevat työlleen edes jonkinlaisen tuoton.

-Kuluttajien on oltava valmiita maksamaan ruuasta enemmän, Hornborg sanoi Brysselissä EU:n maataloustukisovun jälkeen.

Myös hintahaarukka tuoteryhmien sisällä voi kasvaa. Keskisessä Euroopassa laatuelintarvikkeet voivat jo olla jopa monta kertaa kalliimpia kuin teolliset massatuotteet. Hyllyistä löytyy esimerkiksi monen eri hinnan maitoa riippuen siitä, missä ja miten se on tuotettu.

Hornborgin mielestä myös Suomessa on siirryttävä vastaavaan järjestelmään, kun kilpailu elintarvikemarkkinoilla kovenee.

-Meillä on suomalaisessa ruuassa sellaisia valtteja, joita täytyy nostaa esille.

Hän arvioi, että alle kymmenen prosentin korotus ruuan hintaan riittäisi turvaamaan viljelijöille tuotannon edellytykset, jos hinnankorotus menisi kokonaisuudessaan tuottajille. Tänä vuonna suomalaisviljelijöiden vuodesta odotetaan taloudellisesti heikointa moneen vuoteen etenkin kohonneiden kustannusten vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.