MPKK:n Kajanmaa: Venäläisten "tulijyrä-taktiikka" nakertaa ukrainalaisten puolustusta – tämä on sotatilanne nyt

Tältä näyttää sotatilanne juuri ennen voitonpäivää – millaisia voittoja Venäjä juhlii? 15:22
Tältä näyttää sotatilanne juuri ennen voitonpäivää – millaisia voittoja Venäjä juhlii?

Huomenna Venäjällä vietetään voitonpäivää, mutta Ukrainan sodassa voittoa ei ole näköpiirissä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa Ukrainan joukkojen pärjäävän tilanteeseen nähden varsin hyvin.

– He (Ukraina) ovat saaneet koko ajan vahvistettua joukkojaan ja tällä hetkellä taistelutilanne mahdollistaa heille joukkojen koordinoidun käytön. He kykenevät siirtymään hyvin vaikeasta puolustustilanteesta koordinoituihin iskuihin venäläisiä vastaan.

Ukrainan joukoilla on meneillään suuri vastahyökkäys Harkovan edustalla. Tietojen mukaan venäläisjoukot olisivat räjäyttäneet kolme siltaa hidastaakseen Ukrainan vastahyökkäystä.

Kajanmaan mukaan tilanne kertoo siitä, että ukrainalaiset kykenevät käyttämään suurempia joukkokokonaisuuksia hyökkäykseen Donbassin puolustamisen lisäksi.

– Heillä on noin kahden prikaatin vahvuinen hyökkäys, jolla he työntävät venäläisiä pois Harkovasta ja ukrainalaisten oman ilmoituksen mukaan tavoitteena on saada venäläiset tykinkantaman ulkopuolelle, joka takaisi harkovalaisten turvallisuuden.

Kajanmaa toteaa, että kyse on sodan ilmeen muuttumisesta:

– Toki se puhuttu suurhyökkäys Itä-Ukrainassa Donbassissa edelleen jatkuu venäläisten toimesta, mutta ukrainalaisten vastahyökkäys pakottaa Venäjän miettimään tulevaa taktiikkaa. Pahimmillaan se uhkaa myös venäläisiä huoltoyhteyksiä, jotka menevät Harkovan itäpuolelta  Venäjälle.

"Motitus ei tule onnistumaan"

Venäjä on yrittänyt pitkään motittaa Ukrainan joukkoja Iziumin eteläpuolella.  Kajanmaan mukaan ukrainalaisilla on Iziumista etelään aina Donetskin kaupunkiin saakka käytännössä koko sotarintaman vahvin puolustus.

– Mutta venäläisten tulijyrä-taktiikka, jossa he epäsuoralla ilmasta tulevalla tulella tuhoavat puolustusasemia ja sen jälkeen työntävät panssarijoukkonsa eteenpäin, nakertaa hitaasti Ukrainan puolustusta. Ei ukrainalaisilla siellä helppo tehtävä ole.

Kajanmaa huomauttaa, että ukrainalaisilla on melkolailla riittävästi taisteluvoimaa rintamalla.

– Venäläisillä ei ole edes kaksinkertaista ylivoimaa, joka ei vielä takaa hyökkäyssodan voittoa. He tarvitsevat sinne lisää voimaa ja voimakasta tulivalmistelua hyökkäyksen etenemiseen. Hyökkäys etenee, mutta erittäin hitaasti.

Kajanmaa ei usko, että ukrainan joukot joutuisivat mottiin, vaikka ukrainalaisten puolustus saattaakin joillakin paikoilla murtua.

Lue myös:

    Uusimmat