Jättimotti Itä-Ukrainassa olisi ollut voitonpäivänlahja Putinille – Venäjän armeija tyri paketoinnin

Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa 0:36
Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa

Jos presidentti Vladimir Putin olisi saanut tahtonsa läpi, olisi maanantaista voitonpäivää juhlittu Moskovan lisäksi todennäköisesti myös Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Kremlin suunnitelmat Ukrainan suhteen eivät ole edenneet toivotulla tavalla. Maa piti valloittaa nopeasti ja presidentti Volodymyr Zelenskyi vaihtaa Venäjää miellyttävämpään johtajaan.

Kun venäläisjoukot joutuivat vetäytymään Kiovan suunnalta, oli selvää, että Venäjä ei saa tavoittelemaansa jättipottia aikaiseksi ainakaan kovin äkkiä.

Ukrainan pääkaupungin liepeillä pahoin kärsineet joukot heitettiin suoraan tuleen Itä-Ukrainaan, mitä on kritisoitu. Tappion kärsineet sotilaat olisi asiantuntijan pitänyt huoltaa kunnolla, eikä lepokaan olisi haitannut.

Eri tahot ovat viikkoja arvioineet, että Venäjä pyrkii hankkimaan jonkinlaisen suuren voiton toukokuun 9. päivän voitonpäivään mennessä. Myös sodan julistamista ja liikekannallepanoa on veikattu.

Näin jättimotin piti syntyä

Venäjän vahvistettua Itä-Ukrainassa olevia joukkojaan katseet kääntyivät Itä-Ukrainassa muodostuneeseen pullistumaan.

Erityisesti huomio tarkentui Iziumin ja Donetskin kaupunkien väliselle alueelle. Pullistumia on motitettu ennenkin ja tätä on Itä-Ukrainassa yrittänyt huhti-toukokuussa myös Venäjän armeija.

Jos Donetskin ja Iziumin välille vetää kartalla suoran viivan, niin sen itäisellä puolella on merkittävä määrä ukrainalaisjoukkojen asemia ja huomattava määrä maata. Pohjoisessa, lännessä ja etelässä noita joukkoja vastassa on Venäjän armeija.

– Venäjä etenee (näillä suunnilla) hitaasti, mutta tasaisesti, sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi.

Näin siis huhtikuun lopussa. Nyt näyttää siltä, että Ukraina on tekemässä venäläisille samanlaisen tempun, johon Neuvostoliitto pystyi Natsi-Saksaa vastaan Kurskin taistelussa kesällä 1943: Hyökkääjä on kyllä edennyt, mutta läpimurto on jäänyt saavuttamatta ja motti syntymättä.

– Venäläisjoukot jatkavat maahyökkäyksiään samoja kaupunkeja ja kyliä vastaan, joita vastaan he ovat keskittäneet hyökkäysoperaationsa jo useiden viikkojen ajan, ISW toteaa tuoreimmassa kirjoituksessaan.

Alla olevassa tviitissä on kartta, jossa näkyy Iziumin ja Donetskin välillä oleva pullistuma.

Puolustus kestää, Ukraina iskee takaisin

Ukraina ilmeisesti uskoo puolustuksensa kestävän, ISW toteaa. Sen sijaan, että Ukraina puolustaisi kaikilla mahdollisilla joukoillaan Iziumin ja Donetskin välistä aluetta, on se aloittanut "sodan suurimman vastahyökkäyksen" Harkovan lähistöllä. 

Jos tilanne Itä-Ukrainassa olisi kriittinen, olisi Harkovan suunnan vastahyökkäysvoimat todennäköisesti lähetetty kampittamaan Venäjän motitusyritystä.

Putinin papereissa tämän vuoden voitonpäivän juhlissa piti iloita selvästi isommista asioista kuin Itä-Ukrainan pullistuman piirittämisestä. Tilanne on kuitenkin muuttunut sitten helmikuun 24. päivän ja tähän hätään jättimotti olisi varmasti kelvannut juhlakaluksi. 

Ukraina on, jälleen kerran, torjunut Kremlin suunnitelmat.

Lue myös:

    Uusimmat