Mainos

Montserratissa kiistellään evakuoinneista

Montserratin saaren evakuoiminen asukaista takeltelee, vaikka tulivuoren toiminta kiintyy koko ajan. Brittihallinnon ja paikallisten viranomaisten välillä on kiistaa mm. evakuoinnin korvauksista.

Tumma savupilvi hälveni eilen Montserratin saaren tulivuoren huipun ympäriltä. Tutkijat pääsivät näin pitkästä aikaa tekemään havaintoja tämän kaksi vuotta sitten 400 vuoden unestaan herännen vuoren tilasta. Tiedemiesten mukaan sulaa magmaa virtaa koko ajan maankuoresta kasvavalla vauhdilla.

Tämän pelätään ennakoivan Suurta Pamausta, jolloin koko vuoren huippu saattaa räjähtää. Kaasu ja kivivyöryt ovat kesän aikana surmanneet 19 asukasta ja mm. saaren pääkaupunki Plymouth on tuhoutunut ja autio.

Brittihallinnon alla elävän pienen Karibianmeren saaren asukkaita on viime päivinä houkuteltu evakkoon pelätyn suuren purkauksen alta. Saarella vielä olevista noin 5000 asukkaasta vain nelisenkyemmentä on käyttänyt mahdollisutta astua kuninkaallisen laivaston hävittäjään siirtyäkseen läheiselle Antiquan saarelle.

Kaikkaan noin puolet saaren 11 000 asukkaasta on lähtenyt kahden vuoden aikana. Viimeisin evakuointiopeeraatio on johtanut kiivaaseen sanaharkkaan paikallisten viranomaisten ja Lontoon välillä, sillä saarelaiset väittävät Lontoon tekevä liian vähän heidän hyväkseen. Johtava paikallisviranomainen uskoo brittien haluvan koko saaren tyhjentämistä asukkaista, vaikka sen pohjoisosa on edelleen asutuskelpoinen.

Saarelle jääneet haluavat myös tietoja uudelleensijoittumisen korvauksista.
(MTV3/Heikki Lukinmaa)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.