Monet pulaan joutuneet veneilijät ovat laiminlyöneet veneensä huollon

Useimmat merihädät olisi vältetty huolellisella valmistautumisella ja hyvillä merimiestaidoilla. Suomen Meripelastusseuran valmiuspäällikön Jori Nordströmin mukaan noin puolet pelastustehtävistä liittyy tekniseen vikaan, joista monet johtuvat huollon laiminlyönnistä.

- Konevika vesillä on aina vaativa tilanne, sillä venettä ei voi jättää kuten autoa tienposkeen. Tuuliajolla voi päätyä nopeasti rantaan, jos ankkuria ei saada äkkiä pohjaan. Tekninen vika johtaa helposti vaaratilanteeseen myös sääolojen vaihtuessa, Nordström sanoo.

Hän huomauttaa, etteivät yllättävät luonnonolosuhteet yksinään ole niin yleisiä pelastustehtävien syitä kuin voisi kuvitella.

- Myös vakavammat tulipalot ja aluksen rakenteiden pettämiset ovat yksittäistapauksia.

Seuraavaksi yleisin pelastustehtävän syy on jokin virhearvioinnin tai huolimattomuuden seuraus, esimerkiksi köyden meneminen potkuriin.

Suomen Meripelastusseuran Operaatio Meritähti auttaa merihätään joutuneita juhannuksen ajan lähes 150 aluksen voimin. Viime vuoden juhannusviikolla Meripelastusseuran yksiköt hoitivat satakunta erilaista pelastus- ja avustustehtävää.

Tänä vuonna seura laskee pelastaneensa 32 ihmistä todennäköisesti varmalta kuolemalta. Nordström toteaa, että pienissä hukkumistapauksissa pelastusliivit olisivat yhä pelastaneet monia henkiä.

Veneilijän suhde alkoholiin kuin laskettelijan

- Suomalaiset ovat yleensä viihtyneet vesillä lapsesta asti, joten veneilemään lähdetään luottavaisin mielin. Mutta varsinaista kokemusta veneilystä ei välttämättä ole ollenkaan, kiteyttää veneily-yksikön päällikkö Ville Räisänen Liikenteen turvallisuusvirastosta.

Räisänen arvioi, että juhannuksena veneillään samalla tavalla kuin muinakin viikonloppuina, mutta alkoholinkäyttöön liittyviä hukkumisia on tavallista enemmän.

Räisänen vertaa veneilykulttuuria laskettelukulttuuriin: ollaan vapaa-ajalla kauniilla säällä ja monet ottavat muutaman annoksen alkoholia.

- Jos promillerajaa laskettaisiin, viestittäisiin hyvin, etteivät veneily ja alkoholi kuulu yhteen, Räisänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat