Monacon GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottaksen epäonni jatkoi uskomatonta tilastofaktaa – miten tämä on edes mahdollista?

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden viides GP ajettiin Monacon katuradalla.

Red Bullin Max Verstappen ajoi voittoon ja nousi MM-sarjan kärkeen, kun Ferrarin Charles Leclerc ei pystynyt lunastamaan paalupaikkaansa ennen kisaa havaitun vian takia. Monacolaisen tallikaveri Carlos Sainz oli toinen ja McLarenin Lando Norris kolmas.

Valtteri Bottaksen ajopäivä katkesi kakkossijalta Mercedes-mekaanikoille varikkokäynnillä sattuneen hasardin takia.

TOPIT:

Max Verstappen ja Red Bull

Ensimmäinen voitto Monacossa ja ensimmäistä kertaa MM-sarjan johtoon. Mercedeksen mahalasku tarkoitti myös sitä, että Red Bull nousi valmistajien MM-pisteissä kärkipaikalle ensimmäistä kertaa vuonna 2014 alkaneella hybriditurbomoottorien aikakaudella! Eikä tätä voi pelkästään mestaritiimin epäonnen ja epäonnistumisen piikkiin laittaa. Kyseessä oli jo kauden viides osakilpailu, joten Red Bullin on täytynyt olla lähellä, jotta tällainen loikka oli mahdollista tehdä yhdessä kisassa. Ajatelkaapa, mikä tilanne olisi, jos Sergio Perez olisi pystynyt tuomaan näitä nelossijoja tasaisemmin! Peli on joka tapauksessa alkanut.

Ferrari

Torstain harjoitusten kärkivauhti ei ollut vain toiveikkaiden fanien kiusaamista. Charles Leclercin ja Carlos Sainzin vauhti kantoi tällä kertaa läpi viikonlopun. Leclerc paalupaikkaa himmensi ratkaisevassa vaiheessa aika-ajoa tapahtunut seinään ajaminen, joka pilasi monen muun lisäksi tallikaveri Sainzin mahdollisuuden parantaa omaa aikaansa. Kisassa Sainz hyötyi yhden sijan Bottaksen putoamisesta edeltä, mutta kakkossija oli silti ajamalla hankittu. Monacossa menestyminen ei juuri korreloi muiden ratojen menestyksen kanssa, mutta ainakin tämä antaa Ferrarille uskoa tulevasta.

Lando Norris

Monacossa aika-ajo on kaikki kaikessa. Ohittamisen vaikeus tuli taas todistettua kisassa, kun Norris onnistui kamppailemaan selvästi nopeamman Sergio Perezin edellä, ja Pierre Gasly puolestaan piti Lewis Hamiltonin takanaan maaliin asti. Norrisin kohdalla aika-ajojen viides sija turvasi paikan palkintopallitaistelussa, ja itse asiassa koko alkukauden trendi ansaitsee isot taputukset. Nuori brittikuski on ollut palkintopallilla jo kahdesti ja pitää nyt hallussaan MM-sarjan kolmospaikkaa!

Sebastian Vettel

Vanha mestari yltyi heti timanttiseen kisasuoritukseen, kun tarjolla oli kunnon kamppailu MM-pisteistä. Aston Martin venytti saksalaisen varikkostoppia ja onnistui hankkimaan tämän radalle Gaslyn ja Hamiltonin eteen.

Alfa Romeo

Vahva viikonloppu toi ensimmäisen MM-pisteen. Alfa Romeon kuskeista vahvemmaksi aika-ajajaksi noussut Antonio Giovinazzi lunasti kymmenennen lähtöruudun, mutta oli kisassa vaikeuksissa kokenutta tallikaveriaan Kimi Räikköstä vastaan. Suomalaisen mahdollisuudet ohittaa olivat kuitenkin olemattomat, joten Giovinazzi ajoi autonsa maaliin 10. sijalla.

EI VOI OLLA TOTTA:

Onni vs. Valtteri Bottas

Jotenkin se vain aina tapahtuu Valtteri Bottakselle. Ja jotenkin se tapahtuu aina, kun suomalaisen pitäisi paikata Lewis Hamiltonin heikkoa viikonloppua. Koko Mercedes-aikanaan Bottas ei ole onnistunut lukemattomista eri syistä nousemaan avainrooliin silloin, kun Hamilton on poissa pelistä ja Mercedes kaipaisi kipeimmin tulosta. Koko asia tiivistyy hyvin tähän tilastofaktaan: koko aikanaan Mercedeksellä Bottas on voittanut kaksi kisaa 18 kerrasta, jolloin Lewis Hamilton on jäänyt palkintopallisijojen ulkopuolelle. Ja tämä autolla, joka on ollut vuodesta toiseen sarjan ylivoimaisesti paras.

Ilman varikkokäynnillä tapahtunutta mutterivikaa Bottas olisi tuonut takuuvarmat pisteet kotiin, joilla nyt johdettaisiin edelleen MM-sarjaa. Uskomattoman turhauttavaa epäonnea. Ja tässä videossa se tiivistyy parhaiten:

FLOPIT:

Fernando Alonso

Koko alkukausi on mennyt Alpinen autoon totuttelemiseen. Torstain harjoituksissa tapahtui alokasmainen lipsahdus päin seinää, eikä viikonloppu tuonut tullessaan mitään kehitystä. Ainoa plussa olivat startissa napsitut kaksi sijaa, joiden ansiosta nousu 17. lähtöruudusta 13. sijalle oli mahdollinen. Tallikaveri Esteban Ocon oli kuitenkin jo neljättä kertaa putkeen MM-pisteillä sijalla 9 ja onnistui taas ajamaan ehjemmän viikonlopun.

Daniel Ricciardo

Toinen konkari, joka on jäänyt pahasti tallikaverinsa varjoon. Ricciardo väläytti Espanjan kuutossijallaan, mutta se oli hänen tähän asti ainoa valonpilkahduksensa uudessa tallissaan McLarenilla. Norrisin pyöriessä koko ajan kärkipäässä Ricciardo oli aika-ajossa ja kisassa 12:s – huolimatta edellä tapahtuneista keskeytyksistä. On huolestuttavaa, että australialainen kertoo tunnelman olevan tällä hetkellä enemmän sekava kuin turhautunut. Asiat eivät vain ota onnistuakseen.

Lance Stroll

Alkukaudesta Aston Martin -kuskeista vahvempana radalla esiintynyt Stroll sortui pitkin kisaa virheisiin, joissa vain täpärästi vältettiin isommat vauriot. Vettel antoi katuradalla huomattavasti vakuuttavamman ajonäytteen.

Lue myös:

    Uusimmat