Espanjan GP:n topit ja flopit: MM-juna pysyy raiteillaan – Kimi Räikkösen tilanne huomattavasti Valtteri Bottasta huolestuttavampi

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden viides kisa, Barcelonassa ajettu Espanjan GP noudatteli alkukaudesta tuttua kaavaa.

Lewis Hamilton nousi tällä kertaa paalupaikalta lähteneen Valtteri Bottaksen ohi kisan lähdössä ja vei ykköstilan vakuuttavalla esityksellä. Mercedes on napannut kaksoisvoiton kauden jokaisessa viidessä kisassa.

Red Bullin Max Verstappen nousi Ferrarin Sebastian Vettelin ja Charles Leclercin edelle kolmoseksi. Kimi Räikkönen oli Alfa Romeolla vasta 14:s.

TOPIT:

1. Lewis Hamilton, Mercedes

Piti päänsä kylmänä kuumottavasta aika-ajotappiosta huolimatta ja napsi maksimimäärän pisteitä sunnuntain kisassa. Loistava lähtö, kärkipaikka varmasti haltuun ja Bottasta karkuun sekä kisastartissa että uusintalähdössä. Jälkimmäisessä Hamilton teki kaiken oikein saatuaan tuoreet renkaansa Bottasta parempaan lämpötilaan turva-auton aikana ja satsattuaan kaiken käytettävissä olleen bensan viimeiseen hyökkäykseen. Sillä varmistui kisan voiton lisäksi myös nopein kierros, josta palkitaan nykyään lisäpisteellä.

2. Valtteri Bottas, Mercedes

Mutta mitään hätää ei ole myöskään Valtteri Bottaksella, vaikka Hamilton karkasi tällä voitollaan seitsemän pisteen MM-johtoon. Lauantain aika-ajosuoritus oli jotain aivan maagista. Bottas löi Hamiltonia turpiin 0,6 sekunnilla, mikä on formuloiden mittakaavassa valovuosi. Tällaista eroa ei Barcelonassa oltu nähty sitten Mika Häkkisen vuoden 1998 paalupaikan ja kun se tuli yhtä kaikkien aikojen aika-ajajaa vastaan, Bottas on nyt täydellisen zonessa tekemisensä kanssa. Nyt vain huolellinen valmistautuminen Monacoon, joka ei ole ollut niitä Bottaksen vahvimpia kisapaikkoja.

3. Max Verstappen, Red Bull

”Hyvä poika”, sanoi Red Bullin tallipomo C Moren Toni Vilanderille, joka esitti ennen kisaa tekemässään haastattelussa veikkauksen, että Red Bull kilkkaa Ferrarit alas palkintokorokkeelta. Ja niinhän siinä kävi. Max Verstappen otti kolmossijan haltuunsa heti kättelyssä Sebastian Vettelin tavoiteltua kuuta taivaalta eikä luovuttanut siitä, vaikka joutui ajamaan kisan melko yksin kahta Ferraria vastaan. Monacossa Red Bullin odotukset nousevat taas aivan eri tasolle radan sopiessa autolle kuin nyrkki silmään.

4. Kevin Magnussen, Haas

Tulihan se sieltä. Loistavan aika-ajovauhtinsa jälkeen joka kerta pettymyksen kisassa tuottanut auto pärjäsi tällä kertaa erinomaisesti Barcelonassa, jossa Haas nostatti odotuksia jo talvitesteissä. Kevin Magnussen sai pidettyä pakettinsa kasassa ja toi auton maaliin ”muista parhaana” eli seitsemännellä sijalla, mutta Romain Grosjean hukkasi taas turhalla kamppailullaan useamman pisteen. Hänkin oli sentään kymmenes.

5. Daniil Kvjat, Toro Rosso

Yhdeksäs aika-ajossa, yhdeksäs kisassa. Hieno suoritus Toro Rosson venäläiskuskilta. Onnistui taikomaan jopa muutamia ohituksia radalla, jolla se on äärimmäisen hankalaa. Olisi saattanut yltää jo seitsemänneksi ilman Toro Rosson varikkosähläystä.

FLOPIT:

1. Ferrari

Jälleen ihan käsittämättömiä ratkaisuita varikkomuurilta. Hapuilevista päätöksistä huomaa selvästi, että Ferrarilla käytetään nyt liikaa energiaa joka puolelta tulevien odotusten täyttämiseen. On annettava oikea viesti Sebastian Vettelille, jotta tämä pysyy tyytyväisenä. On annettava suurelle yleisölle kuva, että Charles Leclerc saa yhtäläiset mahdollisuudet kisata. On näytettävä yhtiön johdolle, että oikeat miehet ovat tekemässä päätöksiä tiimin johdossa. Tuloksena oli se, että Ferrari myöhästyi ratkaisevasti kummallakin kerralla, kun sen oli vaihdettava autojensa järjestystä radalla. Siitä neljäs ja viides sija sekä 96 pisteen takamatka Mercedekseen. Hyvää yötä, Maranello.

2. Renault

Tässä toinen syyllinen tämän hetken heikkoon kilpailutilanteeseen formula ykkösissä. Ranskalaisella tehdastiimillä piti vihdoin olla tarpeeksi resursseja kärkitrion haastamiseen, mutta nyt Renault näyttää vain taantuvan viime vuodesta. Viisi kisaa takana ja saldona kaksi pistesijoitusta! Sillä ollaan valmistajien MM-sarjassa kahdeksantena. Hävetkää!

3. Alfa Romeo

Alfan tilanne on suomalaisittain jo melko huolestuttava. Vielä Azerbaidzhanissa Kimi Räikkönen onnistui mestaroimaan tiimin pisteille, mutta komea putki katkesi Barcelonassa karulla tavalla. Aika-ajosta ja kisasta tuloksena oli 14. sija, vaikka oikeastaan mikään ei mennyt pieleen. Kimi tosin mokasi itse lähdön luistellessaan kylmillä mediumrenkailla ulos radalta, mutta siitä eteenpäin vauhti ei riittänyt vastaamaan muiden kyytiin. Vähä vähältä autoaan kehittävä Alfa Romeo uhkaa nyt jäädä muista jälkeen, jos se ei onnistu viemään autoaan eteenpäin samaa tahtia.

Lue myös:

    Uusimmat