MM-kisoja rakentaneille siirtotyöläisille tehtiin kunnianosoitus – katosi härskin tempun myötä

6:23
Katso videolta: Kuolonuhrit vain pieni osa suurta suunnitelmaa – tällaista on Qatarin laskelmoiva "urheilupesu".

MM-kisojen stadioneita rakentaneita siirtotyöläisiä kunnioitettiin turnauksen päänäyttämölle luodulla seinämuraalilla, johon oli laitettu työläisten kuvia. Seinä on kuitenkin ollut peitettynä MM-kisojen aikana, kertoo Expressen.

Seinämuraali oli ollut ennen turnausta esille Lusailin stadionin ulkopuolella, mutta MM-kisojen aikana se on peitetty muun muassa Fifan turnausjulisteella. Stadionin ovat rakentaneet siirtotyöläiset, jotka ovat tulleet esimerkiksi Intiasta ja Bangladeshistä. Kisajärjestäjä halusi muistaa heitä ja paljasti seinämuraalin muutamaa kuukautta ennen kisojen alkua.

Siinä on satojen työntekijöiden kuvia ja kisajärjestäjien mukaan se on kunnianosoitus työläisille. Seinämuraalia ei kuitenkaan ole enää ollut näkyvissä MM-kisojen alkamisen jälkeen. 

Swedwatchin tutkija Olof Björnsson on työskennellyt pitkään siirtotyöläisten oikeuksien parissa. Hän sanoi Expressenille, että tämä on tapa tehdä siirtotyöläisistä näkymättömiä. Björnsson uskoo, että seinä oli vain symboliikkaa kisajärjestäjän osalta.

– Vaikka kuvat olisivat saaneet jäädä, ei sillä olisi ollut mitään vaikutusta siirtotyöläisten oikeuksien rikkomiseen, Björnsson sanoi.

Qatarin MM-kisojen rakennustöissä on kuollut eri lähteiden mukaan tuhansia ihmisiä. MM-kisapomo Hassan Al Thawadi oli aiemmin sanonut, että kuolinuhrien määrä olisi 400-500 henkilöä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja