Kylmäävä kirje julki: Qatarin MM-kisojen järjestelyitä kritisoinutta on kidutettu vankeudessa – Fifa lopetti viestinvaihdon kuin seinään

6:23
Kuolonuhrit vain pieni osa suurta suunnitelmaa – tällaista on Qatarin laskelmoiva "urheilupesu"

Qatarin MM-kisojen järjestelyistä karuja paljastuksia tehnyttä Abdullah Ibhaista on kidutettu vankeudessa, väittävät hänen perheenjäsenensä julkisessa kirjeessä. Ibhais istuu kolmen vuoden vankeustuomiota petoksesta.

Ihmisoikeusjärjestö FairSquaren julkaisemassa ja Abdullah Ibhaisin perheen allekirjoittamassa kirjeessä väitetään, että Ibhais joutui vangituksi MM-kisojen alla sen jälkeen, kun hän oli nostanut esiin huolia MM-kisojen järjestelyiden ja turnauksesta vastaavan ylimmän komitean toiminnassa.

Perheen mukaan yhä vankilassa oleva Ibhais vietti neljä päivää täydessä pimeydessä ja eristyksissä sen jälkeen, kun häntä oli pahoinpidelty rangaistuksena brittikanava ITV:n dokumentintekijöiden avustamisesta.

ITV julkaisi dokumentin Qatarin ihmisoikeustilanteesta ja MM-kisajärjestelyistä turnauksen alla otsikolla Qatar: Pelon valtio? (Qatar: State of Fear?).

Kirjeen mukaan Ibhaista kidutettiin pitämällä ilmastointia täydellä teholla pienessä kopissa, jossa häntä pidettiin.

– Minä kärsin jo valmiiksi useista ruhjeista, joita vanginvartijat aiheuttivat minulle pahoinpitelyllään ja värisin kylmästä koko ajan, koska minua kohti suunnattu ilmastointi ei lakannut koskaan. En juurikaan nukkunut noina neljänä päivänä, Ibhaisin kerrotaan kuvailleen.

Ibhaisin kertomien tietojen mukaan Qatarin MM-kisojen ylin komitea aikoi yksiselitteisesti kiistää tiedon siitä, että noin 4 000–6 000 MM-kisojen työntekijää järjesti lakon Dohassa aiemmin tänä vuonna. Hän kertoi myös tavanneensa Education City ja Al Bayt -stadionien työmailla 200 työntekijää, joille ei annettu juomavettä, ja joille ei ollut maksettu palkkoja neljään kuukauteen.

Qatarin viranomaisten väitteiden mukaan Ibhais olisi siirretty sivuun tehtävästään MM-kisojen sosiaalisen median tuottajana tuomioon johtaneiden petossyytteiden vuoksi vuonna 2019. Ihmisoikeusjärjestö FairSquaren mukaan Ibhais oli kuitenkin pakotettu tunnustukseen, eikä hänelle ollut myönnetty reilua oikeudenkäyntiä.

FairSquare-järjestön edustajan Nicholas McGeehanin mukaan Ibhais oli pitänyt yhteyttä Fifaan ennen pidätystään.

– Hän viestitteli suoraan Fifan ihmisoikeusjärjestön väen kanssa. Jossain vaiheessa he kuitenkin vain katosivat. He käytännössä jättivät hänet huomiotta, eikä kommunikaatio jatkunut sen jälkeen, McGeehan kertoo The Guardianin mukaan.

FairSquare pyytää nyt YK:lta puuttumista Ibhaisin saamaan kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Ibhaisin perhe puolestaan vetoaa kirjeessään Fifaan ja puheenjohtaja Gianni Infantinoon.

– Tekonne eivät ole yltäneet puheidenne tasolle. Fifa on osasyyllinen Abdullahin vankeuteen ja Fifan hiljaisuus repii perhettämme. Me emme hyväksy Fifan sydämetöntä välinpitämättömyyttä, me emme suostu luovuttamaan.

The Guardian kertoo ottaneensa yhteyttä Fifaan ja MM-kisojen järjestelyistä vastaavaan komiteaan. Kumpikin taho ilmaisi lehdelle olevansa tietoinen kirjeen sisällöstä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja