Kuolemantapaukset eivät jätä rauhaan Qatarin MM-kisoja – jo toinen toimittaja menehtyi kesken työtehtäviensä

Jo toinen toimittaja kuollut Qatarin MM-kisoissa 1:59
Jo toinen toimittaja kuollut Qatarin MM-kisoissa

Kahden toimittajan menehtyminen kesken työnsä jalkapallon MM-lopputurnauksessa on poikkeuksellista.Qatarilaisen Al-Kass-tv-yhtiön valokuvaajan Khalid al-Misslamin menehtymisestä uutisoitiin laajasti tänään. Yhdysvaltalaisen CBS-yhtiön urheilutoimittaja Grant Wahl menehtyi viime perjantaina.

Qatarilainen Khalid Al- Misslam kuoli äkkinäisesti uutisoidessaan FIFA:n jalkapallon MM-kisoja Qatarissa 2022, kirjoitti Qatarissa ilmestyvä englanninkielinen julkaisu The Gulf Times toissa päivänä.

Lehden mukaan hän menehtyi ”äskettäin”. Tarkempia tietoja uutisessa ei ollut.

Kaksi muuta Qatarissa ilmestyvää englanninkielistä lehteä, The Peninsula ja Qatar Tribune, eivät näytä uutisoineen maanmiehensä kuolemasta. Muuten MM-kisat ovat niidenkin sivuilla näyttävästi esillä.

Stadionilla ei ollut käsillä sydäniskuria

Sen sijaan kaikki kolme uutisoivat yhdysvaltalaisen jalkapallotoimittajan Grant Wahlin menehtymisestä.

48-vuotias Wahl sai sairauskohtauksen työpisteellään välieräottelussa Argentiina - Hollanti Lusail-stadionilla. Wahlia elvytettiin paikan päällä parisenkymmentä minuuttia. Se tapahtui painelu-puhallusmenetelmällä.

Lähettyviltä ei nimittäin löytynyt defibrillaattoria eli sydäniskuria. Tämä puute herätti arvostelua, sillä stadion on monin tavoin hyvin varusteltu vip-tiloja myöten.

Vain päiviä aiemmin Wahl oli käynyt lääkärillä tuntiessaan olonsa huonoksi.

48-vuotiaan, hyväkuntoiseksi sanotun, Wahlin itsensä mukaan hänellä ei ollut koronavirusta, mutta sanoi, että kolmen viikon työ pitkine päivineen ja vähine unineen oli ollut kova. Hän myös tunsi kipua rintakehässään, ja poistui klinikalta antibioottien ja yskänlääkkeen kanssa.

Sateenkaaripaita oli melkein liikaa

Kisojen alkupäivinä urheilutoimittajapiireissä hyvin tunnettu ja arvostettu Wahl yritti mennä Walesin ja Yhdysvaltain väliseen otteluun Ahmad Bin Ali -stadionille sateenkaarikuvioisessa t-paidassa.

Stadionin turvamiehet pysäyttivät hänet lähes puoleksi tunniksi ja vaativat Wahlia vaihtamaan päälleen toisenlaisen paidan. Tiukan sananvaihdon jälkeen Wahl pääsi paikalleen stadionille samassa paidassa.

T-paidallaan hän halusi osoittaa tukeaan seksuaalivähemmistöille, joiden kohtelu on ankaraa Qatarin lainsäädännössä.  

Kuolemantapaukset eivät jätä rauhaan MM-kisajärjestäjiä.

Viime viikolla filippiiniläisen siirtotyöläisen uutisoitiin menehtyneen tapaturmaisesti Saudi-Arabian joukkueen majoituspaikassa Murwab Resort -nimisessä merenrantapaikassa Dohan eteläpuolella.

Viranomaiset lupasivat selvittää tapauksen.

Kisapomo tuohtui kuolemantapauskysymyksestä

Kisajärjestäjät eivät kuitenkaan olleet mielissään, kun tapauksesta kysyttiin.

– Meillä on hieno MM-turnaus. Ja sinä haluat puhua tästä juuri nyt. Kuolema on luonnollinen osa elämää, tapahtuu se töissä tai nukkuessa. Totta kai, työntekijä kuoli. Osanottomme hänen perheelleen. Silti on kummaa, että haluat kysyä juuri tästä heti aluksi, sanoi silminnähden tuohtunut MM-kisojen toimitusjohtaja uutistoimisto Reutersin toimittajalle viime torstaina.

Länsimaissa on arvosteltu Qatarin olevien siirtotyöläisten asemaa ja kohtelua. Noin 85 prosenttia Qatarin lähes kolmesta miljoonasta asukkaasta on siirtotyöläisiä.

Brittiläinen Guardian-lehti uutisoi viime vuoden alussa, että siihen mennessä Qatarin MM-kisatyömailla olisi menehtynyt yli kuusi tuhatta siirtotyöläistä.

Qatarilaisarvio kuolleista nousi roimasti

Qatar itse on väittänyt, että suoraan työmailla menehtyneitä on kaikkiaan kolme, niiden ulkopuolella 37.

Niinpä oli yllätys, että toissa viikolla MM-kisojen järjestelykomitean pääsihteeri Hassan al-Thawadi sanoi luvuksi useita satoja.

– Arvio on noin 400, se on 400:n ja 500:n välillä. Minulla ei ole tarkkaa lukua. Siitä on puhuttu, hän sanoi.  

Qatarissa toimiva YK:n alainen kansainvälinen työjärjestö ILO sanoi MTV:n uutisille marraskuussa Dohassa, että heidän vuonna 2020 tekemän selvityksen mukaan kyseisenä vuonna rakennuspaikoilla oli menehtynyt 50 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat