MM-kisoissa pelaa kaksi ensi vuoden NHL-draftin supertähteä, joista toinen on suomalainen – tällaisia he ovat

1:26
Brad Lambert ujutti maalin pienestä kulmasta JYPin paidassa.

Suomen Brad Lambertia ja Kanadan Shane Wrightia on ennustettu kesän 2022 NHL-draftin kärkipäähän. He ovat antaneet näyttöjä osaamisestaan U18-ikäluokan MM-kisoissa. 

18-vuotiaiden MM-kisat on perinteisesti tärkeä turnaus NHL-seurojen kykyjenetsijöille. Päätähtäin on tämän vuoden kesän varaustilaisuus, mutta samalla papereihin piirtyy jo merkintöjä kesällä 2022 varattavista lupauksista. 

Siitä tilaisuudesta tulee suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen: JYPissä tällä kaudella pelannut Brad Lambert on ollut jo pari vuotta kykyjenetsijöiden suurennuslasien alla. 

Ykkössija on kuitenkin näillä näkymin Kanadaa edustavalle Shane Wrightille. 

Vei McDavidin ennätyksen

Kun Kanadaan putkahtaa Sidney Crosbyn tai Connor McDavidin kaltainen superlahjakkuus, hänen seurantansa lähtee helposti "lapasesta". Niin on käyhnyt Wrightinkin kohdalla. 

Hän on ollut isojen hehkutuksien kohteena jo 14-vuotiaasta lähtien. 

Kehuille on ollut kyllä katettakin. 

Wrightin tulokaskausi OHL:n Kingston Frontenacsissa 2019–20 oli järisyttävän hyvä. Hänet nimitettiin varakapteeniksi, eikä valinta ollut väärä.

Hän teki 58 ottelussa 39 maalia ja antoi 27 maalisyöttöä. Wright ylitti itsensä McDavidin tekemän pistekeskiarvoennätyksen. Se oli kova temppu heikossa joukkueessa, joka ei olisi ollut mitään ilman nuorta superlupaustaan. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Lambert nousi niin ikään jo nuorena otsikoihin. Kun Wright pelasi OHL:n tulokaskauttaan, Lahdesta tullut Lambert kehittyi HIFK:ssa. Hän pääsi pelaamaan neljä SM-liigaotteluakin, jossa syntyi kaksi syöttöpistettä. 

Lambert siirtyi seuraavaksi kaudeksi pienoisen kohun saattelemana JYPin SM-liigajoukkueeseen. Lambert sai hyvää kokemusta miesten peleistä, mutta samalle kausi osoitti, että SM-liigankin huipulle on vielä paljon matkaa. 

Sinänsä se ei ole mikään ihme alle ajokortti-ikäiselle nuorukaiselle. 

Erilaisia hyökkääjiä

Wright ja Lambert ovat molemmat superlahjakkuuksia, mutta pelaajina täysin erilaisia. 

Wright on Lambertia selkeämpi sentterityyppi, jonka voi heittää kaukaloon rooliin kuin rooliin. Lambertkin pystyy tarpeen tullen monipuoliseen peliin, mutta hän ajattelee peliä enemmän hyökkäyksen kautta. 

Laukaus on molempien hyökkääjien iso ase. He pystyvät ampumaan yllättävistä paikoista tarkkaan. 

– Wrightin veto on jo nyt NHL-tasoa, eräs NHL-seuran kykyjenetsijä sanoo MTV Urheilulle. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Pystyy tekemään eron"

Lambertin pieni ongelma on ajoittain kiekon liiallinen kuskaaminen. Wright ymmärtää pelin kokonaisvaltaisuuden ainakin vielä paremmin. Hän osaa luopua kiekosta tarvittaessa riittävän aikaisin ja edistää niin peliä. 

– Lambertin olisi hyvä syöttää välillä nopeammin, kyllä kiekko sitten tulee takaisinkin. 

Luistelun on pakko olla hyvää oletetuille kärkivarauksille. Lambert osaa liukua jäällä nopeasti ja energiatehokkaasti, mikä säästää voimia pitkissä vaihdoissa. 

Wright on saanut paljon kehuja siitä, että hän pelaa aina paremmin mitä korkeammat panokset ottelussa on. 

– Wright on pelaaja, joka pystyy tekemään eron otteluissa kahden joukkueen välillä. Hän on tuleva All Stars -pelaaja. 

Varsinkin vahvalla alavartalolla varustettu Wright on Lambertia fyysisesti valmiimpi. Wrightin fysiikkavalmentajan on pitänyt välillä jarrutella, ettei hän harjoittele liikaa. 

Lambert tarvitsee vielä paljon lihasta kroppaansa, että hän kestää NHL-kaukaloiden jatkuvaa kontaktirummutusta. 

Puhtaassa mailanäppäryydessä Lambert on jopa Wrightiä parempi, mutta se on isossa kokonaisuudessa vain yksi tekijä. Lambert käyttää poikkeuksellisen lyhyttä mailaa, mikä auttaa kiekonhallintaa jalkojen lähellä. 

The Athleticissa todettiin, että Wright ei luistele kuin Connor McDavid tai lauo kuin Auston Matthews, mutta hänen pelissään ei vastaavasti ole aukkokohtia. Tyyliä verrataan joka osastolla jyräävään John Tavaresiin

Loukkaantumiset kiusana

Sekä Lambert että Wright ovat joutuneet kamppailemaan kiusallisia loukkaantumisia vastaan MM-kisoissa. 

Wright teki hattutempun Kanadan 12–1-voittoon päättyneessä avauspelissä Ruotsia vastaan, huilasi kaksi ottelua ja palasi kehiin Valko-Venäjää vastaan (2+0). 

Wrightin otteet ovat olleet hämmästyttävän kypsiä, kun ottaa huomioon, ettei hän ole pelannut seurajoukkueessa peliäkään tällä kaudella. 

Lambert pystyi pelaamaan alkusarjassa vain kaksi ottelua (0+4). Vaivat kuitenkin parantuvat aikanaan, ja sen jälkeen pitää aloittaa raju harjoitusmylly. 

Menevät MM-kisat miten menevät, edessä on iso kausi. Lambertin sopimus jatkuu JYPin kanssa, mutta Wrightin lähitulevaisuus on auki. OHL on jo liian heikko sarja, joten kokemusta olisi hyvä jo hakea miesten peleleistä.

Pitäisikö tehdä austonmatthewsit ja siirtyä kaudeksi Eurooppaan?

Artikkelin teossa käytetty NHL-joukkueiden kykyjenetsijöiden raportteja. Wrightin edustama Kanada kohtaa MM-puolivälierässä Tshekin ja Lambertin tähdittämä Suomi Sveitsin. Ottelut pelataan Suomen aikaa tiistain vastaisena yönä.   

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja