Suomalainen NHL-superlupaus Brad Lambert, 17, jätti HIFK:n ja kohu oli valmis – kulunut liigasyksy tarjosi isoja haasteita

8:33
Videolla juttua Nuorten Leijonien MM-joukkueesta.

Tapaninpäivänä alkavissa nuorten MM-kisoissa Suomen joukkueen ”kuopus” on Brad Lambert. 17-vuotias huippulupaus debytoi turnauksessa, jota seurataan suurella mielenkiinnolla erityisesti Pohjois-Amerikassa. Sinne suuntaan Lambert on kohta isossa valokeilassa. Häntä kun on ehditty povata jo NHL:n ykkösvaraukseksi.

Kyseinen ennakointi ei osu ensi kesälle, vaan sitä seuraavalle. Tämänkertaisissa kisoissa Lambert on vielä alaikäinen.

Valtaosa nuorten MM-kisojen pelaajista on häntä vuoden tai kaksi vanhempi.

– Todella nättiä päästä pelaamaan Edmontoniin. Siellä on paljon mediaa ja scoutteja paikalla katsomassa pelejä, Lambert ennakoi kisojen alla MTV Urheilulle.

Lambertin kohdalla suurin NHL-kiinnostus on läsnä vasta vuoden päästä. Tuolloin hän on varausiässä. Lambert kun on syntynyt loppuvuodesta (19.12.), minkä myötä häntä ei voida valita vielä ensi kesän tilaisuudessa. 

Vuoden päästä hän on kovien paineiden alla. Asiantuntijoiden arvioissa Lambertia on viety jopa NHL:n kesän 2022 ykkösvaraukseksi.

Tällä kertaa hän voi antaa maistiaisen siitä, mitä tuleman pitää.

Miesten peleissä

Lambert debytoi SM-liigassa jo kaudella 2019–2020, jolloin hän pelasi neljä ottelua HIFK:n riveissä (0+2).

Lambert oli keväällä otsikoissa, kun hän vaihtoi IFK:sta Jyväskylään. Tuolloin esillä oli väitteitä, joiden mukaan Lambertin leiri olisi esittänyt peliaikavaatimuksia IFK:n johdolle. 

Osoitteeksi tuli JYP, jonka hän koki parhaaksi vaihtoehdoksi kehitysaskeleita varten.

JYPin syksy on ollut vaikea. Koronaviruspandemia on aiheuttanut seuralle talousvaikeuksia, joiden myötä JYP on joutunut muun muassa lomauttamaan valmennusjohtonsa.

– Joukkueen alkukausi ei ole mennyt niin kuten olisimme halunneet. Meillä on nuori joukkue ja uskon, että pystymme kääntämään junan suunnan. Mutta on kyllä hienoa pelata miesten mukana, Lambert miettii.

Lambert on viettänyt koko syksyn JYPin liigamiehistön mukana. 18 ottelussa Lambert on nakuttanut tehot 4+3=7.

– Liigakauden alussa minulla oli vielä tekemistä kaksinkamppailujen kanssa. Mutta nyt olen alkanut voittamaan niitä, Lambert sanoo, kun häneltä tiedustelee liiga-arjen suurimmista haasteista.

– Kyllä se fyysinen peli on ollut se juttu. Kulmissa pitää oikeasti pystyä vääntämään. Hiljalleen on alkanut tuntua siltä, että olen tottunut arkeen.

– Viimeisen kuukauden aikana rupesi peli kulkemaan ja sain vähän tulosta aikaiseksi, Lambert analysoi omia otteitaan.

Tulosta pöytään

Fyysikan lisäksi Lambert keskittyy tiukasti taitopuolen hiomiseen. Se näkyy treenimäärissä.

– Harjoittelen aika paljon omalla ajalla, ja jään yleensä treenien jälkeen hiomaan taitoa jäälle. Sitä ei voi tehdä ikinä liikaa. Jos katsoo maailman parhaita pelaajia, niin he edelleen treenaavat taitoa ja pitävät sitä yllä. Mun mielestä se on tosi tärkeä puoli. 

Lambert ei joudu pitkään miettimään, kun hän listaa tämän hetken suurimpia vahvuuksiaan.

– Hyökkäyspeli, luistelu ja työmoraali, nuori hyökkääjä sanoo päättäväisenä.

Lambert harjoitteli nuorten MM-kisojen alla pienryhmässä Jyväskylässä. 

– Karanteeni alkoi kuudes päivä joulukuuta. Sen jälkeen vedimme omatoimisesti pienryhmässä Jyväskylässä. Saimme ohjelmat joukkueelta ja toteutimme niitä juttuja.

– Oli aika rankka viikko, Lambert puuskahti, kisoihin valmistautumisesta.

Tulevissa kisoissa oma arvoitus on se, että millaisen roolin Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen antaa Lambertille.

Jos Lambertilta itseltä kysyy, hänellä on asiaan selvä kanta.

– Tavoite on se, että pystyn tekemään tulosta. Ihan sama, että mikä se rooli sitten on. Yritän vain auttaa joukkuetta voittamaan mahdollisimman paljon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja