MM-kisapelaajalta kyseenalainen Venäjä-viittaus – asiantuntijat tulistuivat: "Provokaatio"

7:00
Katso videolta Sveitsin ja Kamerunin välisen ottelun kooste.

Kamerunin maajoukkuepelaaja Gaël Ondouan kengät ovat nousseet keskustelun aiheeksi jalkapallon Qatarin MM-kisoissa. Kohua on aiheuttanut se, että hänellä on kengissään Kamerunin lipun lisäksi kansainvälisestä jalkapallosta suljetun Venäjän lippu. Asiantuntijoiden mielestä lippu toimii provokaationa.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

Kamerun pelasi torstaina Sveitsiä vastaan MM-turnauksensa avausottelun. Se hävisi pelin 0-1-lukemin. Ottelun jälkeen huomio kiinnittyi Kamerunin keskikenttäpelaajan Gaël Ondouan kenkiin, joihin oli painettu Venäjän lippu. Venäjä on ollut suljettuna kansainvälisestä jalkapallosta maan hyökättyä Ukrainaan. Norjan Helsinki-komitean pääsihteeri ja maan jalkapalloliiton eettisen komitean jäsen Berit Lindeman odottaa kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta toimia.

– Se osoittaa jälleen, kuinka sekaisin Fifa on, jos se ei johda urheilulliseen reaktioon. Se on poliittinen merkintä, joka ymmärretään tukena kielletylle joukkueelle, Lindeman sanoi NRK:lle.

NRK:n jalkapalloasiantuntija Carl-Erik Torp on samoilla linjoilla.

– Hän osoittaa, että ei ymmärrä tahdikkuutta, eikä Euroopassa vallitsevaa kireää tilannetta. Tämä osoittautuu provokaatioksi todella monelle ihmiselle, Torp totesi.

Ondoualla on Venäjän passi ja on kasvanut osan elämästään Venäjällä sekä edustanut useaa seuraa maassa. 

– Se ei ole varmaa, että tarkoittaako hän sitä provokaationa. Hän on viettänyt monia vuosia Venäjällä,  hän ehkä osaakin hiukan venäjää, mutta nyt se on provokaatio., Torp sanoi.

– Tämä on tarkoituksellinen teko jättää jälki ja se on sormi silmään Venäjän sulkemispäätökselle, Lindeman komppasi. 

Molemmat asiantuntijat nostavat esille Fifan kyseenalaisen päätöksen kieltää kapteenien sateenkaarinauhat ja kuinka Ondouan kenkien venäläinen koristelu näkyy sen vuoksi erityisen huonossa valossa.

– Jalkapallosta ja Fifan omista arvoista kertovat ilmaisut, kuten tasa-arvo ja One Love, joiden ehdottomasti tulisi olla pelaajien sananvapauden piirissä, ovat kiellettyjä. Samalla poliittiset mielenilmaukset annetaan mennä sormien läpi. Fifan täytyy puuttua, Lindeman summasi.

– Minusta tuntuu siltä, että Fifan tulee puuttua, kun asiaa tarkastellaan moraalisesta näkökulmasta, Torp totesi.

Fifan lehdistövastaava Giovanni Marti vahvisti NRK:lle, että kattojärjestö on tietoinen asiasta, mutta he eivät näe mitään ongelmaa Venäjän lipussa. 

– Voin kertoa, että kurinpitokomitea tietää tästä, mutta siinä ei ole mitään ongelmaa, koska hän kasvoi Venäjällä. Hän on Kamerunista ja Venäjältä. Tämä on vain hänen maansa lippu, totesi Marti, jolta kysyttiin tämän jälkeen Fifan Venäjälle asettamasta kiellosta, johon kuuluu myös Venäjän liput.

– Kurinpitokomitea tietää hänen kengistään, mutta siinä ei ole ongelmaa. Hän on Kamerunista ja Venäjältä. Hänellä on kaksoiskansalaisuus, Marti sanoi.

Martilta kysyttiin vielä, että eikö Venäjän lippu olisi suurempi poliittinen merkki kuin One Love -kapteeninnauha. 

– En halua mennä yksityiskohtiin. Siinä kaikki, mitä haluan sanoa, Marti päätti.

Ondoua on suosittu mies Venäjällä ja hänen kenkänsä on myös huomioitu maassa. Lukuisat mediat nostivat Kamerunin keskikenttäpelaajaa esille ja Sports.ru -urheilulehti julkaisi perjantaina 27-vuotiaan Ondouan avoimen kirjeen, jossa hän puhui rakkaudestaan Venäjään. Ondoua antoi lauantaina haastattelun Sport-ekspressille.

– Pelaan aina kengissä, joissa on liput. En aio koskaan lopettaa sitä. Venäjä on kotini kuten Kamerunkin. Mikä on ongelma? Jos joku tulee ja kysyy minulta kysymyksen, vastaan heille. Vaikka kengistäni valitetaan, aion silti käyttää niitä, Ondoua totesi.

Alla kuva Gaël Ondouan kengästä, jossa on Kamerunin ja Venäjän lippu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja