MM-hiihdoissa huomiota herättäneen riemun takana sydämellinen selviytymistarina – "Nyt varmasti ymmärrätte, miksi juhlimme?"

7:24
Oberstdorfin MM-hiihtojen parisprinttipäivän kruunasi suomalaisittain Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen sivakoima MM-hopea.

Brasilialaiset maastohiihtäjät Jaqueline Mourao ja Bruna Moura vastasivat Oberstdorfin MM-kisojen riemukkaimmista tuuletuksista sunnuntaina. Kaksikolla oli huomattavasti merkittävämpi syy juhlia kuin naisten parisprintin välierän viimeinen sija, vaikka sekin oli iloinen asia. 

Moura, 26, ylitti maaliviivan kolme ja puoli minuuttia Suomen Jasmi Joensuun jälkeen ja toi Brasilian värit viimeisenä maaliin, vieläpä selvällä erolla korealaispariin. 

Reaktio oli tästä huolimatta äänekäs ja riemukas. Moura ja häntä 19 vuotta vanhempi Mourao syleilivät toisiaan maalialueella, ja varsinkin Moura päästeli ilmoille voimakkaita karjahduksia.

Tämä herätti huomiota media-aitauksessa, ja useampi toimittaja kysyikin juhlien syytä. 

– Odotimme, että meidät ohitetaan kierroksella noin kolmannen tai neljännen kierroksen aikana, mutta pystyimme hiihtämään kisan loppuun kovien joukkueiden joukossa. Se on mahtava tunne, Moura selitti. 

– Tämä oli niin tunteikasta. Brasilialla oli nyt ensi kertaa joukkue MM-kisojen parisprintissä. Tämä merkitsee meille paljon. Minulla ja Brunalla on pitkä yhteinen tarina. Tapasin hänet, kun hän oli 16-vuotias ja hänellä oli sydänvika. Hän joutui lopettamaan urheilun, mutta pystyi palaamaan ja nyt olemme vihdoin täällä, kisaamassa yhdessä, Mourao jatkoi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tavoite on asetettu olympialaisiin, mutta kaksikon paikka Pekingiin vaatii vielä lisää FIS-pisteitä perinteisen hiihtotavan kisoista.

Sisusta se ei jää ainakaan kiinni.

Mouralla todetun sydänvian virallinen nimi on ASD (Atrial Septal Defect). Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Mouralla oli sydämessään reikä, joka oli kasvanut pikku hiljaa hänen syntymästään lähtien.

Kalliit toimenpiteet eivät olleet mahdollisia Mouran ollessa lapsi. Kun hänelle tuli myöhemmin ongelmia maastopyöräilyharjoituksissa, Mourao päätti toimia.

– Hän järjesti minulle paikan brasilialaiselle klinikalle, jossa leikkaus tehtiin ilmaiseksi. Sydämeeni laitettiin metallipala, jonka pitäisi olla ikuinen ratkaisu. Pystyn nyt urheilemaan, Moura kiittelee läheistä ystäväänsä. 

Leikkaus olisi maksanut normaalisti Mouraon arvion mukaan noin 150 000 Yhdysvaltojen dollaria. 

– Se ilmainen leikkaus oli ainoa mahdollisuuteni, sillä minulla ei tietenkään ollut tuollaisia rahoja.

Toimenpiteen varmistuminen oli myös Mouraolle tunteikas hetki. 

– Aloin itkeä. Tiesin, että se on hänen ainoa mahdollisuutensa jatkaa rakkaiden asioiden parissa. Hän on niin iloinen, urheilua rakastava tyttö.

– Nyt varmasti ymmärrätte, miksi juhlimme? Ei ainoastaan se, ettei meitä otettu kierroksella kiinni, vaan tämä koko tarina. Joskus mestareita eivät ole he, jotka voittavat, vaan he, jotka uskovat ja tekevät kuten Bruna teki, Mourao lisäsi sympaattisesti. 

Kokenut olympiakävijä

Mourao on osallistunut jo neljästi talviolympialaisiin maasto- ja ampumahiihtäjänä sekä kahdesti kesäkisoihin maastopyöräilijänä.

– Tällä hetkellä harjoittelen molempia olympialaisia varten. Haluan ensin osallistua Tokion kisoihin maastopyöräilijänä ja sitten päättää urani Pekingissä maastohiihtäjänä.

Moura yritti vielä jatkaa maastopyöräilyssä leikkauksensa jälkeen, mutta luopui aikeista sponsoriongelmien takia. Nyt hän on maastohiihtäjänä kuudetta vuotta.  

– Sain Brasilian hiihtoliitolta mahdollisuuden liittyä joukkueeseen, mikä oli minulle iso juttu. En voinut sanoa ei.

Saa nähdä tuoko kaksikko paistetta myös Pekingin olympialumille, kuten he ovat tehneet Oberstdorfissa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja