Miten Uudenmaan eristäminen vaikuttaa Helsingin kaupungin toimintaan? Valmiuspäällikkö: "On erittäin selvää, ettei tämä tilanne ole viikoissa ohi"

6:14
Näin Helsinki on varautunut Uudenmaan eristämiseen. Katso koko haastattelu yltä!

Helsingin kaupunki on valmistautunut hyvin Uudenmaan eristämiseen, kertoo MTV Uutisille valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi.

– Ennakoimme tätä jo aiemmin yhtenä hallituksen toimintavaihtoehtona (koronavirustartuntojen rajaamiseksi), Vuosalmi kertoo.

Vuosalmen mukaan mahdollinen eristäminen vaikuttaa 714 Helsingin kaupungin työntekijään, eli kahteen prosenttiin henkilöstöstä. Mutta kun kriittisten palveluiden työntekijöiden töihin liikkuminen mahdollistetaan myös Uudenmaan ulkopuolelta, jää vaikutus kaupungin toimintojen osalta pieneksi, Vuosalmi vakuuttaa.

Koronavirus on edennyt viime päivinä niin vinhaa vauhtia, että myös kaupungin päättäjien on täytynyt päivittää tilannekuvaansa jatkuvasti. Helsingissä koronatilanne käydään päivittäin läpi kello 13, jolloin ennakoidaan myös tulevia skenaarioita. Uudessa tilanteessa ennakointi on haastavaa niin kunta- kuin valtakuntatasolla.

– Tilanne on ollut varmasti hallituksellekin vaikea, kaikkien toimien vaikuttavuus voidaan arvioida vasta jälkikäteen. Suomi ja Ruotsi ovat toimineet hyvin eri tavoilla, Vuosalmi selventää.

Turvallisuuden tunne horjuu

Vuosalmi allekirjoittaa, että uusi tilanne on vaikuttanut etenkin kansalaisten turvallisuuden tunteeseen.

– On erittäin selvää, ettei tämä tilanne ole viikoissa ohi. Mitä pidempään tämä jatkuu, sen haastavampaa tämä on myös turvallisuuden tunteiden kannalta, Vuosalmi näkee.

Juuri nyt on Vuosalmen mukaan tärkeintä, että viranomaiset perustavat päätöksensä oikea-aikaiseen tietoon ja viestivät niistä mahdollisimman kattavasti.

– Ja toisaalta, voiko jokainen yksilö lähipiirissään jotain huolestunutta auttaa, tukea ja neuvoa? Koko yhteiskunnan ponnistus, johon tarvitaan kaikkien osien panosta, Vuosalmi muistuttaa.

Yhteisön voima koronapilven hopeareunuksena

Vuosalmi kehuu, että poikkeustilanne on jo synnyttänyt uudenlaista yhteistä tekemistä koronasta kärsivien kaupunkilaisten tilanteen helpottamiseksi.

– Tällä pilvellä on hopeareunus,  esimerkiksi Meidän Helsinki a-vun valtavalla panostuksella kontaktoidaan kaikkia haavoittuvassa asemassa olevia kuntalaisia. Myös yrityspuolella on tehty pro bono -työtä, jotta me kaikki voisimme selvitä tästä.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja