Miten suuri pulma Venäjän tuontisähkön loppuminen on Suomessa? Yksi seikka huolestuttaa asiantuntijaa

Sähkökauppa Venäjältä keskeytyy – Fingridin johtaja kertoo vaikutuksista 2:47
Katso myös: Sähkökauppa Venäjältä keskeytyy – Fingridin johtaja kertoo vaikutuksista

Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen loppui perjantaina. Viralliseksi syyksi RAO Nordic ilmoitti sen, että myydystä sähköstä on vaikeuksia saada maksuja. Miten suuri ongelma Venäjän sähkön saannin loppuminen sitten on Suomelle?

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen totesi Twitterissä kaupan keskeytymisen syyn olleen länsimaiden pakotteet, jotka vaikeuttivat maksujen vastaanottamisen.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä huomauttaa blogissaan, että päätös oli tehty jo aiemmin, koska RAO Nordic ei ollut jättänyt tarjouksia aamulla sähköpörssiin.

Riittääkö sähkö?

Leskelä vakuuttaa, että sähkö Suomessa riittää.

– Kulutus on kesän kynnyksellä melko alhainen. Tämän vuoden kuluessa meille rakentuu uutta tuotantoa enemmän kuin mitä Venäjältä on sähköä edes mahdollista vuositasolla tuoda, kun Olkiluodon kolmosyksikkö otetaan kaupalliseen tuotantoon ja tuulivoimaa saadaan paljon lisää, hän kirjoittaa.

Talvella voi huippukulutustilanteissa olla Leskelän mukaan tiukkaa, mutta hän korostaa, että tilanne on ollut sama aikaisempinakin vuosina.

Se, mikä Leskelää huolestuttaa, on energian jo nyt korkealla oleva hinta.

– Tarjonnan väheneminen voi sitä nostaa ennestään. Kestääkö asiakkaiden kärsivällisyys myös maksaa laskut, Leskelä pohtii. 

– Itse uskon, että kotimainen tuotanto korvaa Venäjän tuonnin nopeasti ja että meillä ei pidemmän päälle ole odotettavissa kohtuuttomia energianhintoja. Mutta sodan vallitessa ja koko Eurooppaa koettelevan energian hintakriisin vaikutukset näkyvät myös meillä. Sodan aikana ovat sotahinnat.

Lue myös:

    Uusimmat