Monella työpaikalla on alettu tehdä alustavia suunnitelmia sen suhteen, miten etätöistä pikkuhiljaa aletaan palailla työpaikoille. Yhtenä osana monimutkaisessa palapelissä on todennäköisesti jonkinlaisen hengityssuojaimen käyttö. Tuleeko maskin käytöstä pakollista vai ei, on vielä täysin auki.
Tämä artikkeli on ensimmäisen kerran julkaistu toukokuussa 2020. Julkaisemme artikkelin uudestaan nyt, kun maskisuositusta pohditaan jälleen Suomessa.
Suojamaskien käytössä työpaikalla pitää kuitenkin ottaa huomioon monta käytännön asiaa. Maski pitäisi vaihtaa aina syömisen, juomisen ja kasvokkaisten tapaamisten jälkeen. Tämä tarkoittaa, että työpäivälle on varattava useampi maski.
– Kertakäyttöisen hengityssuojaimen käyttöohje on aika ehdoton. Aina ennen kuin se otetaan päältä, se pitäisi vaihtaa. Tästähän tulee aikamoinen hankaluus, koska ihmiset esimerkiksi juovat monta kertaa päivässä, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.
Harlin huomauttaa, että jos työntekijällä on oma työhuone, siellä maskia ei välttämättä tarvitse käyttää. Mutta esimerkiksi työpaikkojen kahvi- ja pullatarjoilut voidaan nyt ainakin toistaiseksi unohtaa. Myös ruokailuissa tulee noudattaa varovaisuutta. Ruokailutilan pitää olla oma tilansa, jossa työntekijät käyvät yksitellen ja turvallisuutta noudattaen.
Maskia ei saa kerrallaan pitää tuntia pidempään. Harlinin mukaan maskin tiheä vaihtaminen perustuu siihen, että maski kastuu käytössä vähitellen, ja samalla sen teho heikkenee.
Harlin arvioi, että kaikesta huolimatta maskien käytöstä työpaikoilla on todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa. Tämä riippuu hänen mukaansa suodattimien laadusta ja siitä, miten tunnollisesti ja oikein työntekijät maskeja käyttävät. Hän muistuttaa, että käsihygieniasta pitää edelleen huolehtia maskien käytön ohessa.
