Ostitko jo omasi? Katso, miten käytät kasvomaskia oikein – mallista riippumatta

Näin käytät kasvomaskia oikein 1:23
Videolla VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin näyttää, miten maski otetaan pois ja laitetaan päälle.

Videolla VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin näyttää, miten maski otetaan pois ja laitetaan päälle.

MTV Uutiset Live haastatteli Teknologian tutkimuskeskus VTT:n asiantuntijaa tutkimusprofessori Ali Harlinia kasvomaskien käyttöön liittyen. Maskit ja niiden käyttö ovat aiheuttaneet runsaasti epävarmuutta, eikä Harlinin mukaan selvää ja vedenpitävää vastausta ole siihen, onko kasvomaskeista hyötyä vai ei. Hänen mukaansa on kuitenkin monia seikkoja, jotka vahvistavat nyt vallalla olevaa käsitystä siitä, että maskeja kannattaisi käyttää julkisissa tiloissa ja liikenteessä.

Harlin on seurannut maskikeskustelua, joka on vellonut puolelta toiselle. Tilanne on kehittynyt koko ajan ja uusia, tiedoiltaan ristiriitaisia tutkimuksia julkaistaan jatkuvasti.

– Tarina kehittyy sitä mukaa, kun tietoa tulee lisää, Harlin toteaa.

Maski osaksi turvaväliajattelua

Maskia tulisi Harlinin mukaan käyttää tilanteissa, joissa on mahdotonta pitää riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin.

– Jos me joudumme tilanteeseen, jossa olemme vierekkäin pidemmän aikaa, on riski kasvanut, Harlin kertoo.

Tärkeintä on muistaa, että maskia käsitellään puhtailla käsillä. Kiinnitä huomiota myös termeihin, onko käyttämäsi maski suojain vai suojus? Suojain suojaa sinua, kun taas suojus suojaa ennen kaikkea muita ihmisiä tartunnalta.

Myös kangasmaskeja on viime päivinä parjattu tehottomiksi. Harlinin mukaan kangasmaskit ovat vanhaa teknologiaa. Tavanomaisia kangasmaskeja käytettiin esimerkiksi vielä 1970-luvulla sairaanhoidossa, kunnes keksittiin paremmat kuitukankaat.

– Niitä on erilaisia, eikä niillä ole mitään laatuvaatimuksia tai -luokituksia, Harlin kertoo. Kangasmaskin voikin käytännössä kuka tahansa ommella tai taitella huivista, eikä myynnissä olevia kankaisia maskeja tarkkailla sen tarkemmin.

– Kangasmaskin suodatuskyky on noin 40 prosenttia, ehkä joskus 50 prosenttia kaikkien hienoimmista partikkeleista, Harlin arvioi.

Olipa maski kankainen tai ei, tapa, millä se puetaan päälle, on samanlainen. Yllä olevalla videolla Harlin näyttää kuinka kasvomaski laitetaan oikeaoppisesti kasvojen suojaksi. Hänen mukaansa ei ole väliä, onko kyseessä kangasmaski vai kirurginen maski.

Maskeja ja suojaimia on erilaisia, mutta mikään markkinoilla olevista suojaimista ei ole täydellinen. Sen takia on parasta pyrkiä pitämään riittävät turvavälit.

Lue myös:

    Uusimmat