Poksauttiko Viro juuri Suomen haaveet "Baltian matkustuskuplasta"? Maan koronaneuvosto tiukkana: Suomalaiset pitäisi laittaa karanteeniin

Virokin aloittaa koronarajotusten purkamisen - täysin eristyksissä olleet saarenmaan asukkaat pääsevät pian myös mantereen puolelle 6:42
Virokin aloittaa koronarajotusten purkamisen. Katso uutisjuttu aiheesta yltä.

Viron hallituksen asettaman koronavirusneuvoston johtaja ja virologian professori Irja Lutsar sanoo Postimees-lehden haastattelussa, että neuvoston mielestä Suomesta tulevat matkustajat pitäisi laittaa 14 päivän karanteeniin ja virustestiin. Postimees-lehden haastattelua siteeraa Viron yleisradio ERR.

Viron ja Suomen välinen työmatka- ja muu niin sanottu välttämätön matkustajaliikenne alkaa torstaina. Tallink-konserni ilmoitti eilen, että lisääntyneen kysynnän vuoksi se lisää pikalaiva Starin lähtöjä Helsinki–Tallinna-välillä, jotta laivavuorot eivät tulisi vaarallisen täyteen.

Irja Lutsar perusteli asiaa sillä, että koronavirustartuntoja on Suomessa kolminkertainen määrä Viroon verrattuna.

Virossa on havaittu tähän mennessä 1746 tartuntaa, Suomessa 6003. Miljoonaa asukasta kohden Suomessa on tartuntoja (1083) kuitenkin vähemmän kuin Virossa (1316).

– Latviassa ja Liettuassa epidemiologinen tilanne on melko samanlainen kuin meillä, joten erikoistoimia ei tarvita, Lutsar sanoi ERR:n mukaan.

Itseasiassa numeroiden valossa tilanne vaikuttaisi Latviassa ja Liettuassa olevan jopa parempi kuin Virossa. Latviassa on 950 todettua koronavirustartuntaa (504 tapausta miljoonaa asukasta kohti) ja Liettuassa 1491 (548).

Myös Suomi edellyttää Virosta torstaista alkaen saapuvilta matkustajilta 14 päivän "omaehtoista karanteenia", jonka aikana tosin saa käydä töissä.

Viro, Latvia ja Liettua avaavat keskinäiset rajansa 15.5. alkaen. Liettuan pääministeri Saulius Skvernelis on Reutersin mukaan toivottanut myös Suomen ja Puolan tervetulleeksi keskinäisen vapaan liikkuvuuden alueeseen, samoin Latvian presidentti Egils Levits Viron yleisradion mukaan.

Neuvoston kanta suitsii hieman Suomen matkailualan innostusta Baltian maiden "matkustuskuplasta". Matkatoimistot kommentoivat aiemmin toiveikkaina Suomen mahdollisuuksia päästä mukaan Baltian matkustusalueeseen.

Myös Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu on sanonut ETV:n haastattelussa, että turismin salliminen Suomesta Viroon on "pidemmän aikavälin asia".

Lue myös:

    Uusimmat