Miten seksiin suhtautuminen on muuttunut viidessäkymmenessä vuodessa?

Naisen aseman muutos on vaikuttanut olennaisesti siihen, miten seksiin ja seksuaalisuuteen suhtaudutaan tänä päivänä.

Reilut viisikymmentä vuotta sitten seksi kuului lähinnä avioliittoon ja raskauden ehkäisy ei ollut itsestäänselvyys. Sexpo-säätiön seksuaalineuvoja Karoliina Vuohtoniemen mukaan seksiin suhtautuminen on muuttunut reippaasti näistä ajoista. Suu- ja sooloseksiin suhtaudutaan paljon avoimemmin. Avoimuuteen on olennaisesti vaikuttanut naisen aseman muutos, minkä takia myös seksiin liittyvät asiat eivät ole enää niin voimakkaita tabuja.

Suomessa on 1950- ja 1960-luvuilla asuttu ahtaasti, ja suuret perheet ovat saattaneet jakaa hyvinkin pieniä asuntoja. Omalle seksuaalisuudelle ei ollut aina tilaa, ja seksiä on jouduttu harrastamaan salassa. Uskonto vaikutti paljon vahvemmin seksuaalisuuteen kuin tänä päivänä. Sodalla oli jälkiseurauksia naisten rakkauselämään.

– Suomessa on viisikymmentä vuotta sitten saattanut vaikuttaa todella paljon se, että miehiä on kuollut sodassa. Uuden kumppanin hakeminen on voinut olla vaikeaa ja taustalla on saattanut olla paljon surua, Vuohtoniemi jatkaa.

E-pillerit ja media ovat olleet mukana vapauttamassa seksuaalisuutta

Myös monet kulttuurilliset ja poliittiset asiat ovat vaikuttaneet siihen, missä seksuaalisuuden suhteen ollaan tänään.

– Suhtautuminen avioliittoon ja avioeroihin on muuttunut. Viisikymmentä vuotta sitten avioliitosta eroaminen ei ollut niin yksinkertaista, sitten vaan kärsittiin ja kestettiin. E-pillerit ovat vaikuttaneet paljon. Seksistä on tullut vapautuneempaa. On helpompaa saada orgasmi, kun on rentoutunut ja vapautunut, eikä tarvitse pelätä sitä, tuleeko se seitsemäs lapsi, Vuohtoniemi sanoo.

Media on vaikuttanut siihen, miten seksi nähdään tänään, sillä seksiä näytetään mediassa huomattavasti avoimemmin kuin viisikymmentä vuotta sitten. Vuohtoniemen mukaan myös aikuisviihdeteollisuus on vaikuttanut seksiin suhtautumiseen sekä myönteisesti että kielteisesti.

– Myös seksuaalivähemmistöihin liittyvät lakimuutokset ovat vaikuttaneet olennaisesti sekä seksivalistus. Seksiä ei valistuksessa nähdä enää kielteisesti, vaan se on positiivinen asia ja siihen kannustetaan, hän sanoo.

Lisää parisuhteista ja seksistä Pariterapiaa -sarjassa

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Artikkeli perustuu Vuohtoniemen luentoon Masters of Sex -sarjan julkistamistilaisuudessa

Lue myös:

    Uusimmat