Masturbointi vie näön ja "pyllytys" häätää pedot – näin Suomen seksi-ilmapiiri muuttui

Salailusta pornoistumiseen – mikä muutti seksi-ilmapiirin Suomessa? 7:46
Mikä muutti seksi-ilmapiirin Suomessa? Katso Tiia Forsströmin ja Ari Haasion haastattelu videolta.

Uutisaamussa keskusteltiin siitä, miten seksiin liittyvät asenteet ovat Suomessa historian saatossa muuttuneet.

Seksiä on harrastettu aina, mutta suhtautuminen siihen on vaihdellut ajan mittaan paljonkin. Enää seksi ei ole tabu ja yhteiskunta on suorastaan yliseksualisoitunut.

Kaksi merkittävintä seksiin suhtautumiseen vaikuttavaa tekijää ovat lakeja säätävä valtiovalta sekä uskontoon vaikuttava kirkko, sanoo tietokirjailija Ari Haasio. Nykyään elämme paljon maallistuneemmassa yhteiskunnassa kuin aiemmin.

Haasion ja Markku Mattilan Suomalaisen seksin historia -teoksessa merkkipaaluiksi seksi-ilmapiirin muutoksessa nostetaan esiin seksuaalisen vallankumouksen siemenen kylvänyt toinen maailmansota, 1960-luvun lopulla vaikuttanut hippiliike sekä ennen vuosituhannen vaihdetta tapahtunut internetin läpimurto.

Vaikka edelleen Suomessa on alueita, joilla uskonnolla on iso merkitys ihmisten seksiasenteisiin, on yleinen ilmapiiri vapautunut ja muuttunut suvaitsevaisemmaksi uusien vaikutteiden myötä.

Sooloseksi edelleen vierasta senioreille

Sata vuotta sitten esimerkiksi masturboinnin uskottiin johtavan sokeutumiseen ja mielenterveysongelmiin. Tänä päivänä luulon tiedetään olevan väärä.

Itsetyydytykseen kannustetaan, sillä oman käden kautta saatu orgasmi voi lisätä fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia

Tiedon lisääntyminen on yksi iso tekijä seksi-ilmapiirin muuttumisen taustalla, sanoo Sexpon hallituksen puheenjohtaja ja seksityöntekijä Tiia Forsström. Hän näkee omassa työssään konkreettisesti juuri sooloseksiin suhtautumisessa.

– Mitä seniori-ikäisemmästä ihmisestä on kysymys, sitä enemmän siellä on epätietoa omasta nautinnosta ja kehosta, ja sitä enemmän siellä on ihmisiä, jotka eivät ole koskaan elämässään harrastaneet sooloseksiä, Forsström sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Vanhemmat asiakkaat saattavat tulla seksityöntekijän pakeille kokemaan hyvinkin perusasioita. Tämä näkyy enemmän naisten kuin miesten kohdalla.

Seksityöntekijä – maailman vanhin ammatti

Seksityön sanotaan olevan maailman vanhin ammatti, vaikka suhtautuminen siihen on ollut usein kielteistä.

Suomessa ensimmäiset maininnat seksityöstä ovat jäljitettävissä 1600-luvulle. Monesti naiset ovat "myyneet itseään" lisätienestien toivoissa. Prostituutio on ollut pitkään osa kaupunkikulttuuria, mutta seksistä on maksettu myös maaseudulla.

Lainsäädäntö puuttui seksityöhön 1700-luvulla ja määräsi seksin myymisen sekä parittamisen rangaistaviksi teoiksi. Rangaistavuus poistui vasta vuonna 1937, mutta seksityöntekijöitä tarkkailtiin edelleen ja heitä rangaistiin irtolaislainsäädännön avulla, Haasio kertoo.

Lait eivät kuitenkaan estäneet ihmisiä ostamasta seksiä. Esimerkiksi 1800-luvun lopulla ylioppilaat juhlivat tenttien jälkeen menemällä bordelleihin.  

Katso, miltä näyttää Tiia Forsströmin työtilassa. Juttu jatkuu videon alla. 

Vapautuiko naisen seksuaalisuus?

Seksityötä harjoittavat useimmiten naiset, joiden seksuaalisuus on pitkään ollut välineistetty miesten himojen tyydyttäjäksi sekä jälkeläisten tuottajaksi. Historian saatossa naisten seksuaalisuutta on paitsi tukahdutettu myös pelätty ja kunnioitettu.

– Jos katsotaan Suomen kansan vanhoja runoja, on sellaisia asioita kuin "vitun väki". Ajatellaan, että tuonpuoleisesta tulee tämänpuoleinen seksuaalinen voima naisten sukuelinten kautta, Haasio kertoo.

Voiman avulla nainen saattoi päästä esimerkiksi naimisiin, pelotella karhuja pihapiirin liepeiltä "pyllyttämällä" tai tuoda miehelle huonoa metsästysonnea. Tiedon lisääntyessä ymmärrys naisten sukuelimistä kasvoi, mutta esimerkiksi klitoriksen todellinen olemus paljastui tiedeyhteisölle vasta vuonna 1998.

Nykyään puhutaan naisten seksuaalisesta vapautumisesta. Voi kuitenkin kysyä, onko paljastavasti pukeutuminen tai itsetuntoa kohottavien alusvaatteiden ostaminen todella seksuaalista vapautumista vai miesten miellyttämistä?

Seksuaalisesti aktiivinen nainen joutuu edelleen kamppailemaan huoraleiman kanssa, ja naisten seksuaalisuus on huomattavasti vaikeammin löydettävissä kuin miesten, Forsström sanoo. Ehkei historian painolastia ole siis vielä onnistuttu harteilta karistamaan.

Maaseuduilla ajattelu on perinteisesti ollut konservatiivisempaa kuin kaupungeissa, minkä voi havaita ilmapiirissä edelleen. Haasio muistuttaakin, että Suomessa vallitse mitään seksuaalista yhtenäistä asennetta. Forsströmin mukaan ajattelu on jopa polarisoitunut.

Lue myös:

    Uusimmat