Mikä avuksi, kun seksi sattuu?

Seksin tulisi olla nautinnollista, mutta aina rakasteleminen ei suju ongelmitta. Kun yhdyntä sattuu, on hyvä muistaa, että apua on saatavilla.

Emätin on tiukempi yhdynnän alussa, joten seksin aloittaminen voi sattua jonkin verran. Parin ensimmäisen työnnön jälkeen kipu yleensä hälvenee. Kipua voi myös syntyä, jos nainen jännittää emättimen lihaksia miehen tullessa sisään. Ongelmaan auttavat liukuvoide ja hellävarainen sisääntulo. Mistä muusta on apua yhdyntäkipuihin?

Venyttelystä apua

Tiukka vagina voi aiheuttaa yhdyntäkipuja. On todettu, että venyttelyllä voi vaikuttaa emättimen joustavuuteen. Venyttelyn voi tehdä esimerkiksi yhdellä sormella viikoittain.

Seksi pelottaa

Psyykkiset tekijät, kuten yhdyntäpelko, ahdistuneisuus, stressi ja erilaiset ristiriidat parisuhteessa saattavat viedä ilon seksistä.

Vaginismissa eli emätinkouristuksessa emättimen suulla olevat lihakset kouristuvat tahattomasti. Tilaan liittyy kivun lisäksi yleensä pelko yhdyntää kohtaan. On arveltu, että vaginismin taustalla olisi jotain traumaattista, kuten negatiivinen kokemus ensimmäisestä gynekologisesta tutkimuksesta, raiskaus tai kivulias ensimmäinen yhdyntä.

Fysioterapeutti Kari Heusala listaa vaginismin hoito-ohjeiksi seksuaalikasvatuksen, emättimen lihasten hallinnan harjoittamisen, anatomian tutkistelun, hieromasauvan sisään asettamisen kontrolloidussa rentouden tilassa, kontrollin jakamisen parin kanssa, peniksen sisään laittamisen naisen tai partnerin kontrolloimana ja fobian tutkimisen.

Suojaseksi kannattaa

Seksiin liittyvä kipu voi johtua myös sukupuolitaudista tai muista kipuhäiriötiloista. Kyseessä voi olla esimerkiksi vestibuliittisyndrooma tai dyspareunia.

Kivut alavatsassa

Yhdyntä voi aiheuttaa toisinaan myös alavatsakipua. Jos munasarjat ovat asettuneet emättimen pohjukan kumpaankin sivuun, voi penis syvässä työnnössä osua niihin. Rajumpaa seksiä kannattaa näissä tilanteissa välttää.

Selittämättömät syyt

Aina kivulle ei löydy yksiselitteistä syytä. Tämänkin takia naisen on tärkeätä oppia tuntemaan oma kehonsa. Lihasten haltuunotto ja kyky rentoutua voivat auttaa kipuihin.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähteet:

Anu Suomela: Seksi - Kaikki mitä tulee tietää

Kari Heusala:Kun yhdyntä sattuu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja