Suomalaiset harrastavat koko ajan vähemmän seksiä – itsetyydytys kuitenkin lisääntyy: "Eivät halut ole kadonneet mihinkään"

9:58
”Seksikerrat kumppanin kanssa ovat vähentyneet Suomessa, näkyykö tämä seksivälinekaupassa?”

Suomalaiset harrastavat vuosi vuodelta vähemmän seksiä, kun taas samaan aikaan itsetyydytys on lisääntynyt molemmilla sukupuolilla. Selittääkö vähäinen seksi suomalaisten syntyvyyden laskun? Viiden jälkeen kysyy asiantuntijoilta, ovatko seksuaaliset halut kadonneet.

Suomalaisten seksielämä vaikuttaa kuihtuvan vuosi vuodelta. FINSEX-tutkimuksen tietojen perusteella suomalaiset harrastavat vuosi vuodelta vähemmän seksiä, niin parisuhteissa kuin erillissuhteissakin. Samaan aikaan itsetyydytys on lisääntynyt kummallakin sukupuolella.

Esimerkiksi vuonna 1971 tietojen mukaan avioparit harrastivat kaksi kertaa enemmän seksiä kuin nykyään. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo, ettei kyse ole niinkään seksihalujen vähenemisestä, vaan siitä, että ihmisillä ei ole aikaa tai energiaa seksiin.

– Joka toinen suomalainen pariskunta toivoo, että seksiä olisi enemmän. Eli suomalaisten halut eivät ole kadonneet mihinkään, mutta elämään on tullut muita niin kiinnostavia asioita, jotka vievat aikaa seksielämältä, Kontula kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Onko älypuhelin seksintappaja?

Älypuhelinten vaikutusta on pohdittu ja tutkittu usealta kantilta jo vuosien ajan. Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström arvioi, että puhelimet osaltaan vaikuttavat myös yhdyntäkertojen vähenemiseen.

– Kyllä puhelimet vievät liikaa aikaa, tämä nousee säännöllisesti esiin seksuaaliterapeutin työssä. Ihmisellä on luontainen tarve katsekontaktiin, ja jos toisen katse on jatkuvasti puhelimeen päin, niin siitä voi tulla olo, ettei kumppani välitä, Kihlström sanoo.

Seksi on tärkeä osa hyvinvointia

Väestöliiton Osmo Kontulan mukaan ihmiset ja pariskunnat, jotka harrastavat useasti seksiä, ovat keskimääräistä onnellisempia. Seksuaalisuuden toteutuminen heijastuu myös laajemmin.

– Ne ihmiset, jotka kokevat seksielämänsä riittäväksi, ovat ylipäänsä elämässään keskivertoa onnellisempia. Eli nämä hyvät asiat ikään kuin kasaantuvat, jonka takia kannattaa rohkaista ihmisiä toteuttamaan seksihaluja kumppaninsa kanssa.

”Katso kumppania sillä silmällä”

Jos parisuhteeseen kaipaa lämpöä ja piristystä lokakuun pimeydessä, on Kontulalla tähän varsin yksinkertainen vinkki.

– Katsokaa kumppania sillä silmällä ja muistelkaa, miksi parisuhde on muodostettu aikoinaan. Iso motiivi on yleensä ollut se, että on haluttu olla kumppanin lähellä. Se fyysinen vetovoima, joka lähtee korvien välistä, on ollut myös keskeinen syy siihen suhteeseen.

– Sen lisäksi pitää pysähtyä omien seksuaalisten toiveiden äärelle: kumppaneiden kannattaa kertoa toisilleen mitä kumpikin haluaa. Sen jälkeen molemmat vastaavat siihen, että miten voivat vastata toisen toiveisiin, Kihlström opastaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja