Miten on mahdollista, että Therese Johaug voitti Iivo Niskasen hiihtokilpailussa? Jari Isometsältä selitys norjalaistähden poikkeuksellisuudelle

Iivo Niskasen kommentit palkintoseremonian jälkeen 2:12
Iivo Niskanen voitti Seefeldissä MM-pronssia 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa.

Therese Johaug voitti torstaina perinteisellä Norjan Blinkfestivalenilla rullahiihdon 7,5 kilometrin ylämäkikilpailun. Myös Iivo Niskanen osallistui miesten sarjassa samaan kilpailuun. Huomiota herätti kaksikon välinen aikaero.

Johaug voitti naisten kilpailun ylivoimaisesti ajalla 31.18. Niskanen oli miesten vastaavan kilpailun sijalla 19 ajalla 31.36. Mikä selittää kaksikon eron?

– Tuollaisessa kilpailussa ei tule apuja mistään. On vain iskettävä, mitä kintereistä lähtee, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä selvittää.

Kilpailussa hiihdetään ensin vajaa kilometri tasaista, jonka jälkeen alkaa nousu ylämäkeen.

– Ero kertoo kyvystä kiivetä ylämäkiä, Johaug on poikkeuksellinen siinä.

Johaug jätti kuusinkertaista MM-mitalistia ja viime kauden maailmancupin voittanutta Ingvild Flugstad Östbergiä kilpailussa lähes kolme minuuttia. Kaisa Mäkäräinen ja Krista Pärmäkoski jäivät norjalaishirmusta yli neljä ja viisi minuuttia.

– Tämä kertoo vain siitä, miten hurja Johaug on ylämäkeen. Tämä ei tietysti meitä hiihdon seuraajia yllätä, Isometsä sanoo.

– Johaugin pieni ruumiinrakenne ja erinomainen hapenottokyky sopivat tämän tyyppiseen kilpailuun täydellisesti. Kun ruumiin painoa vedetään mäen päälle ilman alamäkiä ja tasaisia, Johaugin ylivoima ja mahtavuus ylikorostuvat.

Isometsän mukaan Niskasen haasteet liittyvät nimenomaan ylämäkihiihtoon vapaalla hiihtotavalla.

– Niskanen on hyvä ylämäkihiihtäjä perinteisellä hiihtotavalla. Iivon eilinen sijoitus kertoo, ettei hän ole vapaalla hiihtotavalla maailman parhaita, ainakaan pitkässä ylämäessä. Iivo myös nitkahti lopussa ja kärkisijojen karattua taistelukaan ei varmaan ollut kovimmillaan.

– Tuollaisia puolen tunnin nousuja ylämäkeen ei toki tule muualla. Nämä ovat siinä mielessä erityisiä kilpailuja ja sitä kautta lopputuloksetkin ovat erityiset, Isometsä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat