Huomasitko? Kilpasisko auttoi Johaugin voittoon kauden pienimmällä erolla – "Muuten Therese olisi hävinnyt sen kisan"

Therese Johaug joutui tiukimmille tällä kaudella maastohiihdon maailmancupin normaalimatkojen kisoissa, kun norjalaismaannainen Ingvild Flugstad Östberg jäi hänestä Tour de Skin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa Italian Toblachissa vain 0,7 sekuntia. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ei yllättynyt.

– Ihan en päässyt vielä sanomaan, että mitäs minä sanoin. Tätä olen jo kuukauden hokenut, että kun Östberg ja (Ebba) Andersson tulevat mukaan, Johaug vielä lyödään, Isometsä tokaisee.

Andersson sijoittui kolmanneksi, 10,2 sekuntia Johaugia hitaampana. Norjan Heidi Wengin ruotsalainen jätti neljännelle sijalle 0,3 sekunnin erolla.

Kokonaiskisan piikkipaikalle siirtynyt Johaug oli todella kovilla. Siinä missä Östberg johti kisaa kahdeksan kilometrin kohdalla, Andersson käväisi piikkipaikalla kolmen kilometrin väliaikapisteessä.

– Paras hiihtäjä kyllä voitti. Östberg hyötyi Anderssonin peesistä selkeästi, varmaan 10–15 sekuntia, ja myös Heidi Weng hyötyi Astrid Uhrenholdt Jacobsenin peesistä. Andersson ei saanut ketään peesata eikä oikeastaan Johaugkaan kuin ihan lopussa.

Tuo lopun peesi 15:nneksi sijoittuneelta maannaiselta Tiril Udnes Wengiltä ratkaisi kuitenkin Isometsän arvion mukaan Johaugille voiton.

– Näki maalissa, että hän kiitteli kyllä kovasti. Therese olisi ihan varmasti hävinnyt sen kisan ilman Wengin loppurutistusta.

Kilpailu kertoi yhtä kaikki sen, että Johaug on tällä kaudella lyötävissä.

– Toki niitäkin kisoja edelleen tulee, jotka hän voittaa ylivoimaisesti, koska hän on edelleen paras. Mutta en siitä ennustuksesta anna periksi, että tulee myös kisa, jossa hän häviää.

"Kyllösen käyrä ylöspäin"

Suomen Anne Kyllönen hiihti tiistaina kauden parhaan maailmancupin normaalimatkan kilpailunsa oltuaan 17:s (+1.05,5). Kauden aiempaan menoon nähden Kyllöseltä on nähty Tourilla vahvaa lyöntiä.

– Kunto pitää hyvin. Oli hyvännäköistä hiihtäminen. Valitettavasti se hyvä hiihto ei riitä kuin 17:nneksi. Vielä mukavampi olisi, jos se riittäisi parempiin sijoihin.

– Hän on kuitenkin meillä se hiihtäjä, jolla käyrä on ylöspäin. Sitäkin taustaa vasten pirteää menoa. Hiihto oli kilpahiihdon näköistä, jos vertaa Rukan ja Lillehammerin maailmancupeina. Minuutti kärkeen kympillä on oikein siedettävä ero.

Kerttu Niskaselta sen sijaan nähtiin Isometsän arvion mukaan "ehkä kauden huonointa" normaalimatkan hiihtoa. Niskanen oli kahdeksan kilometrin kohdalla vielä juuri Kyllösen edellä, mutta taipui lopulta 22:nneksi (+1.18,4).

– Kuten hän itsekin sanoi, ei vain missään vaiheessa lähtenyt.

– Toblachissa on rynkyttävä ja hirveän kovavauhtinen latu. Pitäisi pystyä hiihtämään hirveän kovalla vauhdilla koko ajan ja vaihtaa rytmiä. Kun lihas ei ole terävänä, käy juuri tuolla tavalla niin kuin Kertulle kävi, kun hän jäi Kyllöselle viimeisillä 1,5–2 kilometrillä toistakymmentä sekuntia. Vaikka siinä on helppoa, enempi laskuvoittoista maastoa, kun terävyyttä ei ole, ei saa laskuihinkaan vauhtia.

"Näitä toivoisi enempi"

Tiistain kilpailut puhuivat kaikkinensa väliaikalähtökisojen puolesta.

– Yksi merkittävä huomio oli se, miten mielenkiintoinen on väliaikalähtökilpailu. Sai monta kertaa hiihtäjän tullessa stadionille jännittää, että ehtiikö, ehtiikö – niin voitoista, podiumsijoista kuin muistakin sijoituksista taisteltaessa. Jos olisi ollut yhteislähtökisa, olisi voinut kaksi kilometriä ennen maalia sanoa, että näinhän tässä käy.

– Näitä ainakin meikäläinen toivoisi enempi. Näissä on paljon enempi huomioita, joita pitää tehdä kisan aikana, Isometsä alleviivaa.

Huomenna keskiviikkona naiset hiihtävät 10 kilometrin takaa-ajon perinteisellä hiihtotavalla, joka on ollut sekä Kyllöselle että Niskaselle vapaata parempi tyyli.

Lue myös:

    Uusimmat