Miten kulut kannattaa jakaa, kun muuttaa kumppanin omistusasuntoon? Lukijaraati neuvoo: "Muuhun en itse lähtisi"

Onko rahojen kannalta väliä, onko suhde avoliitto vai avioliitto? 15:31
KATSO MYÖS: Onko rahojen kannalta väliä, onko suhde avoliitto vai avioliitto?

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Olen muuttamassa poikaystäväni omistuskämppään ja mietin, miten kulut olisi reiluinta jakaa. En haluaisi kartuttaa kumppanin omaisuutta maksamalla hänen lainaansa, joten mietin, olisiko reilua, jos maksaisin esimerkiksi puolet vastikkeesta, sähkölaskun sekä oman osuuteni kauppakuluista tai jotenkin näin? Mikä olisi teidän mielestänne reiluin jako?" kysyy nimimerkki Mitä teen.

Näin raati vastasi

"Lainanlyhennys on sen vastuulla, joka omistaa asunnon ja täten hyötyykin siitä, mutta asumiskulujen suhteen puolet vastikkeesta ja sähköstä on reilua elinkustannusten jakamista, mikä pätee muihinkin kustannuksiin samalla tavalla."
– Mies, 50, naimisissa

"Mielestäni listasi oli oikein hyvä ja reilu, voit vielä miettiä, maksatko osan lainan korkokuluista."
– Mies, 40, naimisissa

"Paljonko olisi vuokra vastaavasta asunnosta? Siitä hieman alle puolet olisi osuutesi, siis oikeus ja kohtuus. Kumppanisi maksaa lainat ja kaikki asuntoon liittyvät, jos hajoaa jääkaappi, astianpesukone jne. Puolella vastikkeella olet siipeilijä."
– Nainen, 62, eronnut

"Kulut kannattaa jo heti maksaa suhteessa tuloihin eli se, joka saa enemmän rahaa maksaa suhteessa enemmän kuin toinen. Suosittelen myös yhteisen taloustilin perustamista, jonne kumpikin laittaa palkkapäivänä oman osuutensa. Se lopettaa rahasta riitelyn."
– Nainen, 50, eronnut

"Minä maksaisin puolet asumiskuluista ja joko maksaisin itse omat ruokani tai tekisin yhteisen tilin ruokaa varten, jonne molemmat laittavat tietyn summan kuukaudessa."
– Nainen, 19, sinkku

"Mikä olisi käypä mutta edullinen vuokrataso? Maksa puolet siitä."
– Mies, 45, naimisissa

"Prosenttiosuus molemmilta kuluihin, niin ei ole ongelmaa siinä, kumpi tienaa enemmän. Asumisesta pitää aina maksaa ihan sama kumpi sen omistaa, mutta niin, että myös toinen voi kartuttaa omaa säästöä omaan asuntoon."
– Nainen, 52, naimisissa

"Vastike ja sähkö puoliksi."
– Mies, 52, eronnut

"Jos mun asuntoon muuttaisi "puoliso", puolison osuus asunnon kuluista olisi vesimaksu sekä mahdollinen autopaikka – mikäli sellaisen haluaisi. Sähkölasku ja kauppalasku rehellisesti puoliksi. Muuhun en itse lähtisi."
– Mies, 47, sinkku

"Puolet vastikkeesta, sähkölaskusta ja kauppakuluista ynnä muista voisi olla reilua, jos teillä on suurin piirtein samat tulot. Jos tulot ovat erilaiset, voisi edellä mainitut maksaa suhteessa omiin tuloihin. Lainan hän maksaa tietysti itse, jos yksin omistaa asunnon."
– Nainen, 25, parisuhteessa

"Paras ottaa asia puheeksi poikaystävän kanssa ja miettiä yhdessä, miten toimitaan. Tällaiset raha-asiat on hyvä käsitellä ajoissa, niin vältytään myöhemmin turhilta riidoilta."
– Nainen, 29, sinkku

"Puolet kaikesta."
– Mies, 49, parisuhteessa

"No et sinä siellä ainakaan ilmaiseksi voi asua, kulutathan sinä sitä asuntoakin koko ajan. Ottakaa yhteinen kämppä tai erilliset, jos liikaa aiheuttaa päänvaivaa."
– Mies, 28, parisuhteessa

"Olen täysin samassa tilanteessa. Roolit kuitenkin toisinpäin ja mies osuu asunnossani. Muuttaessa tehtiin tarkempi laskelma (vastike, vesi, kotivakuutus, sähkölasku ja niin edelleen jaettuna kahdella), tämän summan mies siirtää joka kuukausi minulle.  Ruoka puoliksi."
– Nainen, 26, parisuhteessa

"Miksi kumppanin lainaa ei voi maksaa, jos ventovieraan vuokraisännän velkaa kerta voi? Joku reilu kompromissi siis, mutta halvempi kuin vuokra normaalisti. Pitkänpäälle on reilua, että varallisuutta karttuu molemmille eli yhteinen kämppä."
– Mies, 42, naimisissa

"Miksi et halua kartuttaa miehesi omaisuutta? Kuulostaa kateudelta. Itse maksan puolet kaikesta, vaikka asun mieheni omistamassa talossa, josta on velkaa."
– Nainen, 45, naimisissa

"Maksaisin puolet vastikkeesta tai vastikkeen kokonaan. Sitten tulevaisuudessa voisi asioita järjestellä uudelleen, jos jatkatte vakavammin yhdessä."
– Nainen, 24, kihloissa

"Kulut on reilua jakaa tasan käytön mukaan. Mies maksaa omat lainanlyhennykset ja muut yhteiset asumisen kulut maksetaan puoliksi. Pääasia, että raha-asioista sovitaan ja molemmat osapuolet hyväksyvät järjestelyn."
– Mies, 27, parisuhteessa

"Jos suhteenne on niin vakava, että aiotte muuttaa yhteen, voisitte tutkia sitä, että saisitko puolet omistusasunnon omistajuudesta, jolloin kerryttäisit myös omaa omaisuutta ja tietysti silloin maksaisit puolet. Jos ei mahdollista, niin jakaa muut kulut."
– Mies, 26, parisuhteessa

"Ei se, että osallistuu kustannuksiin tarkoita, että kartutat kumppanin omaisuutta. Asuminen maksaa, myös vuokralla. Ei tähän voi antaa muuta vinkkiä kuin, että neuvottele asiasta kumppanin kanssa. Sen kanssahan sinä olet yhteen muuttamassa."
– Mies, 28, sinkku

"Juuri näin, reiluinta jos maksat myös puolet sähkökuluista, etkä koko sähkölaskua."
– Nainen, 39, parisuhteessa

"Riippuu paljon siitä, kuinka kauan olette olleet yhdessä ja miten näette tulevaisuutenne. Itse laittaisin varmaan kulut puoliksi, koska omistusasuntoa varmaan käyttäisitte pesämunana isompaa asuntoa ostaessa sitten tulevaisuudessa."
– Nainen, 33, sinkku

"Jos muutat poikaystäväsi omistusasuntoon, elät halvemmalla joka tapauksessa kuin vuokralla ollessasi yksin. Maksa sinä vastike ja ASP-tilille erotus edelliseen nähden. Molemmat kartuttavat omaisuutta. Muut laskut 50–50. Reilua."
– Mies, 32, avoliitossa

"Tätä pohditaan varmasti monessa taloudessa. Ei tietenkään toisen kuulu tienata avopuolisolla, mutta jos vaikka sähkö- ja/tai vesilaskun maksaisi molemmat vuorotellen, osakkeissa vastike."
– Mies, 34, parisuhteessa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

 

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat