Miten käy Trumpin? Valamiehistö vetäytyy pohtimaan ratkaisuaan – päätöksellä iso merkitys vaalitaisteluun

Donald Trumpin rikosoikeudenkäynnin loppupuheenvuoroja pidetään parhaillaan New Yorkissa 2:25
Niin sanotussa hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä New Yorkissa on kuultu syyttäjän ja puolustuksen loppupuheenvuorot.

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin historiallinen rikosoikeudenkäynti on loppusuoralla. Niin sanotussa hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä New Yorkissa on kuultu tänään syyttäjän ja puolustuksen loppupuheenvuorot.

Oikeuden päätöksellä voi olla merkittäviä seurauksia vaalitaisteluun, sillä se voi olla ainoa Trumpin rikosoikeudenkäynti, joka ehditään käydä ennen marraskuun presidentinvaaleja.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen on seurannut loppupuheenvuoroja New Yorkissa. 

– Puolustus eli Donald Trumpin väki korosti tänään sitä, että Trump ei ole tehnyt mitään rikoksia. Että Trump ei ole tiennyt maksuista eikä niiden peittelyistä. 

Syyttäjä puolestaan korosti loppupuheenvuorossaan, että vaikka puolustus on yrittänyt sanoa, ettei todistajiin voi luottaa, on maksutositteissa Trumpin nimikirjoitus. 

Karppisen mukaan loppupuheenvuoropäivä on herättänyt tunteita oikeussalin ulkopuolella. 

– Täällä on pieni joukko Trumpin tukijoita ja he ovat huutaneet kuolemaa medialle.

Puolet uskoo ja puolet ei

Karppisen mukaan ei voi tietää, mihin päätöstään pohtimaan vetäytyvä valamiehistö ratkaisussaan päätyy. Tuoreen yhdysvaltalaisille tehdyn kyselyn mukaan kansan mielipiteet syytteistä jakaantuvat puoliksi. 

– Noin puolet uskoo, että tuomio räpsähtää. Toinen puoli taas uskoo, että syytteet ovat potaskaa eikä mitään tuomiota tule. 

Jos tuomio kuitenkin tulee ja Trump katsotaan rikolliseksi, siitä voi tulla pahimmillaan vankilatuomio. Todennäköisempänä pidetään Karppisen mukaan kuitenkin ehdollista tai sakkoja.

– Mikäli taas valamiehistö on yksimielinen siitä, että Trump on syytön, vapauttava tuomio siivittää Trumpille aika mukavia kampanja-aikoja eri puolilla maata.

– Hän voi sanoa, että nämä muutkin oikeudenkäynnit, joita ei ehditä käydä todennäköisesti ennen presidentinvaaleja, ovat hölynpölyä.

Lue myös:

    Uusimmat