Kirjeenvaihtajan kommentti: Näillä neljällä tavalla Trumpin oikeudenkäynnin päätös voi vaikuttaa presidenttikisaan

Trumpin historiallinen rikosoikeudenkäynti loppusuoralla 1:57
VIDEO: Katso MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Mari Karppisen raportti.

Presidenttikisasta odotetaan äärimmäisen tiukkaa demokraattien Joe Bidenin ja republikaanien Donald Trumpin välillä. Ratkaisevien vaa’ankieliosavaltioiden kannatuksissa on paikoin vain muutaman prosenttiyksikön ero ja oikeudenpäätöksen uskotaan vaikuttavan vaalitulokseen, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Kaksitoista henkinen valamiehistö kokoontuu tänään tiistaina viimeisen kerran Manhattanin rikostuomioistuimeen kuulemaan puheenvuoroja Trumpin puolesta ja häntä vastaan. 

Yhdysvaltain liberaalimpana pidetyt uutiskanavat kuten CNN ovat luukuttaneet oikeudenkäynnin tapahtumia lähes päivittäin, mutta konservatiivinen Fox News ei niinkään. Amerikkalaiset ovatkin koko oikeudenkäynnistä jakautuneita, mutta silti sen tuloksen uskotaan vaikuttavan vaaleihin. 

Trumpia vastaan on yhteensä neljä rikosoikeudenkäyntiä, mutta New Yorkin hyssyttelyrahoihin liittyvä kirjanpitorikosoikeudenkäynti vaikuttaa olevan ainoa, joka ehditään käydä ennen vaaleja. Juuri siksi tällä tapauksella voi olla pitkäkestoiset seuraamukset Yhdysvalloille.

1. Tuomio asettaisi rikollisen varjon Trumpin ylle

Tähän mennessä Trump on onnistunut käyttämään oikeudenkäyntiä taitavasti hyväkseen, mutta tuomio muuttaisi tapahtumien suunnan. Trump on maalannut koko oikeudenkäynnin olevan syyttäjä Alvin Braggin poliittinen ajojahti.

Bragg on puoluetaustaltaan demokraatti, joten väite on uskottava monelle hänen kannattajalleen ja sen avulla Trump on kerännyt rahaa oikeuskuluihin. Mikäli Bragg onnistuu vakuuttamaan valamiehistön yksimielisesti siitä, että Trump on syyllistynut rikoksiin, se voi vaikuttaa pienen mutta merkittävän äänestäryhmän mieliin. 

Sitoutumattomat ovat ratkaisevassa asemassa vaaleissa ja viimeisimmän Politico-lehden kyselyssä reilu kolmannes sitoutumattomista sanoo, että rikostuomio voisi olla este äänestää Trumpia. Vaikka suurin osa Trumpin tukijoista sanoo, ettei mahdollinen tuomio vaikuta heidän mieliinsä, 6 prosenttia myös Trumpin kannattajista sanoo Quinnipiac-yliopiston kyselyssä, että tuomio vähentää todennäköisyyttää äänestää häntä. 

Tiukassa kisassa muutama prosentti voi ratkaista.

Moni demokraatti kokee, että Trump kuuluu vankilaan, mutta ensikertalaiselle todennäköisimpänä tuomiona pidetään sakkoja tai koeaikaa. Vakavimmillaan Trump voi joutua lyhyeksi ajaksi telkien taakse, mutta sitä pidetään tällä hetkellä epätodennäköisenä.

2. Vapauttava vauhdittaisi Trumpia entisestään

Mikäli valamiehistö ei ole yksimielinen Trumpin syyllisyydestä ja hän saa vapauttavan, se antaa vauhtia Trumpin kampanjalle. Trump voi kiertää eri puolella maata ja sanoa New Yorkin oikeudenkäynnin todistaneen, että muutkin häntä vastaan suunnitellut rikosoikeudenkäynnit ovat hölynpölyä. 

Vapauttava voi vakuuttaa joitakin päättämättämiä äänestäjiä sen puolesta, ettei Trumpiin kohdistuvista rikossyytteistä tai tutkinnoista kannata ylipäätänsä välittää. Biden kompuroi kannatuskyselyissä suosionsa kanssa ja vapaana miehenä Trumpin olisi helpompi kampanjoida eri puolella maata Bidenia vastaan.

3. Ratkaisematon oikeudenkäynti

Mikäli valamiehistö ei ole yksimielinen syyllisyydestä tai syyttömyydestä, tuomari voi päättää, että oikeudenkäynti pitää järjestää uudelleen. 

Se olisi katastrofi syyttäjä Braggille. 

Oikeudenkäynnin uudelleenaloitus pakottaisi hänet harkitsemaan uudelleen tapauksen syytekohtia ja kestäisi todennäköisesti kuukausia, että uusi oikeudenkäynti saataisiin aloitettua. Tämä olisi myös merkittävä voitto Trumpille, joka voisi jälleen kerran sanoa, ettei Braggille ollut todisteita väitteidensä tueksi.

4. Oikeudenkäynnin päättyminen lisää Trumpin kampanjointia ja pakottaa amerikkalaiset kuulemaan hänen viestinsä

Tuli tuomio tai ei, Trumpin uskotaan lisäävän kampanjatapahtumia oikeudenkäynnin päättymisen jälkeen (mikäli hän ei joudu vankilaan). Bidenin kampanjassa toivotaan sen vahingoittavan Trumpia, joka on kehunut kampanjatilaisuuksissaan jälleen autoritäärisiä johtajia kuten Vladimir Putinia

Moni demokraatti on uhannut jäädä kotiin vaaleissa Bidenin Israelin tukemisen vuoksi, mikä ei pelkästään vahingoittaisi Bidenia, se myös auttaisi Trumpia. 

Bidenin kampanjassa toivotaan, että äänestäjät alkavat kiinnittää huomiota myös Trumpin Israel-politiikkaan oikeudenkäynnin jälkeen. Esimerkiksi viimeisimmissä rahankeruutapahtumissa Trumpin kerrotaan ehdottavan palestiinalaisten puolesta protestoivien ulkomaalaisten opiskelijoiden karkottamista. Trump on myös ehdottanut gazalaisten pakolaisten maahantulokieltoa.

Trumpin lähipiirissä taas toivotaan oikeudenkäynnin jälkeisen vapaa-ajan piristävän Trumpin kampanjaa. 

Trump ei joudu enää istumaan viikottain oikeustalolla vaan pääsee levittämään viestiään muun muassa laittoman maahanmuuton vaaroista ja Bidenin talouden hoidosta. Maahanmuutto ja inflaatio ovat monelle äänestäjille tärkeimpiä asioita vaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat