Mainos

Miten käy seksille synnytyksen jälkeen?

Lapsen syntyminen mullistaa parisuhteen. Pariskunta ei voi enää elää vain toisilleen, sillä perheeseen on tullut kaiken huomion vaativa käärö. Vanhemmuus, vastuu ja univelka saavat kumppanin helposti näyttämään muukalaiselta, jonka eroottinen vetovoima tuntuu kadonneen valovuosien päähän.

Kaikki me tiedämme ne ihanat valokuvat, joissa onnelliset vanhemmat pitävät tuhisevaa vauvaa ensi kertaa sylissään. Pikkulapsen kanssa arki ei ole kuitenkaan aina yhtä hymyä, vaan raskasta puurtamista, jossa punnitaan niin omaa kuin parisuhteenkin kestävyyttä. On tärkeää, että pienokainen saa osakseen kaiken tarvitseman huolenpidon ja rakkauden. Siitä huolimatta pariskunnan ei pitäisi unohtaa helliä myös toisiaan.

Seksuaaliterapeutti Tuula Emaksen mukaan perheenlisäyksen tuomiin muutoksiin voi valmistautua etukäteen keskustelemalla asiasta. Sopeutumista vanhemmuuteen helpottaa myös se, että lapsi on molempien yhteinen toive, ja että molemmat vanhemmat ovat valmiita sitoutumaan hoitovastuuseen. Ajatus siitä, ettei lapsi muuta mitään, ei ole realistinen.

- Lapsen syntyminen on suuri muutos, tietynlainen kulttuurišokki, joka on vaativaa aikaa parisuhteelle. Toisaalta vanhemmuus sitoo puolisot uudella tavalla toisiinsa, toisaalta taas yhteinen aika jää vähiin, Emas sanoo.

Uudenlainen naiseus ja miehuus

Raskauden, synnytyksen ja imetyksen aikana nainen käy läpi hormonimyrskyn. Vaikka imettäessä kehon pyöristyneet muodot alkavat palautua omiin uomiinsa, naisen vartaloon jää usein äitiyden tuomaa pehmeyttä. Moni nainen kokeekin itsensä hyvin naiselliseksi runsaine muotoineen ja maidontäyteisine rintoineen.

- Naisilla on monesti tarve kuulla arvostavaa puhetta itsestään ja ulkonäöstään. Äidiksi tulon jälkeenkin nainen haluaa kuulla olevansa se ihana tyyppi, johon kumppani hullaantui.

Äidiksi tuleminen vaikuttaa jokaiseen naiseen yksilöllisesti. Emas kuitenkin arvelee, että äitiys tuo monille naisille huolen ja vastuun vastapainoksi lisää varmuutta ja parempaa kehotietoisuutta.

- Omien rajojen ja mielihyvän tunnistaminen voivat parantua. ”Kähmimisen” sijaan kaivataan kosketusta ja läheisyyttä. Nainen ei välttämättä enää halua, että mies koskettaa pelkästään rintoihin tai genitaalialueelle.

Isyyden myötä myös mies on uudessa roolissa ja tarvitsee samalla lailla kuin nainenkin kannustusta ja arvostusta. Mitä enemmän mies osallistuu ja ottaa vastuuta lapsen ja kodin hoidosta, sitä itsevarmemmaksi hän tuntee olonsa uudessa tilanteessa. Jos äiti sulkee isän ulkopuolelle, tai isä itse välttelee osallistumista lapsen ja kodin hoitamiseen, syntyy pariskunnan välille helposti kommunikaatiokuilu, joka ajan kuluessa vain syvenee. Jaettu vanhemmuus, johon kumpikin osallistuu tasavertaisesti, parantaa yleensä myös vuorovaikutusta vanhempien välillä.

Seksin sijaan läheisyyttä

Synnytyksen jälkeen pariskunnan seksielämä voi olla pitkäänkin katkolla, pelkästään jo sen vuoksi, että naisen keho vaatii aikaa palautuakseen synnytyksestä. Yövalvomiset, imetyshuuru ja uuden elämäntilanteen tuoma vastuu vaativat veronsa, eikä tuoreen äidin mielessä ole päällimmäisenä seksielämän ylläpitäminen.

”Vauvan syntymän jälkeen tuntui, ettei aikaa ole millekään muulle kuin imettämiselle ja lohduttamiselle, hyvä jos ehti käydä vessassa rauhassa.” Maija, 28

Parisuhde voi helposti lukkiutua tilanteeseen, jossa mies kaipaa seksiä ja yhdyntöjä, mutta nainen kärsii haluttomuudesta.

- Naiselle voi olla tärkeää, että roskat on viety roskikseen ja tiskit tiskattu. Vasta kun koti on kunnossa, hän voi ajatella kiihottumista, Emas sanoo.

”Seksielämän kannalta rasittavinta oli oma väsymys, koska vaikka olisi halunnut, niin ei jaksanut ja tuntui, että mies ei ymmärtänyt, miten väsynyt oikeasti olin. Väsymys aiheutti muutenkin riitoja, koska suutuin helposti, ja kaikki mieheni tekemiset ja varsinkin tekemättä jättämiset ärsyttivät todella paljon. Toisaalta tunsin itseni naisellisemmaksi ja varmemmaksi kuin ennen.” Maija, 28

Emaksen mielestä parisuhteen fyysistä puolta ei kannata kuitenkaan unohtaa kokonaan.

- Eroottisuutta voi ylläpitää muutenkin kun seksillä: läheisyydellä, kosketuksilla ja flirttailulla. Esimerkiksi kahdenkeskinen saunominen ja kylpeminen voivat aluksi olla sopivia tapoja olla alasti yhdessä.

Halu ja pakko eivät sovi yhteen

Jos haluttomuutta jatkuu pitkään, on pariskunnan syytä pohtia, miksi seksi tuntuu vastenmieliseltä. Esimerkiksi jos mies kaipaa seksiä, josta nainen aina johonkin vedoten kieltäytyy, kannattaa naisen kysyä itseltään, miksi hän ei halua.

- Jotta seksistä voi nauttia, täytyy haluta myös itseään. Nainen voi myös kokea, ettei hän ole enää yhtä haluttava uusine, äidillisine muotoineen. Pahimmillaan nainen voi olla katkera siitä, että raskaus ja synnytys ovat tuhonneet hänen kehonsa

Yleisenä syynä haluttomuuteen ovat myös väsymys ja yhteisen ajan puute. Ensimmäisen vuoden aikana pientä vauvaa ei välttämättä tohdita jättää pitkäksi aikaa hoitoon, ja siksi tilaisuuksia yhteisen seksin harrastamiseen on harvoin.

”Vaikeinta seksielämässä synnytyksen jälkeen oli se, ettei seksiä enää ollut! Silloin harvoin kun seksiä yritettiin, niin eikös vauva herännyt heti kun pääsimme kunnolla hommiin. Ei toivoakaan rauhallisesta rakasteluhetkestä, ennen kuin tyttäremme oli vuoden ikäinen ja alkoi nukkua yöt kokonaan.” Maija, 28

Pelkästä velvollisuuden tunteesta seksiä ei kuitenkaan kannata koskaan harrastaa, sillä halu ja pakko eivät sovi yhteen. Jos molemmilta kuitenkin löytyy tahtoa ja halua, nautintoa tuova eroottinen hetki tuulettaa ajatuksia kummasti.

-Yhteinen seksi antaa energiaa ja tuottaa mielihyvää arjen keskelle, Emas sanoo.

Rakkauden tekoja

Usein toisen lapsen syntyminen on parisuhteessa kriisin paikka, jolloin myös haetaan helpommin ulkopuolista apua kärjistyneeseen tilanteeseen. Emaksen mukaan monella pariskunnalla on ollut keskinäisiä kommunikaatio-ongelmia jo ennen lasten syntymää, mutta pitkään jatkunut yhteisen ajan puute on hankaloittanut tilannetta entisestään.

- Vauvan tulo perheeseen muuttaa kodin energioita. Pariskunta ei voi elää vain toisilleen. Omien tarpeiden ja toiveiden sijaan on otettava koko perhe huomioon.

Usein kodin arkea, vaipparumbaa ja ruuanlaittoa pyörittävälle merkitsee paljon, jos kumppani kantaa kortensa kekoon, vaikka ripustamalla töistä tultuaan pyykit kuivumaan. Tällaiset pyytämättä tehdyt ”rakkauden teot” voivat kohentaa kodin ilmapiiriä ja vapauttaa pariskunnan noidankehästä, jossa syytellään ja syyllistetään toinen toistaan.

Kuinka pariskunta voisi pitää keskinäistä vuorovaikutusta yllä niin, että molemmat vanhemmat olisivat tyytyväisiä?

- Sen sijaan, että ollaan näkymättömiä ja vetäydytään tilanteesta, pitäisi olla läsnä ja tehdä kumppanille hyviä tekoja, huomioida ja arvostaa. Vanhemmuuden tuoma muutos on suuri, ja pariskunnalta menee aikaa sopeutua tilanteeseen. Kun vastuuta jaetaan ja toiveet muokataan yhteisiksi, on kaikilla mukavampaa, Emas kertoo.

Teksti: Niina Miettinen

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.