Mitä työtä sitten teetkään, se on luultavasti rasite aivoillesi – tämä tärkeä rutiini unohtuu monilta: "Itse pitäisi huomata, että hetkinen..."

Nykytyö on aivoille rasite – tällainen työ on rankinta 3:07
Nykytyö on aivoille rasite – tällainen työ on rankinta

Nykyinen työelämä on aivoille rankkaa, minkä lisäksi vapaa-ajallakin saattaa pudota "suoriteloukkuun". Jatkuva kiire ei ole pelkkä tunne mielessä; se on asia, joka konkreettisesti muuttaa aivoja.

Ihana viikonloppu takana, mutta töissä hiki puskee kaulukseen jo yhdeksältä aamulla. Miksi vapaa-aikakaan ei välttämättä rentouta?

Nykyinen työelämä on aivoille rankkaa, minkä lisäksi vapaa-ajallakin saattaa pudota "suoriteloukkuun". 

– Olemme onnistuneet laatimaan aivoille aika rankan tavan elää, summaa aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta Uutisaamussa.

Kaikissa ammateissa aina asiakaspalvelusta johtamiseen aivot ovat kovilla: työelämä on täynnä keskeytyksiä ja opittavaa tietoa, minkä lisäksi vapaa-aikaakin hallitsee jatkuva infotulva.

– Lepohetkeä aivot välillä kaipailevat, Huotilainen muistuttaa.

"Arjen kiireessä unohtuu liian monelta"

Täysillä töihin, kiireessä kuppi kahvia – ja ylitöiksi meni taas! Jos elämä on liian rankkaa liian pitkään, siitä saattaa lopulta joutua maksamaan kovaa hintaa.

– Harmittaa se, että kahdeksan kymmenestä aivoverenkiertohäiriöstä olisi ehkäistävissä, paljastaa Aivoliitto ry:n toiminnanjohtaja Mika Pyykkö.

– Eli periaattessa on tietoa, ymmärrystä, mahdollisuuksia toimia itsemme ja aivojemme hyväksi, mutta jostain syystä se arjen kiireessä unohtuu liian monelta.

Kiire ei ole "pelkkä tunne"

Huotilainen huomauttaa, ettei kiire ole vain "mielen tunne"; lisäksi se on asia, joka konkreettisesti muuttaa aivoja.

– Meistä tulee vähän kärsimättömiä. Yritämme löytää nopeita ratkaisuja: mikä olisi se kikkakolmonen, jolla tästäkin äkkiä taas selviäisin? Ja mehän selviämme, venymme, tsemppaamme, hän kuvaa.

Katso myös: Jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa: "Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla". Juttu jatkuu videon alla.

Jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa:"Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla" 2:10
Kiire ei ole vain "mielen tunne"; lisäksi se on asia, joka konkreettisesti muuttaa aivoja.

Montako taukoa päivässä?

Huotilaisen mukaan tauottamisessa moni putoaa ansaan, jossa ihminen odottaa tauon määrittelyä muualta. Kahvitaukokin saattaa typistyä uuden kupillisen hakemiseksi. Moni unohtaakin pitää tauon, vaikka oikeasti se on tärkeää.

– Oikeastaan vastuu tuleekin vähän työntekijälle itselleen: itse pitäisi huomata, että hetkinen, nyt sählään ja multitaskaan tässä, on pakko pitää tauko, hän kuvailee.

Katso myös: Näin monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää! Onnistuuko sinulta?

Näin monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää! 3:57
Huotilaisen mukaan tauottamisessa moni putoaa ansaan, jossa ihminen odottaa tauon määrittelyä muualta

Lue myös:

    Uusimmat