Älä yritä töissä kympillä – Juha kertoo, miksi "ihan hyvä" suoritus on oikeastaan parempi: "Jos aina asettaa itselleen tavoitteen kattoon..."

Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi 3:45
Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi.

Älä aseta itsellesi huippukorkeaa tavoitetta. Silloin onnistut paremmin, uskoo professori Juha T. Hakala.

Kun uskaltaa hellittää, lopputulos voikin olla jopa parempi kuin aluksi ajateltiin. Näin uskoo professori Juha T. Hakala, jonka teos Vähemmällä enemmän – Miksi pienet askelet ovat hyvästä ja liiallinen kunnianhimo pahasta (Alma Talent, 2020) pohtii, miten tavoitteiden madaltaminen voisikin olla hyvä asia.

"Jos pystyisi vähän rentoutumaan ja irrottautumaan tästä huippuhyvästä tavoitteesta..."

Kirjassaan Juha toteaa, että tavoitteiden madaltaminen voi johtaa menestymiseen. Kun ei puurra hiki otsalla ja paniikissa kelloon vilkuillen, saattaa alkaa kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin.

Kun huomio ei siinnä kaukaisuudessa, ehtii keskittyä työn tekemisen prosessiin.

– Hyvin usein työtä tehdessä ja varsinkin, jos hampaat ovat niin sanotusti irvessä, katse alkaa kiinnittyä tavoitteeseen eli lopputulokseen. Jos pystyisi vähän rentoutumaan ja irrottautumaan tästä huippuhyvästä tavoitteesta, kuinka ollakaan, puristusote kuvaannollisesta pelivälineestä alkaisi kirvota ja ote rentoutua. Ilmeemmekin siinä samalla rentoutuisi, Juha kuvailee.

– Kun katseen siirtää pois huipputavoitteesta, eli kattolistan tuntumasta, ja pudottaa sen edes tilapäisesti sinne jalkalistaan tai edes puoliväliin seinää, työhön tulee oikeanlaista letkeyttä. Tavallaan alkaa elää prosessia ja käsittelee sitä huomattavasti käytännönläheisemmin.

Älä aseta tavoitetta kattoon

Opiskelijoidensa graduja ohjatessaan Juha on nähnyt saman ilmiön lukemattomia kertoja: kun uskaltaa hieman höllätä, lopputulos onkin jopa huomattavasti parempi kuin mihin on alun perin tähdätty.

Kun tavoitteensa onnistuu ylittämään, syntyy mielihyvää. Työ ja sen valmiiksi saamisen aiheuttama mielihyvä ruokkivat tekijää ja lämmittävät hänen sisintään.

– Psykologit puhuvat sisäisestä motivaatiosta: jos aina asettaa itselleen tavoitteen kattoon, käy niin, että sen tavoitteen säännönmukaisesti alittaa. Tästä syntyy mielipahaa ja tuskaantumista, jopa ahdistusta. Olet aina tyytymätön itseesi, kun painat illalla pääsi pehkuun, Juha sanoo.

– Jos tavoitetta pystyy madaltamaan, seuraa oikeanlaista tekemisen tapaa ja rentoutumista. Tekemiseen tulee tietynlaista tehokasta letkeyttä

Ajattele uusia liikuntasuosituksia: enää ei tarvitse rypistää tuntia, vaan jokainen minuutti liikkumista lasketaan!

Osittainen lähde: Juha T Hakala: Vähemmällä enemmän – Miksi pienet askelet ovat hyvästä ja liiallinen kunnianhimo pahasta (Alma Talent, 2020)

Lue myös:

    Uusimmat