Mitä tarjota vappuna? 5 maistuvaa vinkkiä juhlintaan

Vappuaattona juhlitaan ja katetaan pientä suolaista noutopöytään. Vappupäivän brunssillakin suolaiset herkut maistuvat hyvin! Näitä pieniä suolaisia voi myös pakata piknikille mukaan.

Avokadopastasalaatti herkullisilla makupastoilla

Valmistetaan raikas salaatti käyttäen terveellistä avokadoa, avokadoöljyä ja maistuvia makupastoja. Tässä salaatissa on käytetty kahta eri makupastaa: Tomaatti-Chilipastaa ja Pestopastaa, näitä käytettäessä saa kätevästi makua pastasalaattiin. Muista, että salaattiin tulevaa pastaa keitetään vähemmän kuin pakkauksen keitto-ohje kertoo.

Riisi-Ohrapiirakat ja avokadomousse

Piirakoita ei tarvitse sulattaa ennen paistamista. Laita piirakat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 250-270-asteisen uunin alatasolla 12-20 min (uunin tehosta riippuen) kauniin värisiksi. Mehevin tulos syntyy, kun voitelet piirakat välittömästi uunista ottamisen jälkeen kuumalla maitoseoksella tai kastat piirakat hetkeksi siihen.

Avokadomousseen:

2 munan valkuaista
150 g ranskankermaa (1,5 dl)
½ sitruunan mehu
1 tl tuoretta chiliä hienonnettuna tai chilijauhetta
½-1 tl suolaa
2-3 kypsää avokadoa

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vatkaten joukkoon sitruunanmehua, ranskankermaa, chiliä sekä soseutetut avokadot. Pursota moussea piirakoiden päälle kauniisti. Koristele chilirenkain. Jos haluat tehdä kestävän avokadomoussen ajoissa, käytä 2 valkuaisen tilalle 100 g (1 dl) ranskankerma (lisää) a ja jätä valkuaisvaahto pois.

Ruistikut parmesaanilla ja valkosipulilla

Valmista vapun pikkusuolaiseksi rapeita parmesaanilla ja valkosipulilla kuorrutettuja ruistikkuja. Tikut syntyvät käden käänteenssä valmiista Myllyn Paras Ruistaikinasta.Rapeat ruistikut voi valmistaa ajoissa etukäteen, sillä ne säilyvät pitkään huoneenlämmössä. Tarjoile tikut naposteltavina aattona vappujuomien kera tai säästä vappupäivän piknikille.

20-40 kpl
1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa (500 g)

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:
1 dl parmesaaniraastetta
valkosipulimaustetta tai tuoretta puristettua valkosipulia ja pippurirouhetta

Sulata ruistaikinaa sen verran, että saat leikattua siitä terävällä veitsellä noin puolen sentin levyisiä ohuita suikaleita. Levystä syntyy noin 15 tai 25 tankoa riippuen siitä, leikkaatko ne levyn pitkältä vai lyhyeltä sivulta. Nosta tangot uunipellille ja kieputa ne löysille kierteille.

Voitele grissinit munalla. Ripottele pinnalle parmesaanijuustoraastetta. Paista tankoja 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia kauniin värisiksi.

Lohikiekot

Tässä ohjeessa on käytetty Isoa Lehtitaikinalevyä, josta saa hieman lisää kaulimalla kunnon ison levyn, jolle täytteet levitetään ja sen jälkeen kääritään rullalle. Vaihtelua hyrriin saat valitsemalla täytteeksi savukinkkua tai erilaisia juustoja.

Noin 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyjä (600 g) tai Myllyn Paras Lehtitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:
150-200 g lohituorejuustoa
200 g savulohta suikaleina
2 punaista paprikaa kuutioina
1 tlk pieniä kapriksia (noin 100 g)
1 dl tuoretta tillisilppua

Ota taikina ajoissa sulamaan. Kauli Isoa Lehtitaikinalevyä puolet leveämmäksi noin kokoon 30 x 40 cm.

Levitä huoneenlämpöinen tuorejuusto taikinalevylle. Ripottele päälle savulohta, pieneksi kuutioitua paprikaa ja kaprikset, mausta tillisilpulla.

Kääri levy rullalle pituussuunnassa (rullaustekniikka sama kuin kääretortulla). Laita rulla sauma alaspäin jääkaappiin jähmettymään, noin puoleksi tunniksi.

Leikkaa rullasta noin 1 cm:n paksuisia viipaleita ja laita ne joko sellaisenaan uunipellille tai muffinivuokiin. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia kauniin värisiksi.

Savukinkku-fetapiirakka

Suolainen piirakka valmistuu pyöreään ruis-kaurapiirakkataikinaan savukinkku-fetatäytteellä.

Esipaista piirakkapohjaa, koska täytettä on reilusti. Ohjeeseen voi käyttää myös muita juustoja kuin fetaa ja palvikinkun tilalla savuporoa tai -riistaa ja saada näin vaihtelua piirakkaan. Tuplaamalla ohjeen ja käyttämällä pohjana kokonainen Iso Lehtitaikinalevy, samalla ohjeella voit tehdä pellillisen piirakkaa, joka riittää isolle juhlaporukalle ja tarpeen mukaan näitä voi tehdä vaikka 2 kpl kiertoilmauunissa. Paistoaikaan vaikuttaa piirakkavuoan tai uunipellin koko ja näin muodostuvan piirakan paksuus.

n. 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka

Pohja:

1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g) tai Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina (380 g) tai ½ pkt Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyä (600 g)

Täyte:

200 g ylikypsää saunapalvikinkkua
10 cm purjosipulia (n. 50 g)
1 d1 aurinkokuivattua tomaattia (valutettuna)
200 g feta-, salaatti- tai muuta vastaavaa juustoa
½ dl tuoretta persiljasilppua (tai 1 rkl kuivattua persiljaa)
2½ dl mustapippuri-ruokakermaa (tai kermaa + mustapippuria)
2 munaa

Tee näin:

Levitä sulanut taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Pistele taikinapohja haarukalla ja esipaista uunin alimmalla tasolla n. 10 min.

Levitä piiraan pohjalle pieneksi kuutioitu saunapalvikinkku, ohuet purjosipulisuikaleet, pienet tomaattipalat, fetajuustokuutiot ja silputtu persilja. Sekoita kerma ja munat ja kaada pohjan päälle. Painele tasaiseksi. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla vielä n. 30-40 min.

VINKKI: Kokeile savukinkun tilalla savuriistaa tai -poroa.

Reseptit: Arja Savela/Myllyn Paras

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat