Mitä suomalaiset haluavat nykyään kodiltaan? Yksi yllättävä seikka kasvattaa suosiotaan

Kurkista MTV:n kanssa Naantalin Asuntomessuille jo ennakkoon! 14:12
MTV Uutiset pääsi tutustumaan Asuntomessualueelle ennakkoon - katso mielenkiintoinen kierros Naantalissa toimittaja Kari Pyrhösen johdolla!

Lähes 70 prosenttia suomalaisista toivoo kodiltaan energiaomavaraisuutta ja yli puolet haluaa mieluiten asua omakotitalossa. 

Tämä käy ilmi Suomen Asuntomessujen Asumisen ihanteet -selvityksestä. Viime vuonna energiaomavaraisuuden prosenttiosuus oli 58. Uusiakin tarpeita nousee esille – yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun. Myös pandemia-aika on muuttanut suomalaisten asumistarpeita.

Asumisen ihanteet -selvitys uusimmat tulokset kertovat energiaomavaraisuuden tärkeyden merkittävästä kasvusta, Asuntomessut kertoo. Epävarmat ajat myös vähentävät suomalaisten muuttohaluja ja lisäävät tyytyväisyyttä erityisesti nykyisen kodin sijaintiin.

Suomen Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -selvityksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita. Vaikka asumisen ihanteet muuttuvat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna.

Yli puolet suomalaisista haluaa asua mieluiten omakotitalossa

Omakotitalon suosio säilyy tutkimuksen mukaan vankkana. Yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa.

Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridi-työskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet. Yli 90 prosenttia suomalaisista haluaa, että työmatkaan menee korkeitaan puoli tuntia.

Energiaremontit kasvussa

–Rakennus- ja sisustusvinkkien lisäksi tänä vuonna Naantalista tullaan varmasti hakemaan mallia energiaremontteihin, uskoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.

–Lounatuulessa nähdään edistyksellisiä energiaratkaisuja niin oman aurinkovoimalan kuin älymuuntamonkin muodossa. Lisäksi alueella on hyödynnetty erinomaisen hyvin sekä maalämpöä että -viilennystä.

Selvityksen mukaan oma koti on maailman myllerrysten keskellä turvasatama ja rauhoittumispaikka. Kodin nykyiseen sijaintiin täysin tyytyväisiä on aiempaa enemmän suomalaisista. Muilta osin tyytyväisyys nykyiseen asuntoon on hieman laskenut.

Hankintoja tehdään harkiten

– Ihmisten kodinrakentamis- ja remonttihalut ovat ennallaan tai jopa nousussa, mutta hankintoja tehdään nyt erityisen huolellisesti harkiten, Anna Tapio luonnehtii.

– Asuntomessut on oiva paikka kerätä ideoita, vertailla vaihtoehtoja ja siten rakentaa vankat perusteet omille valinnoille. Messukodeissa erilaisia ratkaisuja ja materiaaleja pääsee tutkimaan aidossa ympäristössä kokonaisvaltaisesti kaikilla aisteilla havainnoiden.

Naantalin Lounatuulessa on esillä yli 30 erilaista messukotia sekä luonnonmukaisia metsäpihoja ja älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi energian varastointiin.

Asuntomessut Naantalin Lounatuulessa Luonnonmaan saarella avautuvat huomenna 15. heinäkuuta ja ovat avoinna joka päivä kello 10-18, elokuun 14. asti.

Remontoi itse - älä anna ennakkoluulojen jarruttaa! 9:04
Kuinka suomalaiset remontoivat?

Lue myös:

    Uusimmat