Yhdysvaltain uudessa Ukraina-avustuspaketissa neljä erilaista dronetyyppiä – tällaisesta paketista on kyse

Dronet nousevat pääosaan Yhdysvaltain uusimmassa Ukraina-avustuspaketissa.

Presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti perjantaina uudesta, kahden miljardin dollarin avustuspaketista Ukrainan asevoimille. Paketti sisältää muun muassa neljä erilaista dronetyyppiä sekä miehittämättömien ilma-alusten torjuntajärjestelmiä.

Näiden lisäksi paketti sisältää 155 millimetrin tykistön ammuksia, Himars-raketinheitinten ampumatarvikkeita sekä tarkemmin määrittelemättömiä laserohjattuja raketinheitinten ammuksia.

Switchblade ja Jump 20

Uuteen pakettiin kuuluu Aerovironmentin valmistama suurempi Switchblade 600 -versio, jota valmistaja kutsuu vaanivaksi ohjukseksi. Toimintaperiaate on sama kuin pienemmälläkin Switchbladella, eli laite kykenee pysymään ilmassa hyvän tovin etsimässä kohdetta, jonka kimppuun hyökätä.

Valmistajan mukaan Switchblade 600:n toiminta-aika on yli 40 minuuttia ja kantama 40 kilometriä. Sen matkanopeus on noin 110 km/h ja huippunopeus 185 km/h.

Saman valmistajan Jump 20 on pystysuoraan nousuun ja laskeutumiseen kykenevä tiedusteludrone, jonka toiminta-aika on yli 14 tuntia. Jump 20 painaa 13,6 kg, ja se voidaan varustaa erilaisilla elektro-optisilla sensoreilla ja infrapunasensoreilla.

Altius-600 ja Cyberlux K8

Area-I:n valmistama Altius-600 taas on putkesta laukaistava, parhaimmillaan 440 km:n toimintamatkaan ja jopa 4 tunnin toiminta-aikaan kykenevä modulaarinen drone, joka kantaa maksimissaan vajaan 3 kg:n hyötykuorman. Kuorma voi koostua esimerkiksi tiedustelusensoreista tai elektronisen sodankäynnin laitteistosta.

Neljäs drone, nimeltään Cyberlux K8, on aiemmin tuntematon laite. Asiasta kertovan The Driven mukaan yritys on aiemmin toiminut Yhdysvaltain asevoimien alihankkijana, mutta pääosin kyse on ollut kannettavien valaisimien myymisestä.

Yhtiö aloitti led-valojen valmistajana, mutta nykyään sillä on myös droneyksikkö. Kotisivuillaan Cyberlux esittelee pieniä, tyypillisesti valvontaan käytettäviä laitteita.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus Ukrainassa on vain unelma – asiantuntijat kertovat, miksi ilmasota on kompuroinut

Tarkemmista yksityiskohdista ei kerrota

Yhdysvallat ei kerro yksityiskohtia pakettiin kuuluvien järjestelmien määrästä eikä siitä, milloin nyt julkistetut laitteet saapuvat Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat