Mitä pysyvää designpääkaupunkivuodesta jää? Johtaja kertoo

Designpääkaupunkivuosi ei ole näkynyt katukuvassa odotusten mukaisesti. Pettyneitä ehkä lämmittää tieto, että vuoden voi – toivottavasti – päättää Helsingissä uuteen, yleiseen saunaan.

– Jotkut odottivat, että designpääkaupunkivuoden myötä Helsingin kaupunkikuvaan rakennettaisiin jo tänä vuonna paljon uutta. Ymmärrän oletuksen, mutta tällä ajalla ja näillä resursseilla se ei ole ollut mahdollista, World Design Capital Helsinki 2012 -projektin johtaja Pekka Timonen kertoo.

Sen sijaan Timonen toivoo, että designvuosi työntäisi liikkeelle pitkällä aikavälillä merkittäviä asioita.

– Tämän vuoden ansiosta muotoilua on jo alettu ymmärtää ja käyttää enemmän sekä Helsingissä että muualla Suomessa. Toivottavasti se jää pysyväksi.

Muotoilu ei vain kippoja ja kankaita

Kyllä designvuodesta silti jotain näkyvääkin katukuvaan jää. Kaikki, mitä on rakennettu, jää pysyväksi – ainoastaan tapahtumapaikaksi rakennettu puinen paviljonki oli tilapäinen rakennus.

– Esimerkiksi Kaisa-kirjasto, Kampin kappeli, luontokeskus Haltia ja uudet, kokeelliset design-pysäkit jäävät. Lahdessa tulee kadulle vesipisteitä, joista ihmiset pystyvät juomaan vettä.

Timonen huomauttaa, että monet muuttuneista asioista ovat sellaisia, jotka eivät hyppää silmille.

– Usein ihmiset ajattelevat muotoilua vain tuoleina, kippoina ja kankaina. Se, että muotoilun avulla esimerkiksi julkiset palvelut ja liiketoiminnot voivat toimia paremmin, tuntuu olevan vaikeampi ymmärtää.

– Ei esineen tai ympäristön tarvitse ikään kuin huutaa, että "hei, tässä on nyt muotoilua!". Ideana ei ole ihmetellä outoja häkkyröitä – nekin ovat toki tärkeitä, mutta muotoilun käytön yleinen edistäminen on tärkeämpää.

Timonen arvelee, että ajan myötä muotoilu parantaa esimerkiksi joukkoliikennettä, puistoja ja terveyspalveluja.

Helsinkiin uusi yleinen sauna

Laajempi loppuarvio designvuoden onnistumisesta tehdään ensi keväänä.

– Tarkoituksena ei missään nimessä ole ollut olla taidefestivaali vaan esitellä ja edistää laajasti muotoilun käyttöä.

– Kenelläkään Suomessa ei kuitenkaan ollut aikaisempaa kokemusta designpääkaupunkina toimimisesta. Yksi vuosi ei voi millään täyttää kaikkien ihmisten odotuksia.

Timonen huomauttaa, että koko designvuoden sato ei ole edes vielä ilmestynyt näkyviin.

– Vuoden voi toivottavasti päättää makoisiin löylyihin Merihakaan avattavassa uudessa kulttuurisaunassa, joka jää paikoilleen pysyvästi.

– Ensimmäinen idea saunasta kylvettiin jo 1930-luvulla, kun Alvar Aalto kuvaili sellaista esseessään. Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi päättivät panna toimeksi. On merkittävää, että Helsinkiin saadaan pitkästä aikaa uusi, yleinen sauna.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja